Melidava

INTERVIU IN REVISTA LEACURI MANASTIRESTI

Spread the love

Laura Ivancesei:

Și-a propus sa deschidă un sanatoriu de api-fitoterapie în satul gălățean Vârlezi. Dr. Cristina Aoșan este membru fondator al Societății Române de Apiterapie și membru al Comisiei de Apiterapie a Apimondia. Experiența și studiile au condus-o către descoperirea unui tratament pentru scleroza în plăci.

Primul institut de cercetari in domeniul apicol din lume s-a înființat în România la insistențele Prof. Harnaj pe lângă Nicolae Ceaușescu.

Laura Ivancesei intreaba, Cristina Aosan raspunde.

 

  1. O întrebare pe care şi-o pune toata lumea: cât de eficiente sunt leacurile cât contează autosugestia şi psihicul pacientului în procesul vindecării?

Api-fitoterapia acceptată ca terapie alternativă faţă de medicina oficială este foarte eficientă. Dacă este practicată de profesionişti utilizează de cele mai multe ori remedii sigure, în sensul ca raportul risc beneficiu pentru pacient este de regulă net superior, mai ales pe termen lung, faţă de mijloacele farmaceutice utilizate azi.

Prefer sa folosesc termenul de remedii, adică: alimente funcţionale, suplimente alimentare – nutraceutice, şi mai rar medicamente din plante şi produse apicole;  şi nu leacuri, pentru a induce o stare necesară de rigoare şi ştiinţificitate demersului medical pe care şi eu şi alţii îl practică. În general pe seama slabei calităţi a naturismului promovat azi prin media se exagereaza cu deviza primum non nocere, adica în primul rând să nu faci rău (aici se inţelege: prin remediul folosit), pentru că produsele propuse, ceaiuri, tincturi, comprimate, etc, sunt de prea multe ori de slabă calitate şi atunci se inventează intervale de aşteptare de genul: 3-6 luni pănă să se vadă un efect. Este adevărat ca uneori un astfel de orizont de timp poate fi corect, dacă vorbim de suferinţe cronice. Dar oricum rezultate partiale ar trebui sa se vada in timp mai scurt dacă sunt utilizate remedii corect aplicate şi de calitate. In cazul unor suferinţe acute, se pot utiliza remedii cu acţiune imediată sau care produc efectele scontate in termen de ore sau zile. Spre exemplu, daca tot suntem in sezonul rece, ceaiul de coaja de salcie, pregătit ca decoct, şi propolisul sau unele uleiuri esenţiale, utilizate în răceli şi gripe sunt net superioare faţă de tratamentele clasice recomandate. Efectele sunt in 24-48 de ore, uneori peste noapte…

Psihicul pacienţilor este determinant în eficienţa tratamentelor, de orice tip, nu numai naturiste, mai ales pentru suferinţe grave, cronice, de lungă durată. Ca să raspund la obiectul întrebării Dvs. pot să afirm după 20 de practică medicală în medicina naturistă că remediile utilizate de noi pot fi potenţate de un psihic bun, solid. După cum pot fi diminuate, sau mai grav anulate uneori, mai ales in boala canceroasă, unde implicaţiile sistemului imunitar sunt determinante, dacă pacienţii cedează psihic, sau se consumă exagerat. Un efect placebo al acestor remedii nu poate explica succesul lor. Ele au o valoare studiată în laborator şi clinic.

  1. Cum s-a produs întâlnirea dintre dumneavoastră și produsele apicole eficiente, după cum susțineți, în tratarea unor boli grave cum ar fi: leuconevraxită, lupus eritematos sistemic, Alzheimer ș.a? Care e povestea descoperirii acestor remedii ce vă aparțin?

