Alergie sezoniera
Starea hiper-reactiva imunitara sezoniera
– alergii de primavara – vara –
Traim intr-un ocean imens de aer, si totusi unii semeni ai nostri sufera de sete de aer. Este tulburator sa vezi pe cineva si cu atat mai mult sa simti personal ca nu-ti ajunge aerul si te cuprinde spaima de a te stinge… Suferinta in forma ei severa e astmul bronsic alergic si poate incepe simplu, intr-o primavara frumoasa, cu o rinita alergica sezoniera. La vremea aceasta, in timp ce majoritatea oamenilor se umplu de bucurie pe masura cresterii zilei, altora le sporeste in piept ingrijorarea fata de perioada stranutului, a lacrimarii, a dificultatilor respiratorii. E sezonul alergiilor de primavara.
Forma cea mai simpla, rinita alergica sezoniera, se caracterizeaza prin stranut si rinoree apoasa ce pot asocia senzatie de obstructie nazala si mancarime locala. Apoi se poate insoti de lacrimatie si roseata a ochilor, ochi “carpiti” in special dimineata. In timp pot aparea usoara oboseala, scaderea mirosului, durere de cap, simptome de sinuzita. Toate simptomele sunt mai pronuntate dimineata. La unele persoane se pot dezvolta, de regula in cativa ani, formatiuni de tip polipoid ori vegetatii adenoide, amigdalite hipertrofice, adenopatie cervicala. Dificultatile respiratorii se pot agrava dupa ani de evolutie, cu coborarea manifestarilor spre arborele bronsic si instalarea astmului bronsic alergic.
Factori exogeni si endogeni implicati in alergiile sezoniere
Ingrijorator in anii din urma este ca a crescut frecventa alergiilor in general si a celor sezoniere in particular. Cu deosebire in societatea moderna occidentala, dar si la noi, dupa ce a patruns acelasi stil de viata si alimentatie. Principala cauza este aportul de felurite substante de sinteza chimica, pe mai multe cai.
Aditivii alimentari sunt cei mai incriminati. Aceste substante straine de corpul nostru si nefolositoare lui, il supun la un efort de debarasare, exprimat mai puternic la nivelul principalelor organe depurative, ficatul si rinichii. Dar pana sa ajunga acolo, circula prin tot organismul