Melidava

Polen crud apicol – antioxidant performant

Spread the love

Studii recente au demonstrat ca polenul apicol poseda cea mai mare activitate antioxidanta dintre toate alimentele integrale.
Lyle Hurd – editor; Total Health vol. 24 No. 5. Pag. 40-43

Produsele stupului au detinut un loc deosebit pe parcursul istoriei umanitatii, inca din culturile antice ale Egiptului, Greciei, Romei, Chinei, Orientului Apropiat, slave si cea a amerindienilor. Unele materii produse in stup au fost mentionate in aproape oricare text religios pastrat, inclusiv in Biblie, Tora, Coran si Manuscrisele de la Marea Moarta.
Producerea polenului de catre plante reprezinta o etapa exceptionala pentru lantul alimentar. In micuta grauncioara de polen sunt incatusate forte primare ale Naturii. Albinele colecteaza polenul din flori si il amesteca cu nectarul propriu, transformindu-l intr-un superaliment natural bogat in nutrienti (o singura granula de polen contine 300 000 – 500 000 micro-grauncioare de polen).
Ingredientele bioactive din polen se numara cu miile. Ele includ enzime, carotenoizi, acizi grasi esentiali, aminoacizi liberi, minerale chelatizate natural, intregi complexe de vitamine, lipide si microelemente, precum si fenoli si polifenoli, care contribuie semnificativ ca antioxidante pentru organismul uman.
Chiar daca unele produse ale stupului au fost folosite din cele mai vechi timpuri in alimentatie, in timpurile moderne a fost contestata ideea ca ele imbunatatesc starea de sanatate datorita compusilor nutritionali benefici. Acest scepticism a fost determinat in mod special de lipsa studiilor stiintifice aferente.
In zilele noastre au fost elaborate tehnici de laborator care faciliteaza studiul efectelor benefice si a calitatilor nutritionale ale substantelor naturale.
Testul ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – Capacitate de Absorbtie a Radicalilor de Oxigen) este un standard emergent prin care se masoara stiintific activitatea antioxidanta a alimentelor si a suplimentelor nutritionale. Antioxidantii sint importanti pentru protectia celulelor organismului impotriva distrugerilor cauzate de catre radicalii liberi (specii cu oxigen reactiv).Grafic valori OARC

Membranele celulare sint susceptibile la actiunea radicalilor liberi intrucat sint compuse in mare masura din acizi grasi (distrat lipidic). Acizii grasi polinesaturati sint in mod special sensibili la oxidari mediate prin radicali liberi datorita structurii lor specifice. Distrugerea membranelor celulare prin oxidarea componentelor lor lipidice (peroxidare lipidica) poate conduce la disruprerea structurii si a functionalitatii intregii celule. Mai mult, pentru a mentine o buna stare de sanatate este esential sa se mentina la niveluri normale peroxidarea lipidica a lipoproteinelor.
Antioxidantii alimentari, sau captatorii de radicali liberi, pot avea un rol preventiv in protejarea sanatatii. Activitati antioxidante importante, evaluate prin testul ORAC, au fost gasite in afine si zmeura. Odata cunoscute valorile ORAC ale acestor fructe, consumul lor anual a crescut vertiginos. Fructele au devenit faimoase drept alimentele integrale cu cea mai mare activitate antioxidanta. Cea mai mare activitate ORAC inregistrata pentru afinele salbatice a fost de 61 unitati ORAC (µmoli TE/g). Zmeura a inregistrat 164 unitati ORAC.
Mai recent, a fost determinat ORAC pentru High Desert Bee Pollen, de catre Brunswick Lab., o firma importanta de determinari analitice specializata in determinari de capacitate si activitate antioxidanta (v. figura). Dupa Boxin Ou, cercetator principal la Brunswick, rezultatul obtinut, 247 unitati ORAC, este cel mai mare inregistrat pentru un aliment integral.
High Desert Bee Pollen a fost brevetat de catre CC Pollen Company.
Brunswick Lab. efectueaza in mod curent lucrari de cercetare in vederea identificarii proprietatilor individuale ale componentelor polenului, care contribuie la capacitatea antioxidanta exceptionala a produsului si cercetari asupra CC Pollen Bee Propolis.
Si alte laboratoare determina continutul de polifenoli al alimentelor si suplimentelor. Polifenolii ca nutrienti includ bioflavonoide, acizi fenolici si alti acizi organici. Cea mai mare parte din activitatea antioxidanta a unui aliment este determinata de catre polifenoli, compusi intens studiati referitor la capacitatea antioxidanta si activitatile biologice de promovare a starii de sanatate. in general, continutul total de polifenoli este considerat, pentru un aliment integral, drept masura calitatilor de promovare a starii de sanatate.
La determinarea continutului total de polifenoli, produsul High Desert Bee Pollen a avut cel mai maare continut de polifenoli dintre toate alimentele testate.
Cu scopul de a explora implicatiile practice ale datelor obtinute din studiile referitoare la High Desert Bee Pollen asupra consumatorilor preocupati de propria stare de sanatate, s-a solicitat opinia unor personalitati din domeniul nutritionismului.

Dr. Alexander G. Schauss este director al Nature and Medicinal Products Research, Life Sciences Division si presedinte al American Institute for Biosocial and Medical Research Inc., din Tacoma, Washington. Implicat in ultimii 30 de ani in nutritie si produse medicale botanice, Dr. Schauss a fost international recunoscut pentru realizari deosebite atat in sectorul public, cat si in cel privat. Dr. Schauss este autor/coautor al peste 125 de articole si lucrari stiintifice. Cartea sa in proiect, avand drept coautor pe dr. Laura Frank, R.D., se ocupa de tratamentul obezitatii.
Dr. Schauss:
Au fost efectuate numeroase cercetari de durata asupra polenului de albine, nu numai de catre indivizi din comunitatea apicultorilor din SUA, ci si in intreaga lume. Au fost publicate mii de studii in diferite tari asupra compozitiei nutritionale a polenului apicol si propolisului. Literatura domeniului este foarte bogata, iar materiale documentare se pot gasi oriunde in SUA.
High Desert Bee Pollen a inregistrat rezultate care nu au fost obtinute pentru nici o alta marca de polen. Consider deosebit de semnificativ faptul ca indicele ORAC este cu mult mai mare decat pentru toate fructele si legumele studiate. Acest indice constituie o data cuantificabila care demonstreaza potentialul antioxidant remarcabil al hranei. Trebuie de asemenea subliniat ca aceste studii au fost efectuate cu o formula High Desert Bee Pollen elaborata in peste 20 de ani, in vederea identificarii tulpinilor de polen cu valoare nutritionala maxima. Datele nu pot fi extinse la alte polenuri prelucrate intrucat apar variatii ample de compozitie atat la polen cat si la propolis.
Trebuie de asemenea sa luam in consideratie faptul ca cei mai multi consumatori de hrana din zilele noastre dobandesc din ce in ce mai putine componente din fructe si legume, componente cu rol vital in prevenirea a numeroase afectiuni, in special a celor legate de inaintarea in varsta, precum cancerele, afectiunile vasculare coronariene si diabetul. Ca rezultat, incercam permanent sa gasim noi vehicule convenabile pentru a furniza aceste componente din hrana, de ex. fenoli si polifenoli, care contribuie semnificativ la activitatea antioxidanta a organismului omenesc si sunt puse in libertate in modalitati eficiente, rezonabile si abordabile economic. In acest domeniu, produse precum polenul si propolisul de albine pot avea o contributie importanta, in special pe considerente de masa si volum. Daca un individ nu poate sau nu doreste sa consume cantitatile necesare de alimente, are optiunea de a lua cat doua tablete de cate trei ori pe zi, obtinind aceiasi compusi si in cantitatile necesare pentru a sprijini organismul in mentinerea unei stari optime de sanatate.Polen poliflor

Dr. C. Leigh Broadhurst este un geochimist specializat in analize fizico-chimice si expert in proiectarea si utilizarea echipamentelor de laborator pentru analize chimice. Ea este cercetator la U. S. Department of Agricultural Research Service, Beltsville, Maryland, si lucreaza in domeniul nutritiei cu acizi grasi nesaturati, domeniu fundamental pentru a intelege cauzele si mijloacele naturale de vindecare ale astmului.
Dr. Broadhurst este de asemenea presedinte al 22nd Century Nutrition (Nutritia sec. al XXII-lea), o firma de consultanta stiintifica si nutritionala. A publicat inclusiv cartile Health and Healing with Bee Products (Alive Books, 2000) si The Whole Family Guide to Natural Asthma Relief (Avery, 2002).
Dr. Broadhurst:
Polenul apicol pastreaza o parte a naturii care nu mai apare astazi in alte produse vegetale. Numeroase produse fitochimice sunt amare si neplacute palatului bucal. Astfel, in coaja de lamaie exista numeroase flavonoide benefice, iar albumenul portocalelor contine cea mai mare parte a antioxidantilor din fruct. Extractul din lamai a fost unul dintre primele bioflavonoide comercializate. Totusi, tendinta moderna este de a produce mai mult, mai dulce si mai placut, chiar cu pretul micsorarii concentratiei de compusi fitochimici. In consecinta, trebuie sa folosim suplimentari de origine vegetala pentru a reface cantitatile lor in regimul alimentar, chiar daca s-au modificat preferintele gustative.

Polenul apicol ocoleste aceste consideratiuni, intrucat nu se situeaza in categoria laptucilor, portocalelor, sucurilor de fructe, afinelor sau capsunilor, furnizind substante fitochimice in concentratii mai mari decat orice alt tip de produs. El se compune din sporii reproductivi masculini (microgranule) ai plantelor si contine componentele necesare pentru dezvoltarea unei plante mature sanatoase. Trebuie sa evolueze continuu pentru a face fata toxicitatii in continua crestere a mediului. Datorita vulnerabilitatii organismului, aceste celule embrionare sint extrem de bogate in antioxidanti, compusi cu rol in protectia impotriva pierderii plantei si in regenerarea naturala.
Exista numeroase motive pentru a consuma acest produs, care poate inlocui o portie de legume, usor si rapid de pregatit. El deriva dintr-un spectru larg de plante; o singura granula furnizeaza pana la o jumatate de milion de microgranule. Datorita asortismentului de componente sexuale vegetale este bogat si in fitosteroli, adica precursori al caror rol in micsorarea colesterolului si a riscului producerii afectiunilor cardiace este inca cercetat.
Determinarea ORAC, ce confirma potentialul antioxidant al High Desert Bee Pollen constituie confirmarea pozitiva a potentialului polenului de albine ca nutrient valoros in restabilirea si pastrarea starii de sanatate a oamenilor. Cercetarile in curs asupra beneficiilor componentelor din polenul de albine si din propolis ne ajuta sa intelegem mai bine si mai stiintific beneficiile introduse in polenul de albine de catre nenumaratele culturi care s-au perindat in ultimele zeci de mii de ani.

Ce contine polenul apicol ?Polen poliflor
Polenul este incarcat cu numerosi nutrienti diferiti: aminoacizi, factori antibiotici, ADN/ARN, enzime, glucozide, hormoni, minerale, vitamine si ingrediente care nu au fost inca determinate.
Aminoacizi/Proteine. Polenul apicol contine 22 de aminoacizi, inclusiv toti aminoacizii esentiali in mari cantitati, avand valoarea unei proteine complete. In greutate, este mai bogat in proteine decat carnea, oul sau branzeturile si contine mai putine grasimi.
Antioxidanti. Polenul de albine este bogat in substante care includ flavonoizi, caroteni si fitosteroli, fiind o sursa importanta de antioxidanti – licopen, seleniu, quercetina si β-caroten.
Factori antibiotici. Polenul detine capacitatea de a regla flora intestinala bacteriana, neutralizand reziduurile toxice si imbunatatind compozitia sangelui.
ADN/ARN. Acizi dezoxiribonucleic si ribonucleic – care poarta codificarea genetica a plantelor din care a fost recoltat de catre albine. Acizii nucleici apar in polen intrucat acesta este partea plantei implicata in reproducere.
Enzime. Bogat in diferite enzime, polenul contribuie la imbunatatirea metabolismului si a digestiei. El contine numeroase enzime incluzand amilaze, diastaza, fosfataze, pepsina si tripsina. Aceste enzime sunt necesare pentru toate functiile organismului, care sunt astfel asistate de catre polen.
Glucozide. Sint derivati de zaharuri implicati in producerea de energie de catre organism. O glucozida importanta este rutinul, care imbunatateste rezistenta vaselor capilare impotriva infectiilor, imbunatateste functia cardiaca, promoveaza o mai buna cicatrizare si coagulare, si controleaza hipertensiunea prin reglarea fluxului sanguin.
Minerale. Polenul contine 27 de elemente diferite, inclusiv calciu, magneziu, fier, si potasiu, precum si bor, clor, cupru, iod, molibden, fosfor, seleniu, siliciu, sodiu, sulf, titaniu si zinc.
Vitamine. Polenul contine mari cantitati din toate vitaminele cunoscute, de la A la K: provitamina A, B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acid pantotenic), B6 (grupa piridoxinei), B9 (acid folic), B12 (ciancobalamina), biotina, colina, inozitol, vitaminele C, D, E, K si rutin.
Polenul contine pana si vitamina B12, care apare rar in plante si produse derivate din acestea. Aceasta vitamina este esentiala pentru metabolismul grasimilor, carbohidratilor si al proteinelor, pentru celulele sanguine si in formarea maduvei osoase, pentru sanatatea pielii si a sistemului nervos. Astfel, el constituie un excelent adaus la regimul alimentar, asigurand functionarea tuturor proceselor organismului in cele mai bune conditii.

Multumiri D-lui Prof. Stefan Bragarea
pentru traducere si pentru lista de mai jos:

Cateva celebritati care folosesc polen apicol
– Victoria Beckham – fostă membra Spice Girls, 40 de ani, 4 copii
– Nicole Kidman – actrita Hollywood
– Gwyneth Paltrow – actrita Hollywood
– Victoria Pendleton – ciclista de performanta, fostă campioana olimpica
– Emma Forbes – prezentatoare TV

Romania este una dintre putinele tari in care flora bogata asigura producerea unui polen poliflor de inalta valoare prin varietatea de componente nutritive. In alte tari unde flora apicola este mai monotona,Camp cu maci in Banat, Semlacu Mare, Dealul Sumigului polenul obtinut e mai sarac in nutriente.

Chiar daca umbla vorba ca „nici un profet nu a fost apreciat la el acasa”, noi avem destule informatii incat sa pretuim polenul romanesc si sa-l utilizam pentru sanatate, ca pe ceva sigur si nealterat de nici o tehnologie, fata de felurite produse comerciale venite de pe meleaguri straine.
Cum vedem in textul de mai sus, unii oameni de stiinta vorbesc despre pastile realizate din componente ale polenului. Ce saracie de viata, cat de artificial traiesc ! Adica unii nici nu viseaza ce senzatie de bine poti avea sa consumi ceva asa cum vine din natura, sau chiar de la urdinis, pentru cine-i mai pe langa stupi. Iar cand ajung sa ne viziteze incep sa le guste si nu s-ar mai dezlipi de pe langa lucruri ce par de vis. Pe la ei nici macar obiecte de muzeu nu mai pot fi, insa la noi, desi unii le catalogheaza drept desuete, ele inca traiesc: sa atingi florile campului, iarba, sa gusti marul cules din pomul romanesc, rosia din gradina, mierea din fagure, polenul crud,…
Dar sa traiesti mereu cu ele, cat poti fi de plin de viata si bucurie ?…

Dr. Cristina Aosan

Comisia de Apiterapie a Apimondia, membru

Comisia de Medicina Alternativa a Ministerului Sanatatii, membru

(redactat 01.2016)

#Melidava #MelidavaRomania #maimultdecatsanatate #polen #polencrud #naturavie #alimentfunctional

O descoperire remarcabila pentru apicultura, nutritie si apiterapie, a constituit-o polenul crud.
Pana in urma cu cativa ani, in apiterapie se utiliza doar polenul uscat, cum era in mod obisnuit furnizat de apicultura.
In Martie 1992, Patrice Percie du Sert, inginer agricol si apicultor pasionat din Franta, era intr-o stare alterata de sanatate datorita muncii extenuante. Medicul i-a spus ca nu mai poate continua la fel ca pana atunci.
Cum albinele incepusera recoltarea polenului, atras de culorile placute si proaspete ale granulelor, s-a lasat purtat de dorinta de a-l gusta pentru prima oara direct din colector.
Cititi mai multe aici:

https://melidava.com/informatii-pentru-sanatate/pastura-cruda-polen-crud/polen-crud-aliment-functional-si-probiotic/
...

#Melidava #MelidavaRomania #maimultdecatsanatate #polen #polencrud #naturavie #alimentfunctional

O descoperire remarcabila pentru apicultura, nutritie si apiterapie, a constituit-o polenul crud.
Pana in urma cu cativa ani, in apiterapie se utiliza doar polenul uscat, cum era in mod obisnuit furnizat de apicultura.
In Martie 1992, Patrice Percie du Sert, inginer agricol si apicultor pasionat din Franta, era intr-o stare alterata de sanatate datorita muncii extenuante. Medicul i-a spus ca nu mai poate continua la fel ca pana atunci.
Cum albinele incepusera recoltarea polenului, atras de culorile placute si proaspete ale granulelor, s-a lasat purtat de dorinta de a-l gusta pentru prima oara direct din colector.
Cititi mai multe aici:

https://melidava.com/informatii-pentru-sanatate/pastura-cruda-polen-crud/polen-crud-aliment-functional-si-probiotic/
...

Lasati un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *