Polen apicol hepatoprotector, in lucrari stiintifice pe mapamond
De ce ? Pentru ca realmente polenul este un aliment-medicament valoros pentru sanatate, iar Romania dispune de o flora bogata si diversa din care se obtine un polen apicol mult apreciat in lume, cu deosebire cel poliflor, pentru paleta sa larga de compusi activi biologic. Credem ca e corect sa beneficieze de aceste oportunitati mai intai romanii.
E usor de observat ca tara noastra a ajuns un El Dorado al suplimentelor alimentare. Din pricina derapajului medicinei alopate, devenita retailer pentru industria farmaceutica, tot mai multi oameni imbolnaviti de industria alimentara si stres apeleaza la medicina alternativa in speranta unei solutii eficiente, fara riscuri si cu cost rezonabil. Ca raspuns la cerere si, de cele mai multe ori, cu intentia unui profit, sint puse pe piata anual circa o mie de suplimente alimentare. Dintre acestea unele rezista comercial doar cateva luni apoi dispar, pentru ca sint lansate pripit… Iar cumparatorii captivati de peisaj si prea putin pregatiti de un sistem educational colapsat, devin consumatorii produselor care sint cele mai vizibile in mijloacele media. Se folosesc formule spectaculoase si grotesti, de genul “vindecarea genunchilor Dvs. in 3 minute” sau “o sa va creasca penisul cu 5 cm in trei zile” spre a promova produse neverificate practic. Adesea ele sint cele mai scumpe fara a fi si cele mai bune…
Fata de asemenea metode de promovare si daca medicii alopati resping prea des remediile apicole sub motiv ca nu ar exista studii stiintifice ale efectelor, noi am alcatuit pentru Dvs o culegere de texte din publicatii stiintifice sau de popularizare din strainatate, doar pe tema tocmai enuntata, precizind de fiecare data si sursa. Adica marturii si studii stiintifice sint de fapt deosebit de numeroase, profesional realizate in laboratoare dotate cu tehnica moderna avansata, in vitro (pe culturi celulare) si in vivo (pe animale de laborator), cu precizarea efectelor, mecanismelor de actiune, a componentelor din produsul apicol implicate, a enzimelor umane implicate, a parametrilor fiziologici si fizio-patologici. S-au facut si studii clinice, e drept mai putine decat pentru medicamentele de sinteza care sint puternic sustinute financiar de industria farmaceutica.
Ceea ce lipseste cu adevarat medicinei alopate este deschiderea catre informarea si din alte surse decat cele oficializate de concernele farmaceutice. Asemenea efort informational este insa justificat de eficienta apiterapiei si fitoterapiei, probate prin practica clinica. Caci experienta practica adunata de terapeutii din multe tari ale lumii de zeci de ani, a precedat si a provocat asemenea studii stiintifice.
Dupa constatarile noastre probate prin analize de laborator si urmarire clinica a pacientilor, la administrare de produse apicole in ultimii aproape 20 de ani, polenul poliflor crud este unul dintre cele mai puternice trofice, protector-detoxifiante si rejuvenante pentru ficat.
Este benefic daca faceti chimio- si/sau radio-terapie, daca aveti ficat steatozic, hepatita, ciroza, daca urmati un tratament cu antibiotice, sau sinteti fumator, munciti din greu, eventual si in mediu toxic…
Va dorim lectura cu folos !
Sursa 1: Journal of ApiProduct and ApiMedical Science 2010, 2(4): 131 – 144; M. G. Campos, C. Frigerio, J. Lopez, S. Bogdanov; What is the future of Bee-Pollen?
“Polenul apicol este folositor si pentru sportivi. Folosind extract din polen ca suplement au fost imbunatatite performantele sportive, iar numarul zilelor de antrenament pierdute ca urmare a infectiilor tractului respirator superior a fost cu mult mai mic (4 zile) fata de placebo (27 de zile).”
“Soarecii furajati cu polen apicol din diferite plante au inregistrat rate de reproducere superioare, iar ingestia de polen a imbunatatit nutritia maternala fara a influenta dezvoltarea normala fetala, constituind un furaj favorabil in perioadele de sarcina.
Puii de gaina furajati cu polen si-au dezvoltat mai bine vilii intestinului subtire din duoden, jejun si ileon, polenul de albine favorizind dezvoltarea sistemului digestiv.”
“Activitatea de captare a radicalilor liberi previne distrugerile prin iradiere cauzate de catre acestia. Ar fi de asteptat un efect antiradiatii al polenului. A fost stabilit ca doze mici de iradiere X activeaza peroxidarea lipidelor si enzimele sistemului antioxidant din ficatul de soarece. Introducerea unui extract din polen de albine in furajul animalelor a normalizat activitatea enzimelor din sistemul glutationei.”
“Au fost administrate sobolanilor intoxicati cu carbaril extracte din polen de albine, determinand proteina totala, albumina, glucoza, trigliceridele, colesterolul T, bilirubina T, azotul ureic din sange, creatinina, acidul uric, Mg, Na, K, Cl si diferite enzime hepatice din serul animalelor tratate, in comparatie cu martorii, demonstrind un efect de detoxifiere al polenului de albine. In timp ce carbarilul a produs modificari negative pentru cea mai mare parte a markerilor stresului oxidativ si ai parametrilor biochimici ai serului, aceste efecte au fost eliminate la administrarea de polen de albine.
Recent, s-a descoperit ca furajarea soarecilor cu polen de albine protejeaza impotriva efectelor toxice ale pesticidului protoxur, un produs extrem de toxic, care induce stres oxidativ.
Sobolanii intoxicati cu paracetamol furajati cu preparate din polen de albine, Cernilton si Cerniltin, au demonstrat ca Cernilton mareste rata de supravietuire prin prevenirea leziunilor hepatice, actiunea fiind insa efectiva si nu profilactica.”
“Polenul apicol din Carduus are efecte hepatoprotectoare pe soareci, confirmate pe oameni. Administrarea de pastura pacientilor cu hepatita cronica a demonstrat imbunatatirea situatiei clinice dupa 30 de zile prin imbunatatirea proportiei de albumine/globuline din plasma si a structurii microscopice a ficatului. Efectele ar putea fi explicate prin activarea indusa de polen a sistemului hepatic de enzime antioxidante si scaderea peroxidarii lipidice.
Zece suferinzi de hipertrigliceridemie si supusi dializei renale permanente au ingerat polen de albine. Dupa 2 saptamani a scazut concentratia de trigliceride din ser, iar dupa 2 luni concentratia s-a normalizat. Efectele pozitive ale polenului de albine pot fi folosite in tratamentul hipertrigliceridemiei si al uricemiei.”
“La utilizarea terapeutica in spital a polenului apicol, tratamentul zilnic cu 30 – 40 g a inregistrat urmatoarele rate procentuale de succes din total: gastrite 90% din 52 de pacienti, anemii 72% din 36, sindrom astenic posttraumatic 84% din 96, impotenta 68% din 65, situatii geriatrice 100% din 23.”
Sursa 2: World Scientific News 2016, 48: 254 – 258; Celina Habryka, Marek Kruczek, Barbara Drygas; Bee products used in apitherapy:
“Polenul ca microgametofit masculin se formeaza in anterele plantelor, de unde este colectat de albine si transportat in stup. Are efecte benefice asupra metabolismului lipidelor in ficat, restrangind depunerile rezultate din afectiuni cronice (intoxicatii, alcoolism, diabet).”
“Prin nutrientii sai polenul regleaza activitatea sistemului nervos, imbunatateste aportul de sange catre tesutul nervos, mareste performanta mentala, elimina starile de apatie, oboseala, abuz fizic si mental, consum de alcool.”
Sursa 3: Molecules 2015, 20, 217322 – 21749; Rzepecka-Stojko, J. Stojko, A. Kurek-Gorecka, M. Gorecki, Kabala-Dzik, R. Kubina, A. Mozdzierz, E. Buszman: Polyphenols from bee pollen: structure, absorbtion, metabolism and biological activity
“Un regim alimentar corect alcatuit, imbogatit in polifenoli, poate preveni numeroase afectiuni. Polifenolii, antioxidanti eficienti, protejeaza organismul impotriva unor boli precum cancerele, diabetul, afectiunile cardiovasculare si ateroscleroza. Au fost demonstrate beneficiile compusilor polifenolici asupra sanatatii, prin micsorarea incidentei acestor boli.
Polifenolii constituie componente non-nutrienti esentiali in special prin captarea radicalilor liberi, iar polenul de albine este un produs apicol cu actiune biologica si datorita compozitiei sale, fiind bogat in polifenoli.”
“Quercetina poseda un potential antioxidativ ridicat, in timp ce glucuronidele si sulfatii sai sunt mai putin activi. In studiile efectuate pe celule umane, a fost evaluata legarea covalenta a quercetinei oxidate la ADN si la proteinele celulare. Interactiunea cu proteinele ar putea influenta actiunea biologica; polifenolii se leaga de albuminele sanguine in intestinele subtire si gros. In cursul transportului catre ficat, legaturile glucuronidice sint scindate si produsele sint metabolizate ca glucuronida si conjugati ai sulfatilor, deci devin mai hidrosolubili, proces care previne acumularea de polifenoli si metaboliti ai lor in ficat. La nivel hepatic, reactiile de metilare ale flavonoizilor sint catalizate de catre catechol-O-metil transferaze, iar reactiile cu sulfatii de catre sulfotransferaze.”
“Aproximativ 70% dintre substantele din polenul apicol poseda actiuni biologice. Acest produs natural este nutritiv, antioxidant, cardioprotector, hepatoprotector, anti-inflamator, antibacterian, anticancerogenic, imunostimulator si antianemic.”
Celule in curs de umplere cu polen
“Datorita prezentei fosfolipidelor care sunt agenti lipotropici (adica cu afinitate pentru lipide, deci impiedicind acumularea acestora in ficat), polenul detine un rol important in transformarile metabolice”
“Efecte hepatoprotectoare. Polenul apicol poseda proprietati hepatoprotectoare si detoxifiante.
Extractele din polen apicol influenteaza procesul de intoxicatie carbarilica la sobolani. Extractele apoase micsoreaza valorile markerilor stresului oxidativ ca: MDA, CAT, SOD, GSH-Px si imbunatatesc parametrii biochimici ca: albumine totale, glucoza, trigliceride, bilirubina totala, creatinina, uree, magneziu, sopdiu, potasiu, cloruri si enzime hepatice GGT, LDH, AST, ALT, si ALP, dereglate ca urmare a actiunii carbarilice. in ficatul sobolanilor batrani, polenul apicol a normalizat continutul de malondialdehida si de grupari sulfhidril, ca si concentratiile de proteine si de uree.
Pe soareci a fost testat efectul polenului de albine asupra lipofuscinei intracelulare. Lipofuscina reprezinta o manifestare intracelulara a procesului de imbatranire. Este compusa din lipide si proteine oxidate si reticulate. Pigmentul este produs in celulele mature. El se acumuleaza cu varsta si poate ocupa pana la jumatate din volumul celulei. Polenul de albine induce scaderea lipofuscinei din miocard, ficat, creier si glande adrenale, actiune legata de proprietatile sale antioxidante.
… A fost de asemenea mentionata actiunea detoxifianta a polenului apicol in otravirile industriale si in intoxicatiile cu etanol.”
“Concluzii
Ca produs apicol natural cu potential antioxidativ ridicat, polenul poate stimula mecanismele de protectie impotriva ROS implicate in diferite efecte negative asupra organismului uman. Cand apare un dezechilibru intre ROS generate si antioxidantii accesibili, distrugerile oxidative se raspandesc prin generarea de radicali liberi in organism. Polenul are un rol preventiv impotriva unor boli legate de stilul de viata si sustine tratamente farmacologice.”
Sursa 4: Hrana u zdravlju i bolesti, 2014, 3(1): 6 – 12; D. Alicic, D. Subaric, M. Jasic, H. Pasalic, D. Ackar; Antioxidant properties of pollen
“Semnificatia polenului pentru comunitatea de albine este nepretuita si este asociata supravietuirii. Albinele il folosesc ca hrana in toate etapele de dezvoltare din stup. Cu exceptia unor mici cantitati din nectar, albinele obtin din polen proteinele, lipidele, mineralele si vitaminele necesare pentru dezvoltarea larvelor si intretinerea adultilor.”
“Efectele polenului apicol asupra sanatatii
Efectele terapeutice sint determinate de proprietatile antioxidante, bioactive si antimicrobiene, polenul apicol putind deveni util in bolile in care sint implicati radicali liberi. Este considerat un aliment natural care aduce beneficii sanatatii, sursa de energie si de componente functionale pentru consumul uman cu un larg domeniu de proprietati terapeutice: antimicrobian, antifungic, antioxidant, anti-radiatii, hepatoprotector, chemoprotector si/sau chemopreventiv si anti-inflamator, captator de radicali liberi, inhibitor al peroxidarii lipidelor, supresor al raspunsurilor celulare si umorale, proprietati legate de continutul in polifenoli si flavonoizi.
Ingestia zilnica de polen apicol regleaza functiile intestinale, micsoreaza fragilitatea capilara si exercita efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, vederii si a pielii, in prevenirea afectiunilor de prostata, arterioscleroza, gastroenterita, afectiuni respiratorii, desensibilizarea la alergeni, imbunatatirea sistemelor cardiovascular si digestiv, a imunitatii organismului, si decalind imbatranirea. “
“Polenul ar trebui folosit profilactic fie pentru a imbunatati hrana de fiecare zi, fie ca supliment alimentar, intrucat contine toti aminoacizii si acizii grasi esentiali si toate ingredientele pentru o dezvoltare normala si sanatoasa a organismului.“
Sursa 5: Chemine Technologija 2012, 2: 60; V. Ceksteryte. J. Balzekas, A. Baltuskevicius, E. Juregevicius; The use of beebread-honey mixture in the treatment of liver diseases in alcohol-dependent patients
“Tratarea pacientilor cu hepatita cronica si colecistita cronica cu polen si pastura a influentat pozitiv starea lor de sanatate; micsorarea durerilor din zona ficatului, micsorarea dimensiunilor ficatului; a imbunatatit valorile parametrilor sanguini.”
Sursa 6: Medicinos – teorija ir praktika – 2015, 21(1): 16 – 22; Ilse Barene, I. Daberte, S. Siksna; Investigation of bee bread and development of its dosage forms
“Polenul poseda proprietati antimicrobiene, antioxidante, hepatoprotectoare, imunomodulatoare si de protectie impotriva radiatiilor. El stimuleaza fortele de protectie ale organismului, normalizeaza metabolismul, are influente pozitive asupra functiilor sistemelor hepatice, nervoase si endocrine, stimuleaza regenerarea tesuturilor, amplifica rezistenta fizica si mentala. Efectele pasturii sint similare, dar mai eficiente si mai valoroase intrucat componentele sint partial dospite in stup si pot fi asimilate mai usor.”
Sursa 7: Bee Product Science www.bee-hexagon.net Aprilie 2016; Stefan Bogdanov
“Hepatoprotectia
A fost studiat efectul polenului apicol asupra functiilor ficatului pe sobolani batrani. Dupa o luna s-a constatat o diminuare a concentratiilor de malondialdehida si normalizarea continutului de grupari sulfhidril (SH-G).”
“Polenurile apicole din Carduus si Castanea au demonstrat efecte hepatoprotectoare la soareci si sobolani, efecte pozitive confirmate si pentru oameni. Administrarea de paine cu polen pacientilor care sufereau de hepatita cronica a demonstrat ca dupa 30 de zile situatia lor clinica s-a imbunatatit, efectul fiind masurat prin raportul albumine/globuline din plasma si prin structura microscopica a ficatului. Aceste efecte pot fi explicate prin activarea indusa de polen al enzimelor hepatice antioxidante si scaderea peroxidarii lipidelor.”
“Probiotic
A fost constatat efectul probiotic al polenului congelat dar nu si al polenului uscat. Bacteriile lactice probiotice nu mai sint prezente in polenul uscat datorita viabilitatii lor scazute.
Prebiotic
Suplimentarea cu extract etanolic din polen apicol in furajarea puilor broiler mareste numarul de lactobacili si enterococi din cecum. Polenul poate fi deci folosit ca aditiv in furaje avand actiune prebiotica.
Antiaging
A fost studiat prin observatii morfologice pe soareci efectul polenului apicol asupra lipofuscinei intercelulare. Rezultatele au demonstrat reducerea cantitatii de lipofuscina din muschiul cardiac, ficat, creier si glandele adrenale dupa administrarea de polen de albine, efect legat de actiunea sa antiaging.”
Sursa 8: Polenul apicol impotriva hepatitei dupa Asafova et al. si Shkenderov si IvanovCelule cu polen in curs de transformare in pastura
“Concluzie: polenul de albine ca aliment functional
Revendicari privind sanatatea
Conform Regulamentului UE 1924/2004, pentru alimente pot fi facute diferite revendicari privind sanatatea – Sanatatea intestinelor, a ficatului si digestia:
“Consumul de polen poate imbunatati sanatatea intestinelor, cea gastroentrologica si cea a ficatului.”
“Polen integral
Din punct de vedere biologic cele mai eficiente forme de polen sint pastura si polenul proaspat congelat.”
Sursa 9: U. Bee J., Noiembrie 2012, 12(4): 136 – 146; Ahmed G. Hegazi; Importanta medicala a produselor apicole
“Polenul apicol
Polenul apicol este unul dintre cele mai complexe alimente naturale cunoscute, iar proprietatile sale nutritionale si medicinale sint cunoscute de secole. Compozitia sa depinde de plantele de la care este colectat de catre albinele lucratoare. Polenul este un rejuvenant al organismului, stimuleaza organele si glandele, amplifica vitalitatea si prelungeste viata.”
Sursa 10: Evid. Based Complement. Alternat. Med. 2015 Mar. 11; 2015: 297425; Katarzyna Komosinska-Vassev, Pavel Olcyzk, Justyna Kazmierczak, Lukasz Mencner, Krystyna Olczyk; Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application
“Studiile efectuate pe animale au confirmat actiunea detoxifianta a polenului. sobolanii au fost otraviti cu solventi organici precum tetraclorura de carbon si tricloretilena, etionina si fluorura de amoniu, ambele determinind distrugeri grave ale celulelor hepatice, si galactozamina, care imita modificarile survenite in hepatita virala, cu etanol si alcool alilic, care induc steatoza si ciroza, si cu medicamente: paracetamol si hidrocortizon. Sub influenta acestora, au fost gasite cresteri ale activitatii unor enzime precum alanina si aspartat transaminaze, fosfataza acida si bilirubina /27/. Polenul a redus concentratiile acestora in serul sanguin pana la valori fiziologice, demonstrand proprietatile terapeutice ale produsului la nivelul tesutului hepatic. Atunci cand a fost administrat cu substante toxice, a protejat celulele hepatice impotriva efectelor lor destructive, indicind capacitatea sa de a preveni intoxicatiile. in procesul de detoxifiere un rol important au polifenolii, in special flavonoizii si acizii fenolici /28 – 31/.
Trebuie de asemenea mentionata actiunea polenului si pasturii de detoxifiere in bolile ocupationale, contaminarea cu metale grele, gaze si pulberi industriale, sau medicamente (de ex. preparate anti-reumatice si anti-inflamatoare, sau antibiotice /32/.
Polenul este de asemenea caracterizat printr-o puternica actiune anti-inflamatoare, de intensitate comparabila cu naproxen, analgin, fenilbutazona sau indometacin /33/.
Mecanismul actiunii anti-inflamatoare este inhibarea activitatii ciclooxigenazelor si lipoxigenazelor, enzimele care efectueaza conversia acidului arahidonic in prostaglandine si leucotriene, inducand in tesuturi inflamatii acute si cronice. A fost demonstrat ca un extract concentrat din polen, in doza de 50mg din greutatea corporala a sobolanilor, elimina 75% din edemul labutei animalelor indusa prin administrare de carrageenan. Componentele care determina aceasta actiune sunt flavonoizii, acizii fenolici, acizii grasi si fitosterolii /34/. Polenul este recomandat in stari inflamatoare acute si cronice, stari degenerative, afectiuni hepatice colestatice ca si in distrugeri toxice sau post-traumatice ale acestui organ /33, 34/. “
Apiculture dans les Pyrenees, avec Phillipe Ballot-Flurin
“Polenul apicol reprezinta celule sexuale masculine florale. Ca orice alta celula sexuala din natura, polenul contine toate substantele necesare pentru a proteja si stimula aparitia unui nou organism. Astfel, polenul contine toti aminoacizii esentiali, un numar mare de vitamine, enzime, carbohidrati, etc. Principalele proprietati farmacologice ale polenului sint legate de functiile hepatice si de metabolismul proteinelor.”
“Polenul apicol imbunatateste functia hepatica, fortifica inima si furnizeaza toti aminoacizii necesari sistemului nervos.”
Sursa 12: World Scientific News 2016, 48: 254 – 258; Celina Habryka, Marek Kruczek, Barbara Drygas; Bee products used in apitherapy
“Polenul ca microgametofit masculin se formeaza in anterele plantelor, de unde este colectat de albine si transportat in stup. Are efecte benefice asupra metabolismului lipidelor in ficat, diminuind depunerile rezultate din afectiuni cronice (intoxicatii, alcoolism, diabet).”
Sursa 13: World Scientific News 2016, 48: 254 – 258; Celina Habryka, Marek Kruczek, Barbara Drygas; Bee products used in apitherapy
“Mierea si alte produse apicole sint substante cu utilitate medicala al caror consum poate fi nelimitat, neexistand riscuri de supra-dozare.”
Nota noastra: este vorba evident de produsele apicole considerate alimente, alimente functionale sau nutraceutice, adica miere, polen, pastura, propolis, laptisor de matca si apilarnil, dar nu venin careApus de soare la Melidava este o toxina defensiva, nici ceara care este un produs al stupului nedigerabil. Acestea din urma au utilizari foarte valoroase in medicina si cosmetica, intr-un dozaj adaptat.
Inexistenta riscurilor de supradozare se refera la faptul ca nu exista riscul de intoxicare. Insa in cazul unor diete realizate doar pe baza de produse apicole, sau unde acestea intervin in cantitati mari, este indicat sa fiti sfatuiti de un medic apiterapeut asupra dozelor, care trebuie adaptate nevoilor, greutatii Dvs., si eventualelor probleme de sanatate, pentru a nu genera nici un discomfort. Spre exemplu: consumul de polen este foarte nutritiv. Dar administrat in doze mari de la inceput, si mai ales pe stomacul gol, poate produce scaune moi, sau chiar diareice. In mod similar si fructele sint foarte bune, insa in cantitati prea mari pot produce acelasi gen de probleme.
Fiecare lucru la locul si la timpul lui – folosit cu intelegere si intelepciune isi vadeste beneficiile.
Dr. Cristina Aosan
Comisia de Apiterapie a Apimondia, membru; Comisia de medicina alternativa a Ministerului Sanatatii, membru
Multumim D-lui Dr. Ing. Stefan Bragarea pentru efortul de documentare
Imagini din surse publice si fotografii personale
(Redactat 04.2017)