Polen apicol – efecte benefice, in lucrari stiintifice pe mapamond
In lumea stiintifica se manifesta un interes crescut fata de produsele apicole, concretizat in numeroase studii in vitro, in vivo (pe animale) si clinice (la oameni), care pun in evidenta proprietatile lor benefice, caile si mecanismele de actiune, componentele implicate.
Pe baza unor asemenea studii asupra efectelor polenului, mai multi autori, Katarzyna Komosinska-Vassev, Pavel Olcyzk, Justyna Kazmierczak, Lukasz Mencner, Krystyna Olczyk, au alcatuit un articol concluziv, publicat in Evid. Based Complement. Alternat. Med. 2015 Mar. 11; 2015: 297425: Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application / Polenul apicol: compozitie chimica si utilizari terapeutice
Va prezentam in continuare un sumar al acestui articol, despre activitatea si proprietatile biologice ale polenului.Albina cu polen
Studiile clinice au confirmat actiunea hipolipidemica a polenului care a determinat scaderea continutului din plasma al lipidelor mentionate mai sus cu 20% – 35% .
Polenul a fost utilizat cu succes in hiperlipidemie si ateroscleroza. La pacientii care nu au reactionat la produsul antiaterosclerotic fenofibratum (Grofibrat) polenul a redus concentratia de lipide si colesterol cu 20 – 30% si a micsorat agregarea plachetelor sanguine cu 30%.
La pacientii care sufereau de ateroscleroza cu miopie semnificativa si atrofie optica partiala, polenul a micsorat concentratia de colesterol din serul sanguin si a marit campul vizual, stabilizind acuitatea vizuala.
Polenul si extractele din polen, in special cele liposolubile, sint folosite cu succes in post-infarct si in deficientele sistemice de circulatie sau in hipertensiune arteriala. Doze mici de polen administrate persoanelor in varsta au determinat atat inhibitia modificarilor aterosclerotice ale vaselor de sange cat si imbunatatirea fluxului sanguin cerebral.
Actiunea hipolipemianta a polenului este atribuita in principal prezentei acizilor grasi nesaturati, fosfolipidelor si fitosterolilor.
La persoanele care folosesc polen au fost confirmate scaderea capacitatii de agregare plachetara si marirea activitatii sistemului fibrinolitic.
Astfel, este indicat efectul antiaterosclerotic care protejeaza impotriva afectiunilor cardiace si a atacurilor cerebrale.
Studiile efectuate pe animale au confirmat actiunea detoxifianta a polenului.
Sobolanii au fost otraviti cu solventi organici precum tetraclorura de carbon si tricloretilena, etionina si fluorura de amoniu (ambele determinind distrugeri grave ale celulelor hepatice), sau galactozamina (imita modificarile survenite in hepatita virala), sau etanol si alcool alilic (induc steatoza si ciroza), si cu medicamente: paracetamol si hidrocortizon. Sub influenta acestora, au fost gasite cresteri ale activitatii unor enzime precum alanina si aspartat transaminaze, fosfataza acida si bilirubina.
La sobolanii care au primit ulterior polen, s-au redus concentratiile acestora in serul sanguin pana la valori fiziologice, demonstrind proprietatile terapeutice ale produsului la nivelul tesutului hepatic.
Atunci cand polenul a fost administrat concomitent cu substantele toxice, a protejat celulele hepatice impotriva efectelor lor distructive, indicind capacitatea sa de a preveni intoxicatiile.
In procesul de detoxifiere un rol important au polifenolii, in special flavonoizii si acizii fenolici.
Trebuie de asemenea mentionata actiunea de detoxifiere a polenului si a pasturii in bolile ocupationale, contaminarea cu metale grele, gaze si pulberi industriale, sau medicamente (de ex. preparate anti-reumatice si anti-inflamatoare, sau antibiotice).
Polenul este de asemenea caracterizat printr-o puternica actiune anti-inflamatoare, de intensitate comparabila cu naproxen, analgin, fenilbutazona sau indometacin.
Mecanismul actiunii anti-inflamatoare este inhibarea activitatii ciclooxigenazelor si lipoxigenazelor, enzimele care efectueaza conversia acidului arahidonic in prostaglandine si leucotriene, ce induc in tesuturi inflamatii acute si cronice. A fost demonstrat ca un extract concentrat din polen elimina 75% din edemul labutei animalelor indusa prin administrare de carrageenan.
Componentele care determina aceasta actiune sint flavonoizii, acizii fenolici, acizii grasi si fitosterolii.
La animalele in infometare si la cele cu regim lipsit de vitamine, polenul a determinat cresteri in greutate mai rapide fata de regimul normal. A fost demonstrat ca polenul are o valoare nutritionala ridicata si detine proprietatea de a imbunatati rapid deficientele nutritionale in organismul animalelor. Componentele cu rol vital sint aminoacizii (esentiali si neesentiali), vitaminele si bioelementele.
Printre altele, calitatile nutritionale ale polenului si de reglare a proceselor metabolice sunt folosite la copiii si adultii lipsiti de apetit, cu decalaje de dezvoltare sau malnutritie. Administrarea de polen este recomandata in perioade de refacere, dupa interventii chirurgicale, persoanelor care depun munci fizice si mentale grele.
Extractele etanolice de polen au actiune antibiotica asupra patogenilor Gram-pozitivi de ex. Staphylococcus aureus si Gram-negative precum Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa precum si asupra fungilor precum Candida albicans, datorita continutului de flavonoizi si acizi fenolici.
Recent a fost demonstrat ca polenul are actiune antialergica. El protejeaza celulele mastocitare impotriva degranularii cu punerea in libertate de histamina, exponent al reactiei alergice. Punerea in libertate de histamina din mastocite, indusa de catre ser care contine anticorpi IgE a fost inhibata de catre polen cu 62%.
Polenul este util in afectiuni ale prostatei. Este cunoscut de mult timp efectul benefic al polenului in starile inflamatoare ale prostatei. Pentru inflamatiile non-bacteriene ale prostatei a fost demonstrat clinic efectul polenului de imbunatatire a starii pacientilor prin eliminarea durerilor.
In hiperplazia benigna de prostata si la debutul cancerelor de prostata apare un efect pozitiv.
La administrarea de polen simultan cu tratamentul chemoterapeutic efectul terapeutic este amplificat.
Efecte deosebite se obtin in depresii cauzate de scaderea poftei de viata, in special la batrani. Polenul administrat pentru perioade mai lungi de timp, chiar in doze mai mici, permite imbunatatirea dispozitiei, reface dorinta de viata, si intareste fizic organismul.
Polenul administrat impreuna cu antidepresive permite micsorari de doze si imbunatateste in scurt timp starea generala. Apar mai putine cazuri de dependente de medicamente si mai putine efecte secundare.
Datorita proprietatilor tonice si nutritive precum si imbunatatirii fluxului sanguin catre tesutul nervos, polenul sporeste capacitatea mentala si intareste sistemul nervos slabit de stres sau de suprasolicitare, fiind util in tratamentul oboselii fizice si mentale, a asteniei si apatiei.
Tratamentul cu polen si pastura da rezultate bune in geriartrie contra simptomelor de imbatranire prematura sau in inertia neurastenica a varstnicilor.
Polenul este un element vital in tratamentul alcoolismului. Doze mici de polen si de tranchilizante impreuna cu administrarea de fluide permit evitarea sindromului de abstinenta sau reducerea duratei sale.
Deficientele unor substante precum proteine, vitamine si bioelemente, in special magneziu, care apar in alcoolismul cronic, pot fi suplimentate cu polen.
Proprietatile adaptogene ale polenului se bazeaza pe cresterea rezistentei impotriva factorilor fizici, chimici si biologici daunatori, prin:
1. Cresterea capacitatii organismului fata de sarcini fizice excesive, care influenteaza sistemul nervos central, prin imbunatatirea functiilor cerebrale, ca memoria, capacitatea de invatare, de intelegere, de gandire, si a capacitatii de concentrare
2. intarirea capacitatii sistemului imunitar de a rezista la infectii.
Dr. Cristina Aosan,
Comisia de Apiterapie a Apimondia, membru ; Comisia de medicina complementara a Ministerului Sanatatii, membru
Multumim D-lui Dr. Ing. Stefan Bragarea pentru efortul de documentare
(Redactat 05.2017)