Şi eu şi soţul meu am avut în familie sau în cercul de prieteni oameni care au avut probleme de sănătate ce nu si-au găsit o rezolvare în zona medicinei alopate. Motiv pentru care am căutat altceva. Practic de pe băncile şcolii am început să utilizez pentru mama mea, care a avut un cancer pulmonar în perioada cât am fost studentă, remedii naturiste. Apoi am lucrat la sat, în Banat, pentru că aşa mi-am dorit, tocmai pentru a avea libertatea de a-mi alege metodele şi remediile, şi mi-am perfecţionat practica. Ulterior a urmat un moment pe care pot să-l asociez cu razboiul din fosta Iugoslavie, când nu ştiu cum şi de ce, dar am avut mai mulţi pacienţi cu leuconevraxită (scleroza multiplă). Am început să-i tratez cu metode api-fito şi rezultatele au fost de la început încurajatoare dar neclare. Aşa că am aprofundat lucrări de pretinsă specialitate şi am intervenit sau am inovat când a fost cazul. Spre exemplu la noi se recomanda pentru diverse afecţiuni şi întreţinere consumul zilnic a 0,2 grame de de lăptişor de matcă liofilizat în lunile care au în componenţa lor consoana „r”… Acesta era nivelul de abordare şi experienţă până acum 15 ani. Eu am obţinut rezultate în tratarea pacienţilor mei cu SM doar de la 2 mililitri de laptişor de matcă în sus, adică peste doua grame. Iar rezultate mai rapide şi stabile se obţin la doze şi mai mari. Adică practic de 10-20 de ori mai mult decât se recomanda până de curand.

Am descoperit în timp că de fapt cam tot ceea ce însemnă medicină naturistă, cu rare excepţii, a fost şi încă este un domeniu gestionat de oameni care nu au făcut o şcoală medicală. Aceştia nu au din păcate o cunoaştere nemijlocită a acestui subiect, a nevoilor reale ale pacienţilor. Rezultatul este o imagine amestecată, nu tocmai favorabilă…

Remediile despre care vorbiţi Dvs. nu-mi aparţin mie, sunt ale Pământului şi ale lui Dumnezeu. Eu pot avea doar o experienţă câştigată în lucrul cu acestea prin mila Domnului.

  1. Sunt pregătiți medicii încă de pe băncile facultăților pentru tratarea bolnavilor cu produsele stupului?

Din pacate nu. Eforturile unor colegi doctori de a introduce în programa şcolară studiul facultativ sau obligatoriu al unor medicine alternative este sporadic şi arareori încununat de succes. La noi în ţară prin eforturile soţilor Chirilă  încă funcţionează un centru de perfecţionare post universitara care este în măsură să emită o recunoaştere în acest sens printr-o competenţă. Din vreo 500 de absolvenţi ai acestor cursuri de api-fitoterapie practică de fapt (uneori sporadic) mai putin de 30 de oameni în întreaga ţară.

  1. Cum de v-ați orientat atenția de la medicina alopată, sunteți absolventă a Facultății de medicină din București, spre încrederea în plante și în forța produselor apicole?

-cred că am răspuns deja

  1. Care e diferența dintre cum trateaza medicina clasică, fitoterapie și apiterapie?

Medicina oficială nu este clasică. Are mai puţin de 150 de ani vechime, şi nu este nici încununată de vreun succes cu totul deosebit care să o situeze pe vreun piedestal. Înafară de metodele de investigaţii, de chirurgie şi stomatologie celelalte specializări au inregistrat mai degrabă un succes în partea de diagnostic dar nu şi de tratament. Medicina oficiala pleaca de la doua premise greşite: prima şi cea mai importantă este că se adresează doar bolnavului. Educaţie zero, prevenţie zero de fapt la nivel de masă. În China antică medicul era platit doar atâta timp cât avea în grijă o populaţie sănatoasă. Azi medicul căştigă cu atât mai bine cu cât tratează mai mulţi bolanvi. Iar cea de a doua e că tratează doar simtomatic, cel mai adesea. Te doare capul, deci foloseşti un anti-inflamator. Se tratează efectul şi nu cauza.

Medicinele alternative nu se pot substitui statului în politicile sale de sănatate, ca atare nu putem avea o soluţie pentru prima problemă. Putem doar atrage atenţia. Putem face propuneri.

Iar în ceea ce priveşte a doua problemă medicinele alternative încearcă o abordare holistică, integratoare, în care o componentă foarte importantă o are psihicul şi de ce nu, sufletul omului.

  1. Cum văd oamenii diferența dintre cele două ramuri medicale? Când apelează pacienții la medicamentele pe bază de produse naturale? E aceasta o ultimă soluție după ce au încercat mai multe terapii, în general?

Oamenii ajung la noi din disperare. Abia apoi fac diferenţa prin rezultate. Credem că medicinele alternative dacă sunt practicate de profesionişti şi de oameni oneşti pot obţine rezultate cu mult mai bune în foarte multe domenii medicale. Ideal ar fi ca între aceste tipuri de medicină să existe o colaborare.

Pacienţii ajung sa utilizeze produse naturiste fie pentru întreţinere, fie la recomandarea unui terapeut sau medic, fie aşa cum se intâmplă şi în farmacii, în baza unor reclame, lecturi din presa, Internet, emisiuni TV, sau din auzite. Oamenii ajung la concluzia ca un anumit remediu este potrivit pentru problema lor şi funcţie de disponibilităţile de pe piaţă cumpăra şi încearcă diverse.

Pacienţii recurg la medicinele alternative după ce au epuizat mijloacele medicinei oficiale. Este vorba de autoritatea cu care medicul de stat sau medicina oficiala este creditată. Profesori universitari, doctori în ştiinţe, unitaţi spitaliceşti, etc., toate acestea crează o imagine de forţă şi oamenii au o tendinţă firească să se supună.

O altă componentă care îi determină pe oameni să se adreseze mai întâi medicinei de stat sunt pretinsele gratuităţi.

În mod direct ajung la noi de regulă cei care au avut recent în familie un bolnav cu o problemă serioasă de sănătate şi care au încă memoria vie a modului în care au fost trataţi şi a rezultatelor obţinute.

  1. Ce rezultate pozitive ați obținut în urma cercetărilor care vă aparțin? Cum au fost primite în țară și în străinătate aceste descoperiri? Ce tipuri de boli se pot trata cu ajutorul produselor apicole și al plantelor medicinale? Tratamentul de fitoterapie și apiterapie se poate aplica și bolilor incurabile? Dar în cazul afecțiunilor ușoare?

Rezultatele pozitive din munca si activitatea mea sunt confirmarea şi reconfirmarea faptului că am apucat-o pe o cale onestă, şi că în acest mod chiar îmi pot face datoria faţă de semeni.

Rezultatele cercetărilor mele clinice au fost şi sunt mai bine receptate peste hotare decât  în ţară. Ca de obicei.

Cu ajutorul produselor stupului şi fitoterapiei se poate trata în mai mare sau mai mică măsura întreaga patologie. Nu exista o suferinţa care sa nu poată fi abordată şi din această perspectivă. Dar pentru că este vorba de eficienţa şi finalitate în actul medical orice fel de metodă are limitele ei. Spre exemplu putem trata un abces dentar la debut cu propolis, dar nu putem reconstrui un dinte. Putem trata o plaga, dar nu putem fixa nişte oase sfărâmate, fără ajutorul chirurgiei.

În ceea ce priveşte suferinţele considerate incurabile, potrivit medicinei clasice, cum spuneţi, scleroza multipla este o astfe de boala. Eu am demonstrat că se poate trata în anumite cazuri.

Afectiunile uşoare sunt cele pe care nu medicul este chemat să le trateze, ci mama, familia şi bolnavul dacă este adult. Pe vremuri statul de îngrijea de popularizarea unor lucrari de genul: Medicina în familie. În care oamenii aflau şi noţiuni simple de medicină şi remedii simple.

  1. Ce viitor are domeniul de care vă ocupați? Poate fi inclus sau se poate spera la includerea lor în tratamentul administrat în spitale? De ce s-au separat atât de drastic aceste ramuri ale medicinii? Ar putea api-fitoterapia să înlocuiască unele metode de ameliorare a unor boli ale medicinii clasice?

Viitorul domeniului meu este incert. Medicina oficiala înregistrează un enorm insucces, din păcate. Iar oamenii asimilează corpul medical sistemului sanitar. Ceea ce este incorect. Corpul nostru medical, spre exemplu, are incă oameni de mare valoare. Dar sistemul sanitar este un dezastru prin modul în care a fost gestionată deforma în sănătate. Sistemul de sănatate funcţionează acum mai prost decât pe vremea lui Ceauşescu dar are cu mult mai mulţi funţionari. Acest lucru si deschiderea dupa `89 a condus la un val al interesului pentru naturism. Dar pe acest val s-au căţărat o serie întregă de profitori, cu nimic mai buni decât alţii. Ca atare există uriaşe probleme în sânul naturismului. Cel mai grav lucru este faptul că oamenii încep să-şi piardă încrederea în naturism, după un entuziasm general. Sub imperiul nevoii de a ieşi din cadre şi tipare, am trecut de la autocritică la imperiul gândirii pozitive. Ca atare a fost reprimat un simţ critic absolut necesar. Acum într-un mod crud, pe româneşte pe pielea noastră, îl redobândim. Şi există  o tendintă critică firească a naturismului.  Dar pentru că opţiunile sunt limitate, dacă şi această medicină  o sa-i dezamagească pe oameni întrebarea care se pune e: care este alternativa medicinei alternative ?

Medicina oficiala şi medicinele alternative sunt surori vitrege pentru ca prima este o enormă cheltuitoare, iar celelalte sunt cu mult mai econome… Medicina promovată şi susţinută de stat ştie să cheltuiască bani mulţi. Noi nu. Evident motorul economiei capitaliste este consumul. Este clar deci cine va fi favorizat şi de acum înainte.

Teoretic medicinele alternative pot sa coopereze şi să preia segmente de patologie în care au o eficienţă dovedită. Dar acest lucru nu se întâmplă atât timp cât nu există o voinţă la nivel de stat. Uitaţi-vă ce se întâmplă în China, unde medicina tradiţională este la loc de cinste. Dar a fost o decizie la nivel de stat. Mai mult, a fost una nu numai înţeleaptă şi benefică pentru populaţia respectivă, ci şi profitabilă finalmente. Sunt din ce în ce mai mulţi occidentali care aleg să se trateze în China. Pe bani mulţi.

  1. Cât de veche e api-fitoterapia și cât de eficienta mai e in zilele noastre atâta timp cât organismul nostru este inundat de de alimente nesănătoase, mediu poluat etc?

Fitoterapia nu are vârsta. E de cand lumea. Forme sistematizate se găsesc în Extremul Orient, India şi China. Cu vărste de mii de ani. Apreciez cel mai bine sistemul medical tradiţional indian, Ayurveda, care mi se pare capabil să asigure o înţelegere a bolnavului şi problemelor sale profundă, iar terapia integratoare. Din practică pot spune că este extrem de eficient. Api-terapia asa cum o cunoastem noi azi este în schimb un domeniu recent, într-un fel. Adică medicii romani foloseau mierea. Egiptenii propolisul pentru îmbalsămari şi poate şi pentru tratamente. Dar consumul de laptisor de matca, apilarnil, polen, se numara in zeci de ani. Iar increderea populatiei si utilizarea curenta a remediilor apiterapiei este o chestiune de ultimi ani.

Api-fitoterapia are eficienţă chiar si in cazul in care vorbim de viaţă modernă, alimente procesate si poluare, pentru că organimsul are uriaşe capacităţi de regenerare şi adaptare. Mai mult decăt atât acum omul are nevoie mai mare de aceste remedii.

În ceea ce priveşte poluarea 90% din produsele consumate azi de oameni sunt procesate, conţin aditivi alimentari, provin din culturi convenţionale, şi cu toate acestea sunt consumate, în lipsă de altceva. Între a nu mânca nimic şi a mânca ceva ce nu este sută la sută sănătos ce opţiune poate avea un om simplu ?

Mare parte din produsele apicole si plantele medicinale, care vin din flora spontana, din fericire sunt mai curate, mai putin poluate.

  1. Albinele au de suferit și ele din cauza poluării, acest fapt afectează produsele lor, mai sunt ele active?

Întotdeauna într-o economie se vor afla si lucruri de slabă calitate şi lucruri de buna calitate. Problema celor care îşi doresc un tratament corect este sa identifice competenta si responsabilitatea. Iar calitatea actului medical este conditionata de calitatea remediilor sau medicamentelor utilizate. Sigur per ansamblu se poate spune ca intreaga natura a suferit o degradare. Asta nu inseamna ca nu se mai pot gasi remedii de calitate, după cum vă spuneam.

Si eu si altii ca mine obtinem rezultate in tratarea diverselor boli cu aceste produse, contemporane cu noi. Utilizam miere, polen, laptisor de matca, din zilele noastre. Cum ar putea spune cineva ca aceste produse nu mai sunt  utile sanatatii sau ca sunt mai putin active ? Ele sufera doar grade de comparatie.

  1. Cât de corecte și de eficiente mai pot fi din moment ce oamenii își pun problema dacă nu sunt chiar dăunătoare?

Oamenii isi pun fel si fel de probleme induse. Spre exemplu un material de acum ceva vreme pe Internet punea sub semnul intrebarii faptul ca apa ne hidrateaza, si ajungea la concluzia ca apa ne poate imbolnavi. Orice aliment sau remediu se utilizeaza cu masura. Un diabetic nu va utiliza miere in exces. Dar poate utiliza o mica cantitate  de miere de salcam pe zi, in functie de starea lui.

Deci diferenta intre aliment, remediu si otrava sta in calitate si doza. In cazul remediilor si medicamentelor si de o prescriptie corecta. Spre exemplu exista in mod cert beneficii imediate ale utilizarii laptisorului de matca, polen si apilarnil la copii care au diverse probleme de sanatate in plan neurologic, sau debilitate insotita sau nu de anemii. Dar utilizarea acestor remedii este pusa sub semnul intrebarii de diverse persoane lipsite de competenta, pe motiv ca ar putea conduce la dereglari ale sistemului hormonal la maturitate… Asta in conditiile in care diferenta pe scara evolutiei intre albina si om e simplu de sesizat, iar in aceste produse de fapt nu a fost identificat niciodata un hormon uman.

  1. Multe persoane, în majoritatea cazurilor femei cu vârste puțin peste patruzeci de ani, sunt diagnosticate cu scleroză în plăci. Medicina alopată din străinătate poate încetini cu tratamente costisitoare evoluția acestei boli. Din punctul dumneavoastră de vedere, există vreo șansă pentru această categorie de oameni?

Evident da. Iar evolutia nu este incetinita decat teoretic, si doar cu pretul unor enorme probleme colaterale de sanatate. Ceea ce este tipic pentru SM este ca nu exista o evolutie predictibila a puseelor, functiilor afectate, modului in care debuteaza, etc. Ca atare nu se poate face un studiu dublu, pacienti tratati cu interferon de exemplu si pacienti fara tratament si sa se poata trage o concluzie  corecta.

Apiterapia a demostrat ca poate produce remisii ale tabloului clinic, remisii ale leziunilor demielinizante, si uneori RMN-uri curate, adica pacienti complet tratati, vindecati.

  1. Sunteți specialistă în dietoterapie. Ce recomandați să se consume sănătos la un mic dejun?

Polen, laptisor de matca, Ghee, miere, fructe, pâine de calitate. Ceea ce şi eu şi sotul meu mâncăm la micul dejun…

  1. Există boli care se pot vindeca prin rugăciuni, exorcizări, dezlegări? Există boli care sunt ale trupului și unele doar ale sufletului? Au leac și acestea din urmă?

Toate bolile sunt si ale sufletului si ale trupului pana intr-un final. Pentru ca omul este si trup si suflet, bolile sunt si ele interconectate. Lacomia va conduce la o boala trupeasca. Ura si invidia vor conduce la boala trupeasca. Bolile trupului daca nu sunt privite ca incercari vor conduce inevitabil la boli sufletesti.

80% dintre pacientii internati la noi la psihiatrie sunt diagnosticati si cu delir mistic. Este zic eu o dovada indirecta a faptului ca mintea si trupul lor are nevoie si de hrana spirituala. Eu cred in Dumnezeu, cred in puterea rugaciunii, cred in actiunea vindecatoare si mantuitoare a Bisericii Lui Hristos.

 

 

 

 

#Melidava #MelidavaRomania #maimultdecatsanatate #polen #polencrud #naturavie #alimentfunctional

O descoperire remarcabila pentru apicultura, nutritie si apiterapie, a constituit-o polenul crud.
Pana in urma cu cativa ani, in apiterapie se utiliza doar polenul uscat, cum era in mod obisnuit furnizat de apicultura.
In Martie 1992, Patrice Percie du Sert, inginer agricol si apicultor pasionat din Franta, era intr-o stare alterata de sanatate datorita muncii extenuante. Medicul i-a spus ca nu mai poate continua la fel ca pana atunci.
Cum albinele incepusera recoltarea polenului, atras de culorile placute si proaspete ale granulelor, s-a lasat purtat de dorinta de a-l gusta pentru prima oara direct din colector.
Cititi mai multe aici:

https://melidava.com/informatii-pentru-sanatate/pastura-cruda-polen-crud/polen-crud-aliment-functional-si-probiotic/
...

Lasati un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *