Detoxifiere de primavara
De-acum nu ne mai inghiata / Nasul si picioarele. »Soare stralucind stralucitor
E primavara si e vremea pentru curatenie in intreaga natura si in viata. E vremea sa se elimine toate reziduurile adunate din Toamna si de peste Iarna. Anotimpul rece este cel in care se creeaza in mod inevitabil depozite ce trebuiesc curatate in Primavara, spre a incepe un nou ciclu al vietii cu limpezime, usurime si claritate.
Fiinta omeneasca e supusa si ea acestor legi ale Naturii. Se produce si avem nevoie de detoxifiere. Peste Iarna se fac unele acumulari. Este suficient sa ne gandim doar la cateva lucruri : ca mancarea a fost mai grea, mai grasa, s-au consumat mai putine legume si fructe proaspete, am facut miscare mai putina, pentru ca frigul ne-a indemnat sa stam mai mult in casa. Alimentele mai grele, mai vascoase, care au tendinta de depunere, combinate cu o circulatie sanguina mai statica, pe fondul frigului care incetineste totul, creeaza depozite de deseuri daunatoare. Iarna care tocmai a trecut, pe langa frig mai are o caracteristica importanta, anume uscaciunea. In conditii de frig intens si uscaciune, corpul isi creste nevoia si consumul de grasimi. Datorita uscaciunii, cu atat mai mult depozitele care rezulta in mod inevitabil, sunt mai aderente.
In aceasta situatie nu trebuie facuta confuzie cu « raceala » simpla si nu trebuie administrate remedii care sa opreasca secretiile. Ar fi o greseala, caci acele acumulari nedorite ar stagna, ceea ce poate conduce in timp la stari reale de boala. In intregul organism, la venirea caldurii se topesc depozitele iernii care se pot raspandi in corp, producind diverse boli, consecinte nedorite.
Pentru a ajuta fluxul eliminator natural al organismului, in aceasta perioada este bine sa se consume principii calde si penetrante care deschid canalele corpului si favorizeaza eliminarea toxinelor. Supele sa fie calde ci nu fierbinti pentru ca ar amplifica « topirile », sa fie usoare, de preferinta din legume, cu condimente care incalzesc (piper). Fata de supele mai grele din carne de peste iarna, supele din legume nu vor crea alte depuneri, ci vor ajuta la limpezirea mediului intern.
Cuisoarele sunt utile in aceasta perioada. Ele pot fi mestecate in loc de guma, cate un cuisor din timp in timp. Improspateaza respiratia.
Curatenia de Primavara pentru fiinta umana vizeaza atat corpul fizic cat si pe cel spiritual. Are in vedere corpul fizic atat la interior cat si la exterior.Ghiocei la Melidava
Zeolit Melidava, detoxifiant de exceptie
Dintre produsele apicole, un bun detoxifiant: propolis. Elimina substante toxice care sint daunatoare pentru intregul corp si in special pentru ficat si rinichi. Este un bun chelator de metale grele. Foarte util dupa alimentatia greoaie din timpul iernii, mai ales la persoanele care in plus lucreaza in mediu toxic. In plus este si reglator al imunitatii, folosit de altminteri in curele profilactice de primavara. Ca exemplu, un adult poate lua propolis tinctura, cate 2 ml/zi, dimineata, sase zile pe saptamana, timp de 4-6 saptamani.
Alt remediu util in aceasta perioada este argila. Pentru detoxifiere la persoanele sanatoase se poate face o cura de o luna, in care se ia dimineata pe stomacul gol cate o lingurita, pusa in apa de cu seara. Poate mai util este zeolit, pe care l-am putea numi Regele argilelor. El are laudate proprietati detoxifiante atat pentru intestine cat si generale. Este un bun imunomodulator, absorbant al microbilor, chelator de metalele grele, dusmani de temut in zilele noastre, caci sunt prezente in multe produse de larg consum. Unul dintre cele mai obisnuite este aluminiul, cunoscut drept puternic toxic pentru sistemul nervos, direct asociat cu boala Alzheimer. Gasim aluminiu in recipiente alimentare (ex : doze de bere sau sucuri), in foliile alimentare pentru gatit, unele vase de bucatarie sau voiaj, in cosmetice (unele deodorante il au in compozitia lor; multe dintre recipiente sunt facute tot din aluminiu). Expunerea la acest toxic este larga in viata moderna. Cu atat mai util un remediu care fixeaza metalele din corp si le elimina (adica chelator de metale), cum este zeolit. Administrarea cea mai simpla si eficienta este sub forma de pulbere.
Alimentatia trebuie sa devina mai usoara, sa contina mai multe cruditati de sezon. Acestea « matura » intestinele de depunerile de peste iarna, imbunatatesc tranzitul si corecteaza absorbtia. Limpezesc sangele prin enzimele lor si prin sucurile vegetale ce contin o apa usoara, benefica pentru sanatate. Sunt foarte gustoase si sanatoase salatele de leurda, de frunze proaspete de papadie, de grausor de padure. Apar urzicile tinere si stevia, numai bune pentru diverse mancaruri. Cerealele mai potrivite sunt cele de un an vechime, caci sunt mai usoare decat cele mai proaspete.
La exteriorul corpului, curatam pielea, parul, ochii ; le redam frumusetea si stralucirea. Putem curata pielea prin masajul cu miere.Masaj cu miere, metoda inedita de detoxifiere
Sau, fiecare la domiciliu, prin simpla aplicatie de miere, care se poate face pe intreg corpul sau doar pe portiunile dorite. Se lasa sa actioneze minim 30-60 minute ; cu cat durata este mai lunga efectul este mai puternic, fara ca sa apara nici un efect neplacut. Apoi se spala pielea cu apa si se poate constata supletea si catifelarea ei. Reduce si depozitele de tip celulitic.
O alta aplicatie tegumentara deosebita este cea de ulei cald. Se foloseste un ulei curat nerafinat, care se aplica pe intreaga suprafata a corpului cu masaj din toate partile incat sa patrunda in piele. Efectele sunt de inlaturare a oboselii si calmare a fenomenelor rezultate din uscaciunea iernii, de imbunatatire a pielii si a musculaturii, a somnului si chiar a vederii. Primavara este util uleiul in care s-a dizolvat camfor, care penetreaza si deschide canalele corpului.
Aplicatia de ulei nu se face in cazuri de febra, indigestie sau la cei cu sinuzite cu depozite mucoase.
Aceasta procedura poarta numele de Abhyanga in Ayurveda, care o recomanda pe intreaga durata a anului. Se face dupa toaleta completa de dimineata. Uleiul trebuie lasat sa actioneze minim 12-15 minute.
Apoi se face dus, dar nu cu sapun obisnuit, ci folosind plante. Pulberile de plante elimina de pe piele nu doar surplusul de ulei dar si diverse mucozitati. Aceasta manevra poarta numele de Udwartana. In India se folosesc de exemplu pulbere de linte si de turmeric amestecate cu lapte. La noi se poate utiliza pulbere de obligeana sau cimbrisor amestecata cu miere. Dupa ce se aplica un astfel de amestec se face dusul cald, nu fierbinte. Drept urmare se elimina grasimea in exces, se elibereaza porii, pielea este mai stralucitoare, intreg corpul este curatat, revigorat, energizat.
Primavara avem ocazia deosebita de a beneficia pentru scurt timp de seva de vita de vie. Picurata in ochi este un foarte bun curatitor al acestora, inclusiv in cazuri de cataracta, care se poate limpezi.
Mesteacanul furnizeaza o seva renumita pentru efectul detoxifiant al sangelui si organelor interne, revigorant, vitaminizant, mineralizant. Se poate bea zilnic, in cantitate de la un singur pahar pana la 1-2 litri.
Acei care o recolteaza trebuie sa fie cu grija sa nu vatame arborii. Adica sa nu perforeze prea adanc si in repetate randuri acelasi arbore. Este bine sa nu le rasplatim cu rau, ci sa le multumim copacilor pentru generozitatea lor.
Gabriel Aosan
(redactat 04.2010)