Melidava

Beneficiile zeolitilor

Beneficiile zeolitilor

Spread the love

Ce sunt zeoliții?

Zeoliții sunt minerale complexe care s-au format la contactul lavei vulcanice cu apa de mare. Procesul a durat milioane de ani iar primii zeoliți s-au format acum peste 300 de milioane de ani. Sunt compuși în principal din Si și Al și acționează ca ”site moleculare”.

Partizanii spun că:

  • Opresc hemoragiile necontrolate
  • Ajută detoxificările
  • Susțin sănătatea intestinală
  • Activitate antioxidantă
  • Reduc concentrațiile sanguine de lipide
  • Protejează creierul și ficatul
  • Curăță și protejează pielea.

 

Scepticii spun că:

• Pot cauza distrugeri pulmonare prin inhalare
• Pot bloca absorbția nedicamentelor și nutrienților
• Pot fi contaminați cu metale grele
• Unele tipuri pot fi cacinogenice

Producție:

În jur de 3 milioane tone/an, în China, Korea de Sud, Japonia și Iordania, contaminați cu cuarț, metale, etc.

Beneficiile zeolitilor

Beneficiile zeolitilor

Utiilizări industriale:

  • Agricultură – controlul umidității; sursă de minerale
  • Creșterea animalelor – îndepărtează mirosurile și ajută purificarea apelor reziduale
  • Sănătate publică și ecologie – purifică apa potabilă și ajută eliminarea materialelor nucleare reziduale
  • Menajere – agenți de dezodorizare, produse de curățire, produse de îngrijire personală
  • Chimie – accelerează unele reacții chimice

 

Utilizări tradiționale și medicale:

Medicina tradițională admite geofagia (mâncatul de argilă) drept metodă naturală de detoxificare. Îm medicina modernă zeoliții sunt utilizați pentru:

• Separarea și detectarea biomarkerilor
• Eliberarea controlată a medicamentelor
• Metode imagistice precum rezonanța magnetică nucleară (RMN)
• Ingineria țesuturilor osoase și a pielii
• Tratamentul rănilor și controlul hemoragiilor

Proprietăți de detoxifiere
Zeoliții se pot lega la și îndepărta toxine din organismul uman, apa potabilă și materiale reziduale. Micile cuști și sarcinile de suprafață captează metale grele, otrăvuri naturale și chimice, elemente radioactive, produse metabolice, etc. Deci zeoliții pot:
• Micșora distrugerile oxidative
• Menține un microbiom sănătos
• Ucide bacteriile și virusurile
• Optimiza concentrațiile de minerale și microelemente
• Reface leziunile pielii și opri hemoragiile
Din aceste motive pot fi folosiți la detoxifierea de metale grele și de alte toxine din organism.

Eficienți în

1) Hemoragii
Hemoragiile necontrolate constituie a 2-a cauză de deces în traumatismele grave și în accidente. Armata SUA folosește un produs pe bază de zeoliți (QuickClot) pentru a opri hemoraagiile grave de pe câmpurile de luptă. Aceste produs testat clinic și în viața reală este folosit și în medicina civilă. Studiile efectuate pe animale i-au confirmat eficacitatea. Un amestec conținând zeolit și argilă (CoolClot) a redus semnificativ durata hemoragiilor la câini după traumatisme grave. În cazul sângelui uman, amestecul a accelerat coagularea cu 40%.
Hemoragiile necontrolate constituie principala cauză de deces de pe câmpul de luptă și a 2-a cauză a mortalității din accidentele civile. Controlul hemoragiilor este cuprins în intervențiile care măresc ratele de supraviețuire ale răniților. Am demonstrat anterior că un amestec de bentonită și zeolit poate micșora semnificativ hemoragiile la animale.

Metode
În acest studiu au fost aleși 9 câini sănătoși și după inducerea anesteziei cu eter au fost efectuate fie perforări arteraile cu ajutorul unui ac, fie arteriotomii în regiunea abdominală. Pentru arterele martor (arterele femurale stângă sau dreaptă) au fost aplicate numai apăsări cu tifon steril, în timp pentru arterele femurale din părțile opuse a fost folosit topic amestecul hemostatic CoolClot înainte de apăsare. Într-o a doua etapă a studiului au fost colectate probe de sânge de la 10 studenți voluntari.
Rezultate
CoolClot a micșorat semnificativ durata hemoragiei la animalele ale căror artere femurale au fost perforate sau secționate. În faza pe oameni a studiului tmpul mediu de coagulare pentru probele martor de sânge a fost de 253,4 ± 44,1 sec, și a fost de 149,5 ± 50,0sec, 162 ± 74,6 sec și 143 ± 114,6 sec în cazul probelor de sân ge tratae cu bentonită, zeolit și CoolClot
Concluzii
Întrucât opriea hemoragiei după distrugerile arteriale este esențială pentru mărirea șanselor de supraviețuire, rezultatele arată că CoolClot prezintă o reducere semnificativă a timpului de coagulare la mostrele de sânge uman.

2) Detoxifieri

Metale grele
Într-un test clinic efectuat pe 33 de voluntari, zeolitul a accelerat eliminarea de Al, As, Pb, Hg, și alte metale grele. Persoanele cărora li s-a administrat zeolit (30 de picături/zi) au prezentat concentrații semnificativ mai mici în urină din aceste metale.
În studiile efectuate pe șoareci, zeolitul a permis eliminarea Pb și a protejat creierul împotriva distrugerilor oxidative cauzate de acest metal greu, micșorând concentrațiile de Pb în organe cu până la 91%.
Cd este un alt metal greu care poate cauza anemii și afecta diferite organe. În cazul purceilor otrăviți cu Cd zeolitul a prevenit anemiile și a protejat ficatul, fără a modifica concentrațiile renale de Cd. Studiile efectuate pe celule au confirmat capacitatea
zeolitului de a se lega de și a elimina metale grele precum Pb, As și Hg.
Distrugeri cerebrale și dispoziția
Celulele creierului sunt în mod special sensibile la otrăvirea cu metale grele, care pot distruge neuronii și declanșa anxietate, depresie, furie, și deficite de atenție. Capacitatea zeoliților de a detoxifica metalele grele le face o abordare de perspectivă în tratamentul acestor deficiențe de dispoziție.

Aflatoxinele
Clinoptinolitul a detoxificat puii de găină de aflatoxine și le-a protejat ficatul, ductul biliar și rinichii. Organele sistemului imun precum timusul au suferite distrugeri mult micșorate.
Administrat la vite, zeoliții au micșorat concentrațiile de aflatoxine din lapte. Surse importante de otrăvire pentru oameni. Zeoliții au eliminat aflatoxinele din apă (60%) și furaje (80%).
Zeoliții au protejat puii de găină împotriva ochratoxinei A, iar păsările au mâncat mai mult, au câștigat în greutate și s-au vindecat mai repede.
Elemente radioactive
Structura poroasă a zeoliților constituie o capcană pentru elementele radioactive. În cazul șobolanilor și oilor, clinoptinoliții au blocat absorbția de cesiu radioactiv și au micșorat concentrația
sa în organele animalelor tratate. În ecologie, clinoptinolii pot lega atomii radioactivi din materialele nucleare reziduale.

Alte toxine
Nitrații sunt toxine care pot contamina apa potabilă și afecta sănătatea oamenilor și animalelor. Pentru vite, zeoliții au micșorat distrugerile metabolice cauzate de nitrați.
Sindromul ”intestinului permeabil” înseamnă că toxinele, microbii și moleculele inflamatoare pot pătrunde din intestin în fluxul sanguin, cauzând stare de oboseală, boli autoimune, depresie, etc.
Într-un test clinic efectuat cu 52 de sportivi antrenați pentru rezistență, administrarea de zeolit (1,85g/zi, timp de 12 săptămâni) a mărit rezistența pereților intestinali și a împiedicat pătrunderea de ioni toxici, având și efecte antiinflamatoare.
La șoareci cu colite ulcerative de tip IBD clinoptinoliții au refăcut distrugerile intestinale și au demonstrat eficiență și în cazul acidului 5-aminosalicilic, particulele de zeolit nefiind absorbite în fluxul sanguin. Acțiuni similare au fost constatate la porci.
Acumularea de uree, amoniac și gaze în intestine poate conduce la colite ulcerative, IBS și cancere de colon. Zeoliții se leagă de uree și ioni de amoniu, oferind protecție împotriva acesstor toxine intestinale.

Microbiomul intestinal
Impactul pozitiv al zeoliților asupra florei intestinale contribuie la beneficiile menționate și la vindecarea diareei și îmbunătățirea stării generale de sănătate.
Medicii cubanezi au elaborat un antidiareic (Enterex) obținut din clinoptinolit, care a demonstrat eficiență și siguranță în 4 teste clinice și în experimente pe culturi de celule. Capacitatea clinoptinolitului de a reface flora intestinală sănătoasă are un rol esențial în acest efect.
Prin adăugare în furajele puilor de găină, zeoliții au micșorat numărul de bacterii nocive din intestin, fără a le influența pe cele cu acțiuni pozitive. Puii infectați cu Salmonella s-au refăcut rapid și au suferit mai puține distrugeri oxidative.

Distrugeri oxidative
Fumatul otrăvește organismul și mărește riscul de cancer și afecțiuni cardiovasculare. Stresul oxidativ este implicat în efectele adverse ale fumatului.
Într-un test clinic efectuat pe 85 de fumători administrarea de clinoptinolit (5,4g zilnic, timp de o lună) a stimulat apărarea antioxidativă și a protejat lipidele împotriva oxidării. Alte tipuri de zeoliți au prezentat efecte comparabile pe 25 de subiecți: au mărit concentrațiile de glutationă și au protejat lipidele împotriva oxidării.
La pui de găină și șobolani diabetici administrarea de zeoliți:
• Mărește concentrațiile de enzime antioxidante (peroxidaza glutationei, SOD, etc.)
• Mărește capacitatea antioxidantă totală
• Protejează organele împotriva distrugerilor.
Capacitatea zeoliților de a se lega de toxine le poate conferi un rol în combaterea stresului oxidativ.

Colesterol și lipide sanguine
Într-un test clinic efectuat pe 41 de pacienți, zeoliții micronizați au micșorat concentrațiile sanguine de LDL și de lipide, mărind HDL. După 8 săptămâni aceste valori s-au îmbunătățit cu 20-25%, însă lipsa unui martor nu a permis stabilirea de concluzii definitive.

3) Igienă orală
Pe 11 voluntari o apă de gură din zeolit încărcat cu ioni de Ag a micșorat incidența plăcii dentare și a redus dezvoltarea Candida și producerea de acid, cauze cunoscute ale infecțiilor dentare.
În plus, zeoliții elimină mirosurile volatile și combat respirația urât mirositoare.

4) Protecție hepatică
Capacitatea antioxidantă a zeoliților este utilă pentru protecția ficatului. La șobolani cu hepatectomie parțială clinoptinolitul a asigurat protejarea ficatului prin stimularea glutationei și a
enzimelor de protecție, micșorând concentrațiile markerilor distrugerilor oxidative.
Într-un studiu celular clinoptinoliții au inversat efectele destructive hepatice ale adriamicinei, un medicament anticanceros, supresând proteinele inflamatoare (NF-kB, TNF-α și IL-1β) și a prevenit moartea celulară.

5) Protecția pielii
Zeoliții prezintă efecte de durată (24 de ore) împotriva microbilor de la subsuoara brațelor, care produc mirosuri neplăcute.
În studii celulare zeoliții au eliminat virusurile și mirosurile volatile, oprind dezvoltarea virusului herpes simplex care produce coșuri.
Zeoliții formează un film protector pe piele, acționând ca protecție antisolară naturală și elimină distrugerile oxidative declanșate de TiO2 din cremele de protecție antisolară. Zeoliții devin astfel ingrediente folositoare în produsele de îngrijire personală.

6) Inflamații și alergii
La șoareci, un amestec de zeoliți naturali a entrapat histamină și alți declanșatori ai inflamațiilor micșorând cu 57% umflarea pielii.
Un studiu celular a verificat capacitatea zeoliților de a lega histamina și deci de a ușura inflamațiile și reacțiile alergice.
Poluanții din aer pot declanșa inflamații, alergii și afecțiuni autoimune. Întrucât zeoliții leagă toxine și metale grele, pot micșora impactul dăunător al poluării asupra pielii.
Pe animale și în culturi de celule zeoliții au demonstrat potențial de reducere a inflamațiilor pielii și de legare a histaminei.

Cercetări în domeniul cancerelor
Zeoliții amplifică efectele chemoterapiei, inclusiv în tratamente orale și ale pielii.
Clinoptinoliții au micșorat numărul de metastaze ale melanoamelor la șoareci, amplificând răspunsurile imune.
În studii cu culturi de celule, zeoliți încărcați cu 5-fluorouracil au omorât celulele cancerelor de stomac și de colon, iar adăugarea de zeoliți a mărit potențele medicamentelor anticanceroase. Capacitatea zeoliților de a lega elemente radioactive, toxine fungice și alte substanțe cancerigene îi recomandă drept candidați de viitor pentru tratamente.

Limitări și atenționări
Nu toate cercetările privind zeoliții au fost confirmate pe oameni. Testele clinice au revelat unele beneficii posibile dar dovezile se limitează la un număr mic de pacienți și trebuie considerate:
• Lipsa de martor
• Detalii neprecizate
• Conflictele de interese

Efecte secundare ale zeoliților
În testele clinice zeoliții nu au prezentat efecte secundare. Numai anumite tipuri de zeoliți naturali sunt potriviți pentru consum uman. Altele, precum erionitul, pot fi chiar cancerigene. Nu a fost confirmată siguranța zeoliților în cazul copiilor, femeilor însărcinate sau care alăptează. Există potențial de inflamare a intestinelor, deci trebuie completate profilele de siguranță.

Interacțiuni cu alimente
Proprietățile de legare ale zeoliților au un preț. Deși ei preferă metalele grele și toxinele din mediu, pot capta și unii nutrienți esențiali. Într-un studiu efectuat pe porci, clinoptinolitul a blocat absorbția proteinelor din hrană. Zeolitul sintetic A a micșorat concentrațiile sanguine de Ca, P, Fe, și alte minerale.

Interacțiuni cu medicamente
Zeoliții leagă toxinele organice complexe dar și medicamente cu structuri similare. De ex. ei pot elimina antibiotice, ceea ce este oportun în purificarea apelor reziduale, dar periculos în tratamentele cu antibiotice. Același lucru în cazul suplementelor și medicamentelor care conțin Fe.

Text preluat si tradus
Beneficiile zeolitilor (EN) – J. Ritter, P. Yazdi, A. Ristic, A. Aleksic, ianuarie 2020

#Melidava #MelidavaRomania #maimultdecatsanatate #polen #polencrud #naturavie #alimentfunctional

O descoperire remarcabila pentru apicultura, nutritie si apiterapie, a constituit-o polenul crud.
Pana in urma cu cativa ani, in apiterapie se utiliza doar polenul uscat, cum era in mod obisnuit furnizat de apicultura.
In Martie 1992, Patrice Percie du Sert, inginer agricol si apicultor pasionat din Franta, era intr-o stare alterata de sanatate datorita muncii extenuante. Medicul i-a spus ca nu mai poate continua la fel ca pana atunci.
Cum albinele incepusera recoltarea polenului, atras de culorile placute si proaspete ale granulelor, s-a lasat purtat de dorinta de a-l gusta pentru prima oara direct din colector.
Cititi mai multe aici:

https://melidava.com/informatii-pentru-sanatate/pastura-cruda-polen-crud/polen-crud-aliment-functional-si-probiotic/
...

Lasati un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *