Melidava

Laptisor de matca, Puiet de albine; Compoziţie. Sănătate, Medicină

Spread the love

Royal Jelly, Bee Brood; Composition. Health, Medicine: A Review

Stefan Bogdanov

Bee Product Science  www.bee-hexagon.net 2017

Nota: in text o sa gasiti abrevieri de genul RJ = royal jelly = laptisor de matca; BP = bee pollen = polen de albine; BB = bee bread = pastura;  DB = drone bee = larve de trantor

Se spune că egiptenii antici cunoșteau RJ și considerau că el va păstra corpul faraonului veșnic tânăr și frumos chiar și după moarte, folosindu-l pentru mumificare, iar Cleopatra îl folosea în cosmetice pentru a-și păstra frumusețea.

Compoziție

RJ este o substanță vâscoasă cu consistență gelatinoasă. Este parțial solubil în apă și are o densitate de 1,1g/mL. Culoarea sa este alb-gălbuie, dar se închide la depozitare. Mirosul este acrișor și iute, gustul fiind dulce-acrișor. Dacă este depozitat necorespunzător se închide la culoare și poate căpăta gust rânced. Pentru a-și menține calitatea trebuie congelat. Vâscozitatea sa variază în funcție de conținutul de apă și de vechime – treptat devine mai vâscos dacă este depozitat la temperatura camerei sau în refrigerator la 5°C. Creșterea vâscozității pare a fi legată de creșterea conținutului de compuși cu azot insolubili, împreună cu scăderea conținutului de compuși cu azot solubili și de aminoacizi liberi. Aceste modificări se datorează continuării activităților enzimatice și interacțiunilor dintre fracțiile proteice și lipide.

Nu există standarde internaționale pentru RJ, dar unele țări precum Brazilia, Bulgaria, Japonia și Elveția au stabilit standarde naționale. Un grup de lucru al International Honey Commission, condus de Sabatini, lucrează la elaborarea unui standard internațional și a publicat o primă variantă.

Tabelul 1. Compoziția RJ

 

 

ProaspătLiofilizat
Apă, %60-70Sub 5
Lipide, %3-88-19
Acid 10-hidroxi-2-decenoic %Peste 1,4Peste 3,5
Proteină %9-1827-41
Fructoză, glucoză, sucroză %7-18
Fructoză  %3-13
Glucoză %4-8
Sucroză %0,5-2,0
Cenușă %0,8-3,02-5
pH3,4-4,53,4-4,5
Aciditate (mL 0,1N NaOH/g)3,0-6,0

 

Umiditate

Conținutul de apă (60-70%) este principalul component al RJ. Subst. uscată este compusă din carbohidrați, proteine, aminoacizi și grăsimi. Sunt prezente și mici cantități de vitamine și săruri minerale.

Peptide și proteine

Constituie principala clasă de substanțe din RJ, cu 17-45% din subst. uscată. Sunt principalele componente cu azot, care reprezintă 97-98% din ele. Aprox. 60% dintre ele sunt hidrosolubile.  

Aminoacizii liberi reprezintă numai 0,6-1,5%, majoritatea aparținând seriei L. Cei mai reprezentativi sunt prolina și lizina. La depozitare la 4°C timp de 10 luni nu s-au produs modificări semnificative, în timp ce prin depozitare la temperatura camerei conținutul de prolină și lizină crește, probabil datorită activității enzimelor proteolitice,

Lipide

Cu 3-19% din subst. uscată lipidele sunt a doua clasă importantă de componente ale RJ. 80-90% din fracția lipidică constă din acizi grași liberi, restul fiind lipide neutre, steroli, hidrocarburi.

Cei mai mulți acizi organici se găsesc în stare liberă, cu structuri mai degrabă neobișnuite, întâlnite mai rar în natură, mono- și di-hidroxiacizi și acizi dicarboxilici cu 8 și 10 atomi de carbon. Identificarea fracției – în special privind modelul și analiza cantitativă a acizilor organici liberi – reprezintă un criteriu de definire a autenticității RJ.

Ceilalți acizi grași sunt mono- și dihidroxiacizi saturați, mono- și dicarboxilici și reprezintă 0,5-1,0g/100g. Atât HDA cât și ceilalți acizi grași din RJ au proprietăți antibacteriene, contribuind la conținutul scăzut de bacterii al produsului.

Carbohidrați

Carbohidrații sunt în principal fructoză, glucoză și sucroză, cu urme de maltoză, trehaloză,melibioză, riboză și erloză.

Componente minerale

Conținutul de cenușă reprezintă 0,8-3% din RJ proaspăt. Principale elemente sunt K, P, S, Na, Ca, Al, Mg, Zn, Fe, Cu și Mn cu urme (0,01-1mg/100g) de Ni, Cr, Sn, W, Sb, Ti și Bi. Conținutul de Na al RJ este de 11-14mg/100g.

Vitamine

Concentrațiile de vitamine al RJ sunt distribuite pe un spectru larg. Vitaminele cu valori relativ uniforme sunt riboflavina, tiamina, niacina și acidul folic. Prezente, însă cu variații mari, sunt piridoxina, biotina, acidul pantotenic și inozitolul. Sunt prezente numai urme de vit. C, iar vitaminele liposolubile precum A, D, E și K sunt absente.

Alte componente minore

În RJ au fost identificate numeroase componente minore aparținânând unor categorii chimice diferite, Printre acestea două substanțe heterociclice, biopterina și neopterina, în cantități de 25 și 5µg/g de greutate proaspătă. Aceste componente se găsesc și în hrana larvelor de albine, dar la 1/10 din aceste concentrații. Alte substanțe includ câteva nucleotide ca baze libere (adenozină, guanozină, ridină și citidină), fosfații AMP, ADP și ATP, acetilcolină (1mg/g subst. uscată), acid gluconic (1,4% din greutatea proaspătă) și acid benzoic (8-15mg/kg), cu mici cantități de acizi malic, lactic și citric.

RJ ca nutrient

Tabelul 2. Componente nutriționale în RJ și necesitățile nutriționale   

 g/100gRDI (g/zi)
Apă60-70 
Carbohidrați11-23320
Proteine9-1850
Lipide3-880
Vitaminemg/100gRDI (mg/zi)
Niacină (B3)4.5-1915
Piridoxină (B6)0,2-5,51,4
Tiamină (B1)0,1-1,71,1
Riboflavină (B2)0,5-2,51,3
Acid pantotenic3,6-236
Acid folic0,01-0,060,4
Biotină (H)0,15-0,550,045
Componente minerale mg/100gRDI (mg/zi)
K200-10002000
Ca25-851000
Mg20-100350
Zn0,7-88,5
Fe1-1112,5
Cu0,33-1,61,2

 

Semnificația RJ pentru nutriția umană este relativ mică. Considerând un consum zilnic de 2g/zi, nutrienții de bază proteine, lipide și carbohidrați conținuți în RJ nu au un rol semnificativ în RDI. Dintre vitamine, există o mică contribuție adusă de piridoxină, tiamină, riboflavină și biotină.

HDA și alți acizi grași

Cei mai mulți acizi grași se găsesc în forma liberă, cu structuri rar întâlnite în natură, mono- și dihidroxiacizi și acizi dicarboxilici cu 8 și 10 atomi de C, acidul pricipal fiind cel 10-hidroxidecenoic (HDA) care are numeroase activități biologice:

  • Antibacterian și imunoactivator
  • Imunomoodulator, anticanceros
  • Antiinflamator
  • Antidiabetic
  • Promovarea colagenului și protecția pielii
  • Antiulceros
  • Facilitează diferențierea celulelor cerebrale
  • Antidepresiv în experimente pe animale
  • Promovează sănătatea endotelială, antihipertensiv, antihiperlipidemie
  • Estrogenic
  • Antireumatic
  • Activator al TRPA1 și TRPV1 (induce termogeneza și stimularea consummului de energie)
  • Cauzează prelungirea vieții la Caenorhabditis elegans

Proteine și peptide

82-90% dintre proteinele din RJ aparțin grupului MRJP. Aceste proteine aparțin clasei albuminelor și au activitate imunomodulatoare. Au fost caracterizate glicoproteinele apisimină, cu activitate antihipertensivă, și jeleinele cu proprietăți antibacteriene.

Efecte ale diferitelor proteine și peptide;

  • antioxidative, imunomodulatoare, stimulează proliferarea monocitelor, sunt antibacteriene, antiinflamatoare, vitalizante și anti-oboseală, antihipertensive, antialergice, antidiabetice, promovează sinteza colagenului și diferențierea fibroblastelor pielii, micșorează concentrațiile de colesterol.

N1-oxidul de AMP

N1 oxidul de monofosfat de adenozină este un compus care se găsește numai în RJ. Efectele sale principale sunt asupra sistemului nervos central:

  • Stimulează diferențierea neuronală, promovează regenerarea tuturor celor trei tipuri de celule care compun SNC: neuroni, astrocite și oligodendrocite, împotriva distrugerilor neuronale.

Adenozină

Adenozina are numeroase efecte fiziologice. De ex. are un efect de hiperpolarizare asupra potențialului de membrană al celulelor excitabile, producând inhibiții ale celulelor mușchilor vasculari netezi ai arterelor coronare și neuronilor din creier. RJ conține adenozină 5,9-2057,4 mg/kg.

Acetilcolină

Concentrația acetilcolinei în RJ este de 1mg/g subst. uscată.

  • Este un neurotrasmițător, având unele efecte de tip hormonal în sistemele nervoase central și vegetativ.

Hormonii testosteron, progesteronă, prolactină și estradiol din RJ măresc fertilitatea masculilor și femelelor precum și puterea și rezistența masculilor.

Polifenolii au efecte antioxidante.

Proprietățile antioboseală și de activare a creierului ale RJ sunt deci mediate de HDA, printr-o proteină specifică AMP-N1 oxid și de către hormonii din RJ.

Dietologie și profilactică

RJ este un aliment funcțional și un aditiv ideal pentru scopuri profilactice, Datorită efectelor sale asupra nou-născuților, este un aditiv important în hrana lor.

Hovanska a studiat influența hranei conținând BP și RJ pentru sugari și copii mici, în comparație cu efectele hranei care nu conține acești aditivi. Copiii hrăniți și cu BP au avut o adaptare mai bună la situații de stres.

Krilov și Sokolski au preparat comprimate conținând 45 mg RJ uscat, 30mg acid ascorbic, iar restul de 265 mg fiind lactoză, sucroză, amidon și stearat de Ca. Apoi au testat aceste comprimate pe studenți care le foloseau de 3 ori pe zi. Dacă asupra studenților normali nu au existat diferențe, persoanele testate cu imunitate scăzută au înregistrat efecte benefice măsurate prin normalizarea rapoartelor dintre albumine și globuline din sânge și conținutul de imunoglobuline A, B, G, și alți parametri.

RJ are deci o varietate de proprietăți biologice care îl fac un aditiv ideal cu proprietăți rejuvenante și antiaging, care poate fi combinat și cu alte elemente.

PROPRIETĂȚI FUNCȚIONALE

Chauvin a recapitulat efectele biologice și farmacologice ale RJ și consideră că adeseori rezultatele sunt discutabile. Injectarea RJ este extrem de riscantă și trebuie preferată ingerarea sa. Aplicarea sublinguală prin contact a RJ cu scopul de a obține o transmitere direct în sânge este de asemenea recomandată pentru a evita eventuala degradare a proteinelor în tractul digestiv. Diferitele efecte biologice sunt menționate în Tabelul 3.

Efecte antibacteriene, antivirale și fungicide

RJ are activitate antibacteriană, inhibând atât bacteriile Gram pozitive cât și pe cele Gram negative, însă mai puternic pe primele. Activitatea antibacteriană este determinată de HDA și de diferite proteine sau peptide.

Rezistența la antibiotice întâlnită frecvent în timpurile moderne poate fi evitată de către RJ

Activitate biostimulatoare și antiaging

Rolul RJ în colonia de albine este de a stimuula și a mări creșterea larvelor prin amplificarea proceselor metabolice. Cel mai evident efect este creșterea în greutate a animalelor experimentale după ingerarea de RJ (Tabelul 3). În experimente pe animale s-a dovedit că RJ mărește metabolismul oxigenului în țesuturi și cauzează creșterea activității la șoareci datorită creșterii concentrației și utilizării glucozei din sânge. RJ mărește și consumul de oxigen al țesuturilor, performanța fizică și rezistența la efort. Aceste efecte sunt determinate de creșterea respirației și a fosforilării oxidative. Efectul antihipoxic (oxidativ) al RJ în experimentele pe animale determină creșteri ale metabolismului, inclusiv la oameni, cele mai evidente fiind creșterea frecvenței respirației și creșterea metabolismului bazal.

RJ mărește durata de viață a C. elegans, sugerând că ar conține factori de promovare a longevității.

Efecte imunomodulatoare

Efectele imunomodulatoare au o importanță deosebită în cancere, alergii și inflamații. Ele pot fi activante și inactivante. În cazul RJ predomină cele activante.

Krylov a comunicat creșterea tuturor celulelor sângelui și a fracțiilor de globuline α-1 și α-2 după ingestia de RJ. Efectul asupra α-globulinelor este probabil legat de activitatea imunomodulatoare a RJ. RJ induce formarea de limfocite, care determină răspunsul imun împotriva virusurilor și a celulelor tumorale și dețin un rol important în inflamații. Activitatea pare a fi determinată de 10-HDA. Tamura et al. au arătat în experimente cu șobolani că inhibiția dezvoltării tumorale a tumorilor cu creștere lentă (Ehrlich și Sarcoma) este mai bună decât cea a celor cu creștere rapidă (leucemie).

Recent, a fost testat efectul RJ asupra dezvoltării tumorale și metastazei pe modele de tumori murinice. RJ nu a afectat formarea de metastaze la administrare intraperitoneală sau subcutanată. Totuși, aplicarea sincronă intravenoasă de celule tumorale și RJ a inhibat semnificativ formarea de metastaze.

Efectele imunomodulatoare ale RJ se datorează apalbuminei I. S-a comunicat că RJ are efecte imunoinhibitoare antialergice la șoareci.

Efectele antiinflamatoare comunicate pentru RJ sunt efecte de tip hormonal de micșorare a inflamației. Inflamația țesuturilor este considerată cauza principală a degenerării organismului și, în final, a decesului.

Efecte asupra sistemului nervos

RJ are efecte de stimulare și de activare asupra sistemului nervos central (SNC) și asupra celui vegetativ. Krylov a comunicat efectele similare cu cele ale acetilcolinei asupra intestinelor și asupra inervării mușchilor respiratori netezi. Aceste efecte produc un tonus muscular îmbunătățit și o mai bună activitate. Consumul de Apilac, un preparat rusesc pe bază de RJ, determină creșterea fosforilării în SNC și creșterea activității colinesterazice în creierul de șobolan. Dozele mari de RJ de 100mg/kg determină modificări structurale ale neuronilor șoarecilor.

Pentru a dovedi acțiunile farmacologice ale RJ asupra sistemului nervos au fost examinate efectele RJ asupra transcripției mediate de CRE. RJ mărește transcripția mediată de CRE în celulele PC12D, iar activitatea transcripțională mediată de CRE a fost mărită de către nobiletină, U0126, un inhibitor al MEK, care a inhibat transcripția mediată de CRE prin combinarea RJ plus nobiletină, fără a afecta transcripția de către RJ singular. Aceste rezultate sugerează că RJ stimulează transcripția mediată de CRE printr-o cascadă independentă de ERK, în timp ce creșterea efectului transcripțional mediat de CRE de către nobiletină este dependentă de fosforilarea ERK.

Boala lui Alzheimer

În boala lui Alzheimer (AD) hippocampusul, parte a creierului, este diminuat ca dimensiune și funcție. RJ ameliorează funcția neuronală prin regenerarea celulelor granulare ale hippocampusului care funcționează în procesul cognitiv. 10-HDA mărește cantitatea de neuroni din hippocampus, rata lor de dezvoltare și promovează proliferarea neuronilor hippocampali în cultura primară. RJ ar putea fi un agent promițător pentru activarea celulelor stem neuronale în creierul matur de la care se așteaptă diferențierea în neuroni sau celule gliale. A fost clarificată relația dintre neurogeneza în girusul dentat al hippocampusului și simptomele de depresie, așteptând utilizarea eficientă a RJ de activare a neurogenezei. Micșorarea morții neuronale și creșterea neurogenezei în boala lui Alzheimer și boala lui Parkinson ar putea fi astfel susținută de RJ, deși sunt necesare experimente pe animale. RJ are efecte neurotrofice asupra creierului matur prin stimularea producerii GDNF (Glial Cell-Derived Neurotrophic Factor). Expresia mărită a neurofilamentului H mARN este implicată în evenimente cauzate ulterior de GDNF. RJ poate avea roluri neurotrofice și neuroprotectoare în creierul adult prin GDNF.

A fost elucidat mecanismul de acțiune al efectelor RJ asupra SNC. O componentă specifică RJ, cAMP-N1-oxidul, care nu se găsește în alte materiale, acționează direct asupra diferențierii neuronale și stimulează formarea diferitelor celule ale creierului. RJ facilitează și diferențierea tuturor tipurilor de celule ale creierului: neuronii, astrocite și oligodendrocite.

AD este asociată cu afectări ale capacității de învățare și ale memoriei. Prezentul studiu a fost proiectat pentru a examina efectul RJ asupra învățării spațiale și memoriei la șobolani după injectarea intracerebroventriculară de streptozotocină (icv-STV). Șobolanii au fost infuzați bilateral cu o injectare icv de STZ, în timp ce șobolanii fictivi au primit numai vehicul. Șobolanii au fost hrăniți cu hrană conținând 3% RJ liofilizat amestecat în hrana obișnuită sau numai cu hrana obișnuită, timp de 10 zile. Apoi au fost testate învățarea spațială și memoria folosind testul Morris al labirintului cu apă. Rezultatele au arătat creșterea latenței și a lungimii traseului la grupul icv-STZ în comparație cu grupul fictiv, iar șobolanii icv-STZ și-au amintit mai puțin cuadrantul țintă decât locația anterioară a platformei; totuși acestea au fost protejate semnificativ în grupul STZ care a primit hrană conținând RJ. Rezultatele susțin rolul neuroprotector potențial al RJ și efectele sale benefice în AD.

RJ a mărit transcripția mediată de CRE în celulele PC1D. Activitatea transcripțională mediată de CRE de către RJ a fost stimulată de nobiletină. UO126, un inhibitor MEK, a ihibat transcripția mediată de CRE prin combinarea RJ plus nobiletină fără a afecta transcripția de către RJ singular. Aceste rezultate sugerează că RJ stimulează transcripția mediată de CRE printr-o cascadă independentă de ERK, în timp ce creșterea efectului trascripțional mediat de CRE de către nobiletină este dependentă de fosforilarea ERK. Combinând RJ cu nobiletină se poate activa funcția neuronală prin stimularea transcripției mediate de CRE, și astfel se poate influența benefic AD.

RJ îmbunătățește învățarea spațială și performanța de memrie a șoarecilor bătrâni și conținutul de neurotransmițători monoaminici precum și activitatea SOD și micșorează conținutul de MDA, deci poate regla metabolismul neurotransmițătorilor monoaminici pentru a-și exercita funcția anti-aging și a îmbunătăți capacitățile de învățare și memorie.

Suplementarea cu RJ/eRJ a întârziat paralizia corpului indusă de toxicitatea I2-amiloid (AI) în modele de AD pe C. elegans.

Analiza genetică a indicat că atenuarea toxicității AI mediată de RJ/eRJ necesită calea Insulină/Semnalare IGF (IIS) și DAF-16 pentru a îmbunătăți semificativ solubilitatea proteinei la viermii bătrâni, ceea ce implică că suplementarea RJ/eRJ a promovat proteostaza și a micșorat proteotoxicitatea în viermii AD.  În plus, RJ/eRJ a mărit solubilitatea speciilor AP. Considerând că suplementarea RJ/eRJ a încetinit paralizia indusă de AI2 la C. elegans este posibil ca protecția mediată de RJ/eRJ împotriva toxicității AI2 să fie dependentă de creșterea solubilității speciilor AI2. Aceste date arată funcția anti-aging a suplementării RJ/eRJ și subliniază relația dintre proteostazia îmbunătățită și prevenirea bolilor neurodegenerative.

Administrarea pe termen lung (18 luni) a 50-100mg pulbere de RJ uscat îmbunătățește memoria spațială la șobolani.

Laptisor de matca crud Melidava

Laptisor de matca crud Melidava

Efecte biologice și farmacologice ale RJ în experimente efectuate pe animale sau culturi de celule

Efecte antibacterian, fungicid, antiviral și antiparazitic

  • Antibacterian
  • Fungicid
  • Antiviral
  • Activ împotriva Trypanosomidae parazite

Efecte biostimulatoare, antiaging, de bună fertilitate

  • Efecte estrogenice și gonadotropice la celule și șobolani
  • Mărește creșterea și greutatea puilor de găină, curcanilor, rațelor, iepurilor, bibilicilor, purceilor, vițeilor, cobailor, șoarecilor și șobolanilor
  • Anti-oboseală, mărește activitatea și îmbunătățește rezistența la stres
  • Prelungirea vieții la șoareci și alte animale
  • Previne avansarea sarcopeniei la șoareci bătrâni
  • Mărește capacitatea de reproducere a șobolanilor și ovinelor
  • Șoarecii hrăniți cu RJ prezintă o motilitate mai mare a spermatozoizilor, concentrații mai mari și mai puține anormalități ale acestora
  • Efecte de protejare a testiculelor la șobolani

Efecte imunomodulatoare; anti-cancer, antialergice și antiinflamatoare

  • Activitate de imunostimulare la animale sau în culturi de celule, creșterea numărului de leucocite
  • Efecte antitumorale în culturi de celule și experimente pe animale (ingestie sau injectare)
  • Inhibă autoimunitatea la șoareci
  • Antiinflamator în culturi de celule și experimente pe animale
  • Mărește activitatea apoptotică a hepatocitelor și epiteliului tubular

Efecte cardiovasculare

  • Antihipertensiv, hipotensiv, efecte vazodilatatoare la animale
  • Anti-ateroscleroză; micșorează colesterolul din ser și concentrațiile de trigliceride; mărește concentrațiile de HDL, micșorează concentrațiile de fibrinogen din plasmă și tromboza
  • Cardioprotector în experimente pe animale, previne miocardita
  • Mărește concentrațiile sanguine de tiroxină, cortizon, raportul albumine/globuline și scade proteinele din ser după administrare orală la șobolani
  • Mărește numărul de celule sanguine

Efecte asupra sistemului nervos central și vegetativ

  • Acționează asupra activității SNC, pe care îl activează și protejează. Facilitează diferențierea celulelor cerebrale
  • Mărește fosforilarea în SNC și activitatea colinesterazei în creierul de șobolan
  • Efecte similare cu cele ale acetilcolinei asupra intestinelor și asupra inervării mușchiului neted respirator
  • Tranchilizarea șobolanilor
  • Diminuează distrugerile neuronale secundare la șobolani
  • Îmbunătățește memoria spațială la șobolani

Antioxidare, hepatoprotecție, protecție împotriva radiațiilor

  • Antioxidant
  • Hepatoprotector în experimente pe animale
  • Micșorează stresul și teratogenitatea, edemul pulmonar, hepatic sau distrugerile renale la șobolani, produse la intoxicarea cu micotoxine
  • Activează stimularea sintezei ADN-ului hepatocitelor și protejează celulele împotriva apoptozei, efect mitogenic, prelungește proliferarea celulelor, mărește producerea de albumină
  • Protejează împotriva radiațiilor

Protecția pielii, antidiabetic, gastroprotector, osteoprotector, ș.a.

  • Protecția pielii; promovează acumularea de colagen în culturi de celule și în modele cu șobolani
  • Supresează avansarea leziunilor pielii similare dermatitei atopice la șobolani
  • Împotriva pruritului într-un model cu șoareci
  • Activitate anti-melanogenică, determinând albirea pielii în celulele de melanom
  • Acțiune hiperglicemică, previne rezistența la insuliină, antidiabetic
  • Scade colita experimentală la șobolani și șoareci
  • Gastroprotector în modele pe șobolani
  • Previne osteoporoza la șobolani și stimulează formarea osului
  • Efecte osteoinductive și antiinflamatoare în modele de boală periodontală
  • Aplicat topic, RJ vindecă mucozita orală la hamsteri
  • Reface funcția ficatului în degradările alcoolice în modele cu șobolani
  • Împotriva mucozitei orale experimentale la hamsteri
  • Proprietăți prebiotice în intestine de șobolan și în bacterii izolate de la copiii mici
Laptisor de matca crud - Melidava

Laptisor de matca crud – Melidava

Efecte cardiovasculare

RJ influențează diferiți parametri ai sângelui; micșorează colesterolul din ser  și concentrațiile de trigliceride, mărește concentrațiile de lipoproteine de înaltă densitate-colesterol, micșorează concentrațiile de fibrinogen din plasmă și tromboza (Tabelul 1). Datorită acestor efecte RJ are efecte cardioprotectoare în experimentele fiziologice și biochimice efectuate pe șoareci.

Experimente cu inimi izolate au arătat că RJ mărește presiunea sanguină a camerei inimii cu 60%, viteza maximă a contracției miocardului cu 22% și viteza maximă a relaxării miocardului cu 87%. Fluxul sanguin coronarian a crescut cu 452% iar presiunea sanguină diastolică s-a micșorat cu 20%. Aceste efecte se explică prin creșterea sintezei de bioenergie, ATP în mușchiul cardiac. Pe baza acestor date, RJ poate fi recomandat drept cardioprotector. Krylov a mai comunicat prin experimente pe șobolani efectele pozitive ale RJ în miocardita indusă cu adrenalină. Diferiți alți autori au comunicat efecte antihipertensive, hipotensive și vazodilatatoare asupra animalelor (Tabelul 3).

Peptidele din RJ au activitate antihipertensivă.

Alte efecte în experimente pe animale și celule (Tabelul 2)

  • Antioxidant, radioprotector și hepatoprotector
  • Hiperglicemic, prevenind rezistența la insulină
  • Stimulează formarea osului și promovează vindecarea osului la iepuri, prevenind osteoporoza la șobolani
  • Protecția pielii – promează acumularea de colagen în culturi de celule, împotriva dermatitei atopice și pruritului
  • Supresează avansarea leziunilor de tipul dermatitei atopice la șobolani
  • Efect prebiotic în intestinele șobolanilor și la bacterii izolate de la copii; promovează dezvoltarea bacteriilor Lactobacillus și Bifidus
  • Antidiabetic
  • Împotriva mucozitei orale
  • Gastro-protector, împotriva colitei experimentale, reface funcțiile ficatului alcoolic

NUTRIȚIE

Dietologie și profilactică

RJ este un aliment funcțional și un aditiv ideal pentru scopuri profilactice, pentru protejarea sănătății, datorită proprietăților sale funcționale:

  • Biostimulator
  • Anti-oboseală
  • Anti-aging. Prelungirea vieții
  • Activitate sexuală optimă
  • Imunomodulator; anticanceros
  • Pentru bună sănătate vasculară
  • Activează sistemele nervoase central și periferic; îmbunătățește memoria
  • Antioxidant (împotriva bolilor cronice)
  • Hepatoprotector
  • Protejează împotriva radiațiilor
  • Protejează pielea
  • Antidiabetic
  • Anti-osteoporoză
  • Gastroprotecție

Datorită efectelor sale ideale pentru copii nou-născuți este un excelent aditiv în hrana lor. Hovanska a examinat influența unui aliment aditiv în hrana sugarilor care conținea RJ și BP, în comparație cu hrana lipsită de acești aditivi, constatând o mai bună adaptare la situații de stres a celor dintâi.

Krilov și Sokolski au preparat comprimate conținând 45mg RJ uscat, 30mg acid ascorbic, iar restul de 265mg fiind constituit din lactoză, sucroză, amidon și stearat de Ca, și le-au testat pe studenți prin administrare de 3 ori pe zi. Dacă nu s-au constatat influențe asupra studenților normali, persoanele cu imunitate scăzută au înregistrat influențe benefice, măsurate prin normalizarea rapoartelor dintre albumine și globuline în sânge, conținuturile de imunoglobuline A, B și G, și alți parametri.

RJ are proprietăți biologice diverse care îl fac un aditiv ideal cu acțiuni rejuvenante și anti-aging. Poate fi combinat cu ușurință cu alte componente, vitamine, antioxidanți și microelemente.

RJ ca suplement pentru sportivii profesioniști în vederea îmbunătățirii performanței

Într-o serie de teste efectuate în Rusia, un preparat denumit Apiton 25 a fost testat pe sportivi de performanță. Testele au fost efectuate inițial și după 21 de zile, cantitatea folosită fiind de 4 comprimate sublingual zilnic, fiecare comprimat conținând 369 mg RJ absorbite în lactoză-glucoză, cu un total de 1,2g RJ uscat/zi; un grup martor folosind placebo. În teste a fost determinată reziliența pe banda de alergare până când sportivii testați au refuzat mărirea sarcinii, care era mărită la fiecare minut. Rezistența sportivilor care au primit RJ a fost semnificativ mai bună decât cea a martorilor în zilele 10 și 21 ale testării și a rămas semnificativă după 5 zile de la oprirea administrării suplementului. Se știe că performanța de rezistență scade datorită creșterii cantității de hidroperoxizi ai lipidelor în sânge. Un antioxidant ca RJ ar trebui, teoretic, să inhibe peroxidarea lipidelor. Într-adevăr s-a constatat o diferență semnificativă între grupele testate și cele martor în  ceea ce privește acest parametru în zilele 10 și 21 de antrenament, iar diferența a persistat timp de 5 zile după oprirea suplementării. Se știe că imunitatea scade după solicitare fizică persistentă, care produce scăderi ale imunoglobulinelor IgA, IgG și IgM. Imunitatea umorală a fost testată prin măsurarea acestor parametri în sângele persoanelor testate. Concentrația de IgA în comparație cu valorile inițiale a fost mai mare decât cea a martorilor după 21 de zile, deși ceilalți parametri nu s-au modificat semnificativ. Numărul de leucocite, limfocite, limfocite T, helperi T și supresori T din sânge măsoară imunitatea celulară. Toți acești parametri au fost semnificativ mai mari la sportivii testați după 21 de zile, în comparație cu valorile inițiale.

O soluție etanolică conținând 2,4g RJ neprocesat în 100mL a fost testată în performanța sportivă a studentelor (femei) cu vârste de 17-20 de ani, care au primit fiecare câte 10 picături  de 3 ori pe zi (aprox. 100mg RJ). Au fost efectuate următoarele testări; măsurarea masei corporale, performanța în testul lui Stange de ținere a respirației, măsurarea reacției vizo-motoare, atârnarea de bară, alergare de 30m cu viteză maximă iar apoi măsurarea ratei cardiace, urmate de un test de pășire cu durata de 5 minute la o înălțime de 30cm a pasului, 30 de cățărări pe minut, urmate de 5 minute de odihnă. S-a constatat o creștere semnificativă a rezistenței organismului la hipoxie, măsurată prin testul Stange, și o îmbunătățire a reacției vizo-motorii.

Înotători

RJ și ubichinona-10 în miere (10g miere, 400mg RJ și 60mg U-10 pe zi, timp de 10 zile, cu 20 min înainte de antrenament) au un efect favorabil asupra echilibrului vazo-simpatic, înotătorii experimentați prevenind riscul de astenie și eșecul mecanimelor adaptive în condițiile unui antrenament intens. De asemenea preparatul modulează nivelurile neuro-umorale și metabolice ale unei reglări a ritmului cardiac, prevenind riscul de a resimți deficiențe de energie.

Același amestec testat de înotători micșorează concentrațiile de lactat din plasma sanguină, stimulează funcția sângelui de transport a oxigenului și îmbunătățește performanța, fapt verificat prin intervalul anaerobic din teste.

 Jucătorii de fotbal

Într-un test cu fotbaliști tineri a fost testat efectul folosirii unui suplement cu RJ, de 5 ori pe săptămână, timp de 2 luni, asupra a 13 caracteristici morfologice, în comparație cu un grup martor. Pe baza rezultatelor, concluzia a fost că fotbaliștii din grupul experimental care au folosit RJ au prezentat creșteri semnificative ale înălțimii și a componentelor musculare și o scădere a grăsimii la măsurarea finală în comparație cu valoarea inițială. Au crescut semnificativ circumferința deasupra genunchiului și circumferința părții inferioare a piciorului în grupul experimental. Participanții din grupul experimental au avut valori medii superioare în înălțimea și masa corpului, componentele mușchilor și oaselor și valori medii mai mici ale grăsimii.

 RJ ÎN MEDICINĂ

Efectele medicinale ale RJ asupra oamenilor

Pediatrie;  la copii prematuri sau cu deficiențe nutriționale; îmbunătățirea stării generale, creșteri în greutate, ale poftei de mâncare, a celulor roșii sanguine și a hemoglobinei

Geriatrie; îmbunătățirea stării generale și a stării de slăbiciune a bătrânilor; eliminarea problemelor menopauzale

Îmbunătățirea vitalității, anti-aging; îmbunătățirea eritropoiezei, a toleranței la glucoză și a sănătății mintale; îmbunătățirea memoriei, activare neuro-vegetativă

Împotriva stenocardiei și după infarct; în arteriocleroză și ateroscleroză, în hipertensiune sau hipotensiune

Împotriva bolilor respiratorii și a astmului

Împotriva bolilor de ochi; blefarită, conjunctivită, arsură corneală, tulburări ale circulației sanguine la nivelul ochilor

Biostimulator; îmbunătățește performanțele fizice la oameni și rezistența la hipoxie

Îmbunătățirea memoriei activare neurovegetativă

Antidiabetic

Anticanceros

Împotriva ulcerelor gastrice și duodenale

Împotriva reumatismului degenerativ

Împotriva negilor, acneei, ulcerațiilor, seboreii, neurodermitei

Împotriva disfuncției renale

RJ este deosebit de popular în Asia, din care provine o parte importantă a cercetării clinice. În lumea vestică există numai puține studii clinice asupra RJ. …

PEDIATRIE, ALĂPTARE ȘI GERIATRIE

RJ activează un număr de procese fiziologice și are un efect de stimulare asupra dezvoltării biologice. Deci, principala sa utilizare este în pediatrie, alăptare și geriatrie. Are un efect dovedit asupra dezvoltării diferitelor animale, ceea ce determină folosirea sa pentru copii mici în același scop. Au fost observate efecte benefice la copiii cu deficiențe nutriționale și la prematuri, prin îmbunătățirea stării generale, creșterea în greutate, a poftei de mâncare, a numărului de celule roșii și a hemoglobinei.

RJ în pediatrie și nursing

  • Administrare intrarectală a 5mg RJ liofilizat, de 3 ori pe zi
  • Împotriva hipertrofiei și lipsei de poftă de mâncare, la copii de 4 luni – 3 ani; Administrare intrarectală a 5mg RJ liofilizat la copiii mici și de două ori câte 10mg administrate sublingual la cei mai mari. 35 copii au fost tratați cu succes; după 2-3 zile copiii au început să mănânce, iar după 15 zile greutatea medie a crescut cu 200g/zi
  • Tratamentul subdezvoltării la sugari; Compararea rezultatelor obținute cu diferite preparate din RJ (proaspăt, liofilizat, RJ în miere), cele mai bune rezultate fiind obținute cu RJ proaspăt  
  • Într-un test cu copii prematuri infectați cu Candida, a fost administrat Apilac (10mg RJ uscat) timp de 3 săptămâni; infecțiile au scăzut și au fost înregistrate creșteri în greutate
  • Utilizarea RJ la nou născuți; dezvoltare pozitivă a proprietăților bactericide ale pielii și eliminarea infecțiilor bacteriene
  • Utilizarea cu succes a Apilac la nou născuți cu traume cerebrale
  • Utilizarea cu succes a RJ în tratamentul infantilismului intestinal Herters (tulburări de nutriție la copii mici)
  • A fost administrat RJ copiilor prematuri în doze de 1g/zi timp de 5 zile. Copiii tratați au înregistrat un spor în greutate superior și o concentrație mai mare de glucoză în sânge în comparație cu martorii. Se presupune că RJ și mierea au detrminat creșterea poftei de mâncare și o mai bună asimilare a hranei

Alăptare

  • A fost administrat sublingual 30mg RJ uscat mamelor care alăptau, care suferiseră mari pierderi de sânge în timpul nașterii. În 8-9 zile s-a normalizat hemoglobina din sânge
  • Experimente similare însă cu grup martor; 25 copii născuți prematur pentru care mamelor care îi alăptau li s-au administrat câte 30-60mg RJ. 76% dintre copii s-au refăcut față de 46% în grupul martor. S-a îmbunătățit lactația la 61% dintre mamele care alăptau (n = 91) față de 16% la grupul martor (n = 100).

RJ în geriatrie

  • Eficient în tratamentul arterioslerozei, stării de slăbiciune și menopauzei
  • Tratamentul circulației proaste în creier, distrugerilor cerebrale locale, bolii lui Parkinson, asteniei și nevrozei cronice. Au fost tratate boli tipice pentru persoanele în vârstă; au fost examinați 113 pacienți; 71% dintre cazuri și-au îmbunătățit starea, iar 13% s-au vindecat complet. Cele mai bune rezultate au fost obținute în tratamentul stărilor de slăbiciune, în timp ce boala lui Parkinson a fost cel mai puțin influențată
  • Stare de slăbiciune: Au fost tratați 23 de voluntari cu vârste de 45-89 de ani cu comprimate de Apilac conținând 70mg RJ liofilizat, de 2 ori pe zi, timp de 25 de zile; rezultat – dispariția vertijului și a stării de slăbiciune, îmbunătățirea somnului, etc.; la 74% dintre persoane au scăzut colesterolul și trigliceridele și a crescut numărul factorilor de imunoreactivitate.

RJ a fost folosit cu succes pentru a îmbunătăți starea generală și cea de slăbiciune determinate de bătrânețe; în efecte au fost implicate și efectele cardioprotectoare, anti-aterosclerotice și antiarteriosclerotice ale RJ. Acțiunea anti-geriatrică a pielii a RJ a fost determinată de acțiunea asupra γ-globulinei și gelatinei colagenului.

Menopauză

În cadrul unui studiu prospectiv au fost studiate 36 de femei post-menopauzale care au primit zilnic câte 150mg de RJ timp de 3 luni. Markerii de risc cardiovascular în circulație (profilul lipidic, antitrombina III (ATIII), proteinele C și S, inhibitorul 1 al activatorului de plasminogen (PAI-1) și parametrii de circulație ai osului, Ca total, fosfatul (P), parathormonul (PTH ?), procolagenul N-terminal de tip 1 (P1NP), osteocalcina, colagenul de tip 1 din ser reticulat cu C-telopeptidă (CTX) au fost comparate cu valorile inițiale după un interval de 3 luni. Rezultate; RJ folosit în acest studiu a fost deosebit de bogat în acizi grași cu catene medii, compuși cu proprietăți hipolipidemice, care cuprindeau 63% din conținutul de grăsimi ca subst. uscată, iar tratamentul cu RJ a produs o creștere semnificativă a lipoproteinelor de înaltă densitate-colesterol (HDL-C 60,2 mg/dL ± 12,3 față de 64,7 mg/dL ± 13,9, creștere cu 7,7%) precum și o scădere semnificativă a lipoproteinelor de joasă densitate-colesterol (LDL-C 143,9 ± 37,5 față de 136.2 ± 32, deci o scădere cu 4,1%) și a colesterolului total (224,4 ± 38,6 la 216,1 ± 36,5, deci o scădere cu 3,09%). Nu au fost găsite modificări semnificative statistic în restul parametrilor cardiovasculari sau ai turnoverului osos. Consumul de RJ (150mg/zi timp de 3 luni) este asociat cu îmbunătățiri semnificative ale profilului lipidic la femeile postmenopauzale. Suplementarea cu RJ poate oferi o metodă alternativă de control al dislipidemiei asociate menopauzei.

Numeroase cauze pot micșora calitatea vieții la femeile post-menopauzale. Stresul și incontinența urinară sunt factori care influențează viața femeilor, întrucât ele evită activitățile sociale și își limitează comportamentul. Afecțiunile vulvo-vaginale afectează negativ acțiunea sexuală, sănătatea psihosocială și legăturile cu partenerul. Au fost testate proprietățile terapeutice ale unei creme vaginale conținând RJ și estrogen asupra calității vieții, problemelor sexuale și urinare ale femeilor postmenopauzale în cadrul unui test randomizat, controlat, efectuat pe 90 femei postmenopauzale căsătorite cu vârste de 50-65 de ani. Un total de 90 de femei au fost distribuite la întâmplare în trei grupe și tratate cu o cremă vaginală conținând 15% RJ, lubrefiant și conjugat de estrogen, timp de 3 luni. Înainte și după intervenție au fost evaluate calitatea vieții și citologia vaginală. RJ administrat vaginal a fost cu mult mai eficient decât conjugatele de estrogen și lubrefiantul în îmbunătățirea calității vieții și a funcțiilor sexuală și urinară ale femeilor post-menopauzale. Rezultatele testului Papanicolau (test pentru detectarea timpurie a cancerului în cervixul uterin) au arătat că îmbunătățirea atrofiei vaginale în grupul cu conjugate de estrogen a fost mai mare față de celelalte grupuri și că nu au existat diferențe semnificative între grupurile cu lubrefiant și cele cu RJ. Eficiența RJ vaginal în tratamentul problemelor sexuale și vaginale ale femeilor post-menopauzale este legată de proprietățile sale estrogenice și poate fi promovată în vederea îmbunătățirii calității vieții acestor femei.

Probleme ale bărbaților

Au fost testate beneficiile RJ asupra antigenului specific prostatei (PSA), volumului rezidual urinar postmicțional (PVR), și a Scorului Internațional al Simptomului Prostatei (IPSS) în hiperplazia benignă de prostată. Unui grup format din 40 bărbați  li s-au administrat 38mg RJ/zi timp de 3 luni și au fost măsurate valorile PSA, ale volumelor prostatei și ale zonelor tranzitorii ale prostatei. Valorile PVR și IPPS au fost măsurate la sfârșitul primei luni și la sfârșitul celei de-a treia luni. RJ a micșorat scorurile PSA și a îmbunătățit valorile IPPS. Întrucât utilizarea RJ nu a determinat o micșorare semnificativă a PVR, volumului prostatei și nici o involuție a zonei tranzitorii, se pare că el afectează numai markerul sanguin al hiperplaziei de prostată și îmbunătățește calitatea vieții (QoL) acestor pacienți. În comparație cu fitoterapia și terapia convențională, RJ are efecte pozitive similare asupra QoL a pacienților cu BPH, însă produce efecte mai bune asupra micșorării PSA în sânge. Utilizarea terapeutică a RJ nu a produs efecte secundare.

A fost efectuat un test randomizat, controlat placebo, dublu-orb, pe 61 voluntari cu vârste de 42-83 de ani, un grup cu RJ (n=31) și un grup martor (n=30). Au fost ingerate 3000mg de RJ sau placebo în 100mL de lichid pe zi, timp de 6 luni. Principalele rezultate au fost modificări ale indicilor antropometrici și biochimici de la faza inițială la 6 luni după intervenție. 30 subiecți din grupul RJ și 26 din grupul martor au fost incluși în analiza rezultatelor. Diferențe semnificative între cele două grupuri au fost găsite în numărul de celule roșii sanguine (+ 0,16 x 106/µL  în grupul cu RJ față de -0,01x 106/µL în grupul martor), hematocrit (+0,9% față de -0,8%), log(glucoza din plasmă a jeun) (+0,01 ± 0,01log mg/dL față de +0,05 ± 0,01logmg/dL), log(indice insulinogenic) (+0,25 față de -0,13), log(sulfat de dehidroandroepiandrosteron) (DHEA-S) (+0,08 log µg/dL față de +0,20log µg/d L), log testosteron (T) (+0,12 ± 0,04 logng/mL față de -0,02 ± 0,05 log ng/mL), sănătate mintală (MH) (+4 față de -7). Ingestia timp de 6 luni de RJ de către oameni a îmbunătățit eritropoieza, toleranța la glucoză și sănătatea mintală. Printre efectele favorabile a fost observată și accelerarea conversiei de la DHEA-S la T de către RJ.

RJ PENTRU DISFUNCȚII SEXUALE ȘI BUNĂ FERTILITATE

Femei

Sindromul premenstrual (PMS) poate avea efecte negative asupra sănătății femeilor și uneori poate necesita management terapeutic non-farmacologic. Între decembrie 2011 și octombrie 2012 a fost efectuat un test randomizat, controlat placebo, triplu orb, la Tehran University of Medical Sciences, în dormitoarele pentru femei. Populația studiului a cuprins 110 studente la medicină cu PMS, care au fost împărțite într-un grup de intervenție și un grup martor. Fiecare participantă din grupul intervențional a primit o capsulă cu 1000mg RJ pe zi, administrată oral, începând din prima zi a menstruației, și a continuat acest tratament zilnic pe parcursul a două cicluri menstruale consecutive, în timp ce participantele din grupul martor au primit capsule placebo . Evaluarea rezultatelor s-a făcut prin scorul PMS obținut ca în Premenstrual Profile 2005. Media caracteristicilor personale și nivelul inițial al scorului premenstrual nu au diferit între cele două grupe. După două luni consecutive de consum de RJ scorul PMS a scăzut de la 23,17 ± 17,43 la 11,42 ± 14,58, iar la grupul placebo scorul s-a modificat de la 21,48 ± 16,9 la 20,27 ± 15,76. A fost semnificativă și diferența dintre modificările medii. Rezultatele studiului au demonstrat că un consum cu durata de două luni de RJ a fost eficient pentru micșorarea PMS

Infertilitate

Întrucât RJ are efecte estrogenice și de mărire a fertilității animalelor poate influența pozitiv și fertilitatea umană. R. Lewis susține că RJ mărește fertilitatea atât la bărbați cât și la femei, la bărbați prin creșterea calității spermatozoizilor, iar la femei prin creșterea calității ovulelor.

Aplicarea intravaginală a unui amestec de miere și RJ a tratat eficient astenozoospermia la bărbați și infertilitatea femeilor printr-o acțiune de tip colagen asupra membranelor fetale.

Conform unui studiu ucrainian din 2013, preparatul Enduran Forte, pe bază de RJ a fost folosit cu succes pentru a trata infertilitatea la bărbați determinată de inflamația organelor de reproducere. 500mg RJ administrate zilnic timp de 3 luni au mărit spermatogeneza și volumul de spermă, mobilitatea spermatozoizilor și concentrația lor.

BOLI ALE INIMII ȘI CIRCULAȚIEI SANGUINE

Arterioscleroza

Kadiseva a comunicat tratarea cu succes a arteriosclerozei prin administrarea zilnică a 20-30mg RJ timp de 40 de zile. Zaitzeva și Poryadina au comunicat utilizarea Apilac (10mg RJ uscat) de două ori pe zi timp de o lună la pacienți cu arterioscleroză. Cele mai bune rezultate au fost obținute cu cei în stadiul inițial al bolii folosind tratamentul cu Apilac; inițial, crescând de la 10-20mg, apoi de la 20-30mg, iar în cele două intervale finale scăzând la 30-20 și la 20-10.

Diudaev și Ljusov au folosit RJ împotriva aceleiași boli (0,5g RJ pe zi, sublingual) obținând scăderea colesterolului.

Rezultate pozitive asupra arteriosclerozei sanguine și a parametrilor aterosclerozei, colesterolului și trigliceridelor, au fost obținute de Kaczor et al. și Vittek, în care colesterolul a scăzut cu 14% la pacienți cu concentrații moderate și înalte.

A fost administrat pacienților RJ (6g/zi) timp de 4 săptămâni. Colesterolul total din ser (TC) și lipoproteinele de joasă densitate din ser (LDL) au scăzut semnificativ în comparație cu valorile din grupul martor. Nu au existat diferențe semnificative între concentrațiile de HDL și trigliceride. Dintre fracțiile de lipoproteine cele cu foarte joasă densitate (VLDL) au scăzut după utilizarea de RJ. Rezultatele sugerează că RJ în hrană micșorează TC și LDL prin micșorarea concentrațiilor de VLDL.

Un test efectuat de Muenstedt et al. nu a decelat modificări imediate ale lipidelor din sânge după utilizarea RJ, iar un alt test efectuat de aceiași autori a arătat că RJ mărește HDL, însă numai la pacienții bătrâni.

Alte boli de inimă

Angina pectoris

Nemanov și Mistenko au folosit RJ pentru a trata cu succes stenocardia prin administrare sublinguală de 10mg RJ uscat, de 3 ori pe zi, timp de 2-4 săptămâni. Efectul RJ s-a produs treptat, cu vindecare completă după 4 săptămâni, efectele nefiind imediate precum în cazul nitroglicerinei.

Nisov și Lupachev au tratat cu succes stenocardia cu Apilac, efectul treptat fiind produs prin normalizarea modelului proteinelor din sânge.     

Okorova și Fomina au utilizat 200mg RJ uscat administrat sublingual timp de 20 de zile, singular sau combinat cu nitroglicerină. După 2-3 săptămâni administrarea de nitroglicerină se poate întrerupe  sau se poate mișora doza cu un factor de 2. Au fost îmbunătățiți și factorii dinamicii cardiace precum presiunea sanguină arterială și normalizarea EKG .                 

Okorkov et al. au comunicat în două studii clinice; a) asupra pacienților cu stenocardie, și b) pe femei cu vârste de 42-55 ani cu distrofie miocardică neurovegetativă pe baze hormonale, folosind RJ în combinație cu BV. Autorii explică efectele pozitive prin efecte de tip hormonal și prin furnizarea de aport nutrițional și funcțional îmbunătățit asupra miocardului.

Lyusov și Meshteryakov au comparat efectele RJ cu cele ale alor agenți antistenocardie. Tuturor pacienților cu boală ischemică cardiacă (primul grup) și stenocardie (al doilea grup) li s-au administrat câte 300mg RJ pe zi. 76% dintre pacienții tratați cu RJ  au prezentat îmbunătățiri ale simptomelor , cele mai bune rezultate cu 86% rate de succes fiind obținute în grupul cu stenocardie de a doua clasă funcțională.

Infarct miocardic, hipertonie

Lupachev a folosit 3-6 comprimate de Apilac pe zi pentru a trata 80 de persoane cu vârste mai mari de 40 de ani, cu infarct miocardic, unii dintre ei cu hipertensiune. Contrar acțiunii nitroglicerinei, durerea de inimă nu s-a extins, iar durata și intensitatea ei au scăzut. Autorul presupune că efectele RJ sunt determinate de o acțiune spasmolitică, creșterea fluxului sanguin coronarian și efecte neurovegetative pozitive ale RJ. Tensiunea sanguină s-a normalizat iar parametrii sângelui s-au îmbunătățit.

Fomina et al. au comunicat un efect pozitiv al RJ în tratamentul hipotoniei; 60 pacienți cu presiuni sanguine de 100/60 sau mai puțin și-au îmbunătățit valorile la 100/70 la 100/75.

Margavichene et al. au testat utilizarea RJ (Apilac; 0,07g RJ) împotriva bolii ischemice de inimă (inclusiv angina pectoris) la 25 de bărbați, dar scăderea colesterolului s-a produs numai după 5 luni.

Ohotskyi și Kovrigonoi au testat RJ (1-2 comprimate de Apilac) pe 2141 pacienți, dintre care 412 cu scleroză coronariană, 243 după infarct miocardic, 384 cu distonie vasculară vegetativă și 384 cu hipertensiune produsă de sindrom de climacterium (bărbați și femei), cu concluzia că s-a îmbunătățit starea generală a pacienților cu ateroscleroză și scleroză coronariană cardiacă cu tendință spre spasme vasculare, atacurile de stenocardie au dispărut și s-a îmbunătățit circulația sanguină la nivelul membrelor.

Ogorkov și Fomina au folosit 10g miere cu 2% RJ timp de 25 de zile pentru a trata 20 femei în climacterium, cu distrofie miocardică vegetativă; ca rezultat li s-a îmbunătățit starea generală și a fost stabilizată presiunea sanguină.

Afecțiuni respiratorii

Vitek și Janci au trecut în revistă 10 comunicări publicate asupra utilizării RJ împotriva astmului bronșic; RJ a fost administrat sublingual în doze de 50-500mg/zi. Din 311 pacienți, 75% au prezentat îmbunătățiri, iar simptomele au dispărut pentru o durată mai lungă.

Matushevski et al. au tratat pacienți cu astm bronșic administrând sublingual de 3 ori pe zi câte 100-150 mg RJ uscat, timp de o lună. Starea pacienților s-a îmbunătățit, iar valorile celulelor eozinofile au revenit la normal.

Petrov a tratat cu succes 170 copii cu bronșită spastică prin inhalații cu aerosoli de miere și RJ.

Diabet de tip 2

RJ conține substanțe cu activitate antidiabetică, precum 10 HDA și alți acizi grași și a îmbunătățit rezistența la insulină a șobolanilor care au băut fructoză.

În 2014 a fost studiat în Iran efectul unei doze zilnice de 1g RJ administrată timp de 8 săptămâni unor femei cu diabet (20 test, 20 martor). Suplementarea cu RJ a micșorat nesemnificativ media glucozei sanguine a jeun (163,05 ± 42,51 mg/dL față de 149,68 ± 42,7 mg/dL) dar insulina din ser a jeun a crescut semnificativ.

Într-un test clinic randomizat efectuuat în Iran, 40 pacienți cu diabet de tip 2 au fost împărțiți în grupe cu RJ (n = 20) și placebo (n = 20) care au primit fie 10g RJ proaspăt, fie placebo, după post peste noapte, cu prelevare de probe de sânge după una și două ore de la ingestie. RJ nu a produs un efect imediat asupra concentrației de glucoză din plasmă, dar a crescut semnificativ concentrația peptidei C.

Un alt studiu iranian a arătat că ingestia de RJ poate produce efecte favorabile asupra capacității antioxidante  totale a serului și asupra stabilirii modelului de homeostazie pentru rezistența la insulină a pacienților cu diabet de tip 2. 50 pacienți cu diabet de tip 2 au participat la un studiu dublu-orb, controlat placebo. Pacienții au fost împărțiți în două grupuri – RJ și placebo – și li s-au administrat doze de 1000mg RJ sau placebo, de 3 ori pe zi, timp de 8 săptămâni. Au fost măsurate greutatea, înălțimea, glucoza sanguină a jeun, ApoA-1 și ApoB inițial și final. Nu au existat diferențe semnificative între valorile inițiale și consumul de hrană între cele două grupuri. Diferența medie între concentrațiile de glucoză a scăzut la grupul cu RJ (9,4mg/dL față de 4mg/dL). Diferența medie dintre concentrațiile de ApoA-1 a crescut la grupul cu RJ 34,4mg/dL față de 1,087mg/dL). A scăzut semnificativ diferența medie a raportului ApoB/ApoA-1 în grupul cu RJ față de grupul placebo (0,008 față de 0,13). Muensted et al. au confirmat efectele antidiabetice ale RJ; 20 voluntari sănătoși au fost supuși testului standardizat oral al toleranței la glucoză (OGTT) și unui al doilea OGTT după ingestia a 20g RJ natural. Concentrațiile de glucoză în ser după 2 ore și suprafața de sub curba glucozei au fost semnificativ mai mici după administrarea RJ. Efectul a fost produs de substanțele produse în glandele faringeale ale albinelor cu activitate de tip insulină și determină un impact manifestat prin scăderea concentrațiilor sanguine de glucoză ale mierii.

Într-un alt studiu ingestia timp de 6 luni a 3g RJ/zi a produs o scădere semnificativă a glucozei a jeun față de martori.

Diabet de tip 1

O doză zilnică de 200mg RJ liofilizat timp de 3 luni administrată pacienților cu diabet de tip 1 nu a influențat concentrațiile de glucoză.

Cancere

Efectele antitumorale au fost testate pe copii cu leucemie acută, limfom și hepatoblastom. Ingestia zilnică a unui gram de RJ proaspăt a produs unele rezultate pozitive; spor în greutate, îmbunătățirea stării generale a copiilor, creșterea numărului de celule sanguine albe, neutrofilelor și leucocitelor. Autorii au concluzionat că deși RJ poate influența pozitiv avansarea cancerului, nu este un medicament, iar pacienții nu trebuie să se bizuie numai pe RJ pentru tratamentul cancerelor.

Într-un alt test RJ a stimulat producerea de imunoglobuline de către limfocitele umane și a mărit factorii anticanceroși IgM și IgG din limfocitele pacientelor cu cancer mamar.

Ovecikin a comunicat utilizarea cu succes a preparatului Apitonus (doze de 3 ori câte 100mg RJ) singular sau împreună cu chemoterapie sau radioterapie la pacienți cu ulcere duodenale maligne, cancere renale sau glandulare. RJ a îmbunătățit calitatea vieții pacienților, pofta lor de mâncare și a micșorat durerile.

Gastroenterologie

Mishtenko a tratat pacienți cu ulcere gastrice și duodenale și cu gastrite cu 20-25mg RJ uscat de 3 ori pe zi, timp de o lună, pacienții ținând regim; a) grupul martor numai cu regim; b) grup cu regim și RJ; c) medicație tradițională și RJ. Din grupul a) 41% (40 pacienți) au prezentat îmbunătățiri; din grupul b) 66% dintre pacienți (n = 40), iar din grupul c) 88% (130 pacienți).

Boli autoimune

A fost studiat efectul imunomodulator al RJ proaspăt asupra lupusului eritematos sistemic (SLE) la oameni prin administrare la copii cu SLE cu anumiți markeri imunologici (celule T regulatoare CD4+ și CD8+ și apoptoza limfocitelor T), într-un studiu deschis, în care 20 copii cu SLE au primit zilnic câte 2g de RJ proaspăt timp de 12 săptămâni. Proporțiile de celule CD4+, CD25+înalt FOXP3+ (celule T regulatoare CD4+) și celule CD8+CD25+înaltFOXP3+ (celule T regulatoare CD8+) au crescut semnificativ după tratamentul cu RJ în comparație cu valorile inițiale. Limfocitele CD4 T apoptotice au scăzut semnificativ după terapia cu RJ în comparație cu valorile inițiale  și cu grupul martor. Acesta a fost primul studiu pe oameni al efectelor suplementării cu RJ la copii cu SLE. Rezultatele au arătat îmbunătățiri după  tratamentul cu durata de 3 luni cu RJ față de scorul de gravitate clinică și markerii de laborator ai bolii.

Laptisor de matca nutrient-functional-web

Laptisor de matca nutrient-functional-web

Utilizările RJ într-un spital din Rusia

Boala tratatăÎmbunătățiri importanteÎmbunătățiri
Arterioscleroză276
Insuficiență cerebrală 4612
Climacterium395
Hipertonie218
Hipotonie165
Boli pediatrice123
Circulație sanguină proastă3511
Disfuncții sexuale (bărbați)265

  

Aplicații externe

Răni și cosmetice

RJ are proprietăți de vindecare a rănilor. MRJP activează keratinocitele implicate în vindecarea rănilor. RJ inhibă producerea de citokine proinflamatoare implicate în inflamațiile pielii, promovează vindecarea rănilor la șoarecii cu diabet și vindecă ulcerul piciorului la diabetici.

Proprietățile antimicrobiene împreună cu conținutul de proteine și acizi grași fac RJ potrivit pentru aplicații cosmetice. În aceste preparate RJ previne apariția petelor și ridurilor și umectează pielea. Un extract din RJ mărește factorul natural de umectare (NMF) prin promovarea expresiei profilagrinei în piele, precum și prin efect de moisturizare asupra stratum corneum. În produse cosmetice RJ micșorează sinteza melaninei și albește pielea.

Pentru a determina dacă suplementarea cu RJ a hranei poate îmbunătăți hidratarea epidermei și conținutul total de ceramide (Cer), lipide care mențin bariera epidermală pentru a proteja pielea uscată, 47 subiecți de vârste mijlocii (media de vârstă 41,3 ± 6,2) cu piele uscată au fost împărțiți la întâmplare în trei grupe; grupele RJ1 (n = 17) și RJ2 (n = 16) au primit capsule care conțineau 520mg/zi, fie de RJ liofilizat (RJ1) fie RJ2 care a fost pretratat cu enzime proteolitice  pentru a îndepărta proteine care induc alergii din RJ. RJ din hrană a îmbunătățit hidratarea epidermei după 10 săptămâni, RJ2 mai mult decât RJ1.

Somov și Abramova au folosit aerosoli cu 5% RJ, de 2-3 ori pe zi, împotriva seboreei și altor inflamații și eczeme ale pielii. Numeroase creme și loțiuni pentru piele conțin RJ. Malay et al. au folosit GR (?) împotriva negilor (cremă cu 1% RJ). Smirnova a folosit o emulsie cu 0,6% RJ pentru a trata uscarea pielii feței, a-i îmbunătăți elasticitatea și a micșora pigmentarea, seboreea și a curăța glandele care produc ulei. Omarov folosește creme cu RJ pentru tonifierea pielii feței, a moisturiza pielea uscată și a o face să arate proaspătă.

Oftalmologie

Maximenko a folosit un preparat cu RJ în tratamentul bolilor retinei legate de microcirculația proastă la nivelul ochilor. Nedelka et al. au folosit RJ (1% în metilceluloză-glicerol) cu succes împotriva keratitei traumatice și a leziunilor corneei și conjunctivelor. Nedelka et al. au elaborat diferite preparate – picături, creme și filme solubile pe bază de RJ, cu bune rezultate confirmate de Takrovski, și de Tanev & Peitsev.

TOXICITATE, CONTRAINDICAȚII ȘI PRECAUȚIUNI

Toxicitate cronică

Krylov et al. au descris experimente efectuate de Vassiliva și Lupachev cu animale; doze zilnice de 1-10mg/kg cauzează o stimulare a creșterii progresive în greutate, la doze de 100mg/kg creșterile în greutate se micșorează, iar pentru doze de 1000mg/kg greutatea scade în comparație cu martorii.     

Efectul toxic al dozelor mari este producerea de morfologii anormale în țesutul cerebral al animalelor. Spiridonov et al. nu au găsit efecte toxice ale RJ asupra celulelor limfoblastelor de șobolani.

Injectarea a 1 mL RJ per șoarece (aprox. 50g/kg) pare a fi toxică, în timp ce doza de 5g/kg nu produce efecte toxice și induce creșteri în greutate ale țesutului limfomatic. Se pare că ingestia de RJ poate produse efecte toxice și mai trebuie studiată.

Un bun indice terapeutic înseamnă că factorul de siguranță și doza toxică sunt de cel puțin 500; pentru majoritatea produselor de sinteză TD are valori de 3-100. Pentru oameni, o doză sigură cu un indice terapeutic de 500 corespunde la 2mg RJ/kg iar un indice terapeutic pentru un individ de 75 kg este de 150mg RJ/zi; la creșterea dozei până la 750mg/zi indicele terapeutic este încă acceptabil de 100.

Alergii

În ultimii 10 ani au fost publicate comunicări privind cazuri de alergii după aplicarea de RJ. În cazuri rare au fost comunicate astm și anafilaxie precum și un caz de dermatită la contact cu pielea. Aceste comunicări provin în principal din Asia de Est, unde RJ este mult folosit, iar cazuri de alergii în Europa au fost rareori comunicate.

RJ trebuie folosit drept ingredient în hrană sau ca medicament numai după testare. În cazul persoanelor cu istoric de alergii sau cu astm, folosirea de RJ a cauzat spasme bronșice, astm acut și șoc anafilactic. Este deci esențial ca oricine intenționează să folosească suplementarea cu RJ să consulte un medic înainte de a începe, în special persoanele alergice la înțepături de albină, miere sau care suferă de astm. Precauții deosebite sunt necesare în cazul femeilor gravide sau care alăptează și în cazul copiilor mici.

MRJP 8 și 9 sunt componente glicozilate ale veninului Apis mellifera, cu potențial alergenic superior reactivității pe bază de carbohidrați. Au potențial de sensibilizare a IgE la pacienții alergici la BV.

A fost testată in vitro și in vivo hipoalergenicitatea RJ tratat cu protează alcalină, care conține aceleași cantități de vitamine, săruri minerale și acizi grași liberi ca și RJ netratat. De asemenea, capacitatea de legare a IgE a fost semnificativ micșorată la efectuarea de testări in vitro ale sângelui provenit de la pacienți sensibili la RJ. Pentru majoritatea pacienților RJ tratat nu a produs răspuns alergenic, deci este avantajos să se folosească RJ hipoalergenic obținut prin tratare cu proteaze, care poate fi consumat în siguranță.

REVENDICĂRI ALE RJ PRIVIND SĂNĂTATEA

Conform Reglementării UE 1924/2006 se pot face următoarele recomandări privind sănătatea.

  1. Boli cardiovasculare legate de regimul alimentar

Ingestia pe termen lung de RJ poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară în ceea ce privește lipidele și colesterolul din sânge ca factori de risc.

  1. Performanță fizică și fitness

Consumul de RJ poate îmbunătăți performanțele în special în cazul persoanelor în vârstă (efect anti-aging)

  1. Regim alimentar legat de cancer

Consumul de RJ poate micșora riscul de cancere

  1. Stare mentală și performanță

Consumul de RJ poate îmbunătăți starea mentală și performanța fizică. Aceste efecte sunt semnificative în cazul persoanelor în vârstă (efect anti-aging)

FORME DE APLICARE ȘI CONSUM

Depozitare și termene de valabilitate

Prospețimea este deosebit de importantă pentru calitatea RJ; dacă nu este depozitat rapid se strică. Imediat după colectare trebuie pus într-un recipient de culoare închisă și depozitat la 0-5°C. În aceste condiții își păstrează calitatea timp de 6 luni. Deteriorarea poate fi prevenită prin păstrare sub pernă de argon după colectare. După o depozitare prelungită devine rânced. RJ congelat poate fi liofilizat și păstrat timp de 2-3 ani fără a-și pierde calitățile și este mai ușor de transportat. Chauvin consideră că proprietățile fizice ale RJ se schimbă la 20 de ore după colectare și depozitare la temperatura camerei. După Chauvin, proprietățile biologice ale RJ în ceea ce privește capacitatea sa de a induce hiperglicemia rămân intacte numai o lună dacă este depozitat la 4°C. Krylov a testat RJ integral, depozitat timp de un an la 5°C și a constatat că activitatea sa antimiocardică nu s-a modificat în comparație cu cea a produsului proaspăt. Numai depozitarea produsului congelat previne descompunerea proteinelor biologic active.

Pe de altă parte, experimente de depozitare ale RJ proaspăt și evaluarea prin FTTR a degradării proteinelor au arătat că prin depozitare timp de 21 de luni la -20°C proteinele încep să se descompună. Timpul de depozitare la 4°C al RJ nu trebuie să depășească 7 săptămâni.

Glucozoxidaza din RJ este influențată de timpul și temperatura de depozitare. La 4°C se produc micșorări mici ale activității enzimatice, în timp ce la 20°C activitatea scade semnificativ după o lună și degradarea devine totală după un an.

Recent s-a propus că conținutul de furosină să fie folosit ca marker al prospețimii RJ. Conținutul inițial în RJ proaspăt este foarte scăzut. După depozitare timp de 18 luni la temperatura camerei crește până la 500mg/100g proteină și prin depozitare la 4°C până la 50mg/100g proteină. Mostre prelevate de pe rafturi conțin 40-100mg/100g proteină. Valoarea furosinei, un produs al reacției Maillard, este de 0-10mg/100g proteină în mostrele de RJ proaspăt, dar crește în timp și la temperatură. Limita de 50mg furosină/100g proteină poate fi folosită pentru RJ proaspăt. Furosina se determină cromogenic printr-o metodă ieftină și rapidă.

Îmbunătățirea depozitării

RJ este un produs instabil. Liofilizarea este cea mai importantă metodă tehnologică de mărire a conservabilității RJ. Stabilizarea se poate face și prin amestecarea 1-2% în miere, care blochează procesele enzimatice. RJ poate fi legat de un amestec de glucoză și lactoză ceea ce îi mărește conservabilitatea. Metoda Braines a fost îmbunătățită după cum urmează; 6 părți de RJ congelat se adaugă la o parte de glucoză-lactoză (1:1) uscată, iar apoi amestecul care conține 50mg/kg acid L-ascorbic ca antioxidant este uscat până la umiditatea de 4%; acest produs este stabil timp de doi ani la 4-8°C.

VALABILITATE

RJ proaspăt:

  • 6 luni la 3-5°C
  • 2 ani la sub -18°C

RJ liofilizat

  • Un an la 3-5°C
  • Cel puțin doi ani la sub -18°C

RJ proaspăt sau liofilizat în miere

  • Doi ani la temperatura camerei dacă umiditatea totală a amestecului miere-RJ este sub 18%.

Forme  de aplicare

RJ  este folosit în diferite forme: brut, ca atare sau combinat cu miere și alte produse apicole, ca extract alcoolic în fiole, pulbere liofilizată sau în comprimate. Înainte de vânzare se păstreză în congelator. RJ proaspăt își pierde proprietățile biologice prin depozitare la 40°C timp de 7 zile. Deseori este ambalat în sticluțe de culoare închisă, astupate, conținând 10, 15 sau 29g, astfel fiind prevenită degradarea prin oxidare sau acțiunea luminii soarelui. RJ se consumă împreună cu miere, sub formă  de comprimate, poate fi înghițit direct sau ținut sublingual. Datorită alergiilor nu se folosesc injecții.

Doza zilnică de ingestie folosită în diferite studii variază între 10-500mg de RJ proaspăt, iar cele mai multe studii pe oameni au folosit doze de 20-200mg/zi.

Pentru apiterapie se recomandă doze mai mari; copii 20-100mg/zi; adulți 200-500mg/zi.

Toate aplicațiile de apiterapie ale RJ trebuie începute numai după consultarea unui medic și testarea pentru eventualitatea unei alergii. Persoanele cu alergie la BV, astm sau o incidență ridicată a reacțiilor alergice trebuie să evite ingestia de RJ. Precauții deosebite trebuie luate în cazul femeilor gravide sau care alăptează, precum și în cazul copiilor mici.

RJ în miere

Pentru amestecare cu RJ proaspăt se alege miere cu umiditate scăzută, un conținut de apă mai mic de 16%, pentru a preveni fermentația. Dacă se adaugă în miere RJ liofilizat trebuie folosită miere cristalizată, cu un conținut scăzut de apă, pentru a preveni ridicarea la suprafață a pulberii de RJ. O lingură de aprox. 20g RJ 1% în miere va conține 200mg RJ proaspăt, doza zilnică recomandată. Conținutul de HDA al produselor RJ/miere scade prin depozitare, deci aceste produse trebuie depozitate congelate pentru a-și păstra activitatea optimă. Doze mai mari se pot obține prin amestecare cu miere a RJ liofilizat. Se poate ajunge la un conținut de 5% RJ liofilizat în miere cu păstrarea unui gust plăcut al amestecului.

RJ în comprimate de glucoză-lactoză

După Burimistrova se poate îmbunătăți stabilitatea RJ proaspăt la depozitare prin adsorbție în glucoză-lactoză în care 6 părți RJ proaspăt se adaugă la o parte glucoză-lactoză (1:1) uscată, amestecul conținând 50mg/kg acid L-ascorbic ca antioxidant și se usucă până la 4% umiditate. Produsul este stabil la 4-8°C timp de doi ani.

Cosmetică

RJ este folosit în cosmetică sau în aplicații pe piele pentru tratamentul rănilor sau arsurilor. De obicei este adăugat în cantități mici (sub 1%), dar se deteriorează rapid. Trebuie folosită forma liofilizată care este mai ușor de manipulat și este mai stabilă.

Larvele de trântori pentru nutriție și sănătate

Compoziție și necesități nutriționale

Larvele de albine pot fi folosite în cantități mai mari ca parte a regimului alimentar ca sursă de proteine, în special de aminoacizi esențiali (Tabelele 7 și 8). Acizii grași sunt în principal saturați (52%), mononesaturați (46%), iar polinesaturați numai 2%, cei mai importanți fiind acizii oleic, palmitic și stearic. Dintre aminoacizi lipsesc lipsesc numai cei cu sulf – metionina și cisteina. O cantitate de 50-100g consumată zilnic este o sursă bună de vit. C, colină, inozitol, majoritatea vitaminelor din grupul B, fără a conține vitamine liposolubile. Sunt și o sursă de săruri minerale, în special de seleniu. Budnikova a comunicat că larvele proaspete de trântori conțin 2,73% 10-HDA, 8nmoli 1-testosterol și 2745nmoli de 1-estradiol.

 

Compoziția larvelor de trântori în comparație cu carnea de vită și soia

ComponentLarvePupeCarne de vităSoia
Apă7770,274,170,0
Proteină15,418,217,712,9
Grăsimi3,72,42,85,9
Glicogen0,40,80,1-0,72,4

             

Psihiatrii italieni au observat îmbunătățiri ca poftă de mâncare, greutate corporală, activitate hepatică, digestie și funcție hematopoietică la 15 paciente care suferiseră pierderi în greutate și poftă de mâncare.

După adăugare de puțin propolis, larvele de trântor au fost uscate sub vid până la 99% subst. uscată Produsul și-a păstrat proprietățile biologice inițiale privind activitățile de imunomodulare, stimulare a activității splinei și a celulelor T.

Principalele componente ale larvelor de trântori în stare proaspătă și ca pulbere uscată

ComponentProaspăt (g/100g)Pulbere (g/100g)RDI (g)
Apă76,84,5 
Total proteine

Aminoacizi

9,4

7,9

52,3

57,7

48-56
Lipide4,7  
Acizi grași4,0  
10-HDA3,3  
Carbohidrați817,8300-340
Fibre

Cenușă

0,5

0,8

 

3,5

 

 

Componente secundare ale larvelor de trântori în stare proaspătă și ca pulbere uscată

ComponentProaspăt (mg/kg)Pulbere (mg/kg)RDI (mg)
 Vit. A (UI/kg)Sub 1000  
Beta-carotenSub 0,2  
Vit. E (UI/kg)Sub 5  
Vit. C38  
Vi. B1 (tiamină)4,116,91,4
Vit. B2 (riboflavină)9,131,21,6
Vit. B3 (niacină)36.7 18
Acid folic 0,930,4
Vit. B3 (acid pantotenic) 0,930,4
Vit. B6 (piridoxină)1,21,82
Vit. B12 (cobalamină)Sub 1,20,316 µg
Vit. H (biotină)0,2377630µg
Colină (g/kg)1,686,90,5
Inozitol (g/kg) 10,530mg
Elemente minerale

Na

K

Mg

Ca

P

Fe

Mn

Cu

Se

 

 

 

128

2600

211

138

1790

16

0,6

4

0,06

 

 

423

10400

816

446

8040

63,2

3,3

16,9

0,15

 

 

2400

3500

350

1000

1000

15

5

2

35µ

 

Larvele de trântor în comprimate lactoză-glucoză

După Burimistrova, conservabilitatea RJ proaspăt poate fi îmbunătățită prin legarea BB proaspete de un adsorbant glucoză-fructoză în modul următor; 6 părți BB se adaugă la o parte de amestec glucoză-fructoză (1:1) și 50mg/kg acid ascorbic ca antioxidant, iar apoi întregul amestec se usucă până la 4% umiditate. Produsul este stabil timp de 2 ani la 4-8°C.

Acțiune biologică

Burimistrova a efectuat o serie de experimente biologice. DB are activitate antibacteriană, dar mai mică decât ce a RJ. Șoarecii au fost hrăniți normal, fără aditivi (martor) și cu 10 și 20mg/kg DB sau RJ și apoi supuși la proba zilnică de înot. Dimensiunile și performanțele de înot ale șoarecilor hrăniți cu DB au fost mai mici decât cele ale animalelor hrănite cu RJ dar mai mari decât ale martorilor. Pe de altă parte, DB are o activitate gonadotropică mai mare decât RJ care permite refacerea concentrațiilor sanguine de testosteron și fructoză. DB a produs efecte androgenice la cocoși de broileri, iar la șobolanii masculi castrați are activitate androgenică și la femelele de șobolani are efect estrogenic.

Belyaev și Sofonkaya au testat un preparat lichid din DB prin furajarea orală a iepurilor cu 0,6mL/kg la fiecare 48 de ore (martorii primind gelatină). Substanțele care reacționează cu acid tiobarbituric (marker al peroxidării lipidelor și al stresului oxidativ) au scăzut cu 26% în timp ce la martori au crescut cu 25%; concentrația de acid sialic din ser (marker al riscului de mortalitate cardiovasculară) a scăzut la grupele tratate cu 20% în timp ce la martori a crescut cu 24%. Experimentele au  arătat o scădere a produselor proceselor oxidative în sânge și o creștere a rezistenței celulare la iepurii tratați cu DB. Într-o a doua serie de experimente a fost testată rezistența animalelor în condiții de stres prin administrarea a 0,015mL per șoarece, martorii primind gelatină și testând animalele prin înot activ după 10 zile de administrare. Rezistența martorilor a crescut cu 9% iar cea a grupului tratat cu DB cu 35% în comparație cu valorile înregistrate la începutul testului.

Apiterapie

În România a fost elaborat și testat preparatul Apilarnil pe bază de DB liofilizat. N. Ilieșu a publicat în 1990 cartea ”Apilarnil – sănătate, putere și viață lungă”. Apilarnil este folosit ca biostimulator pentru persoanele în vârstă, împotriva problemelor neuro-vegetative și sexuale.

În cartea publicată în Rusia ”Theory and agents in apitherapy” de către un grup de cercetători, sunt menționate aplicații împotriva ulcerelor gastrice cronice și insuficienței hepatice. Studii efectuate în România de către Ardelianu et al. comunică utilizarea cu succes la persoane în vârstă cu simptome psiho-nevrotice sau legate de climacterium.

Beekeeper working collect honey

          

 

 

 

#Melidava #MelidavaRomania #maimultdecatsanatate #polen #polencrud #naturavie #alimentfunctional

O descoperire remarcabila pentru apicultura, nutritie si apiterapie, a constituit-o polenul crud.
Pana in urma cu cativa ani, in apiterapie se utiliza doar polenul uscat, cum era in mod obisnuit furnizat de apicultura.
In Martie 1992, Patrice Percie du Sert, inginer agricol si apicultor pasionat din Franta, era intr-o stare alterata de sanatate datorita muncii extenuante. Medicul i-a spus ca nu mai poate continua la fel ca pana atunci.
Cum albinele incepusera recoltarea polenului, atras de culorile placute si proaspete ale granulelor, s-a lasat purtat de dorinta de a-l gusta pentru prima oara direct din colector.
Cititi mai multe aici:

https://melidava.com/informatii-pentru-sanatate/pastura-cruda-polen-crud/polen-crud-aliment-functional-si-probiotic/
...

Lasati un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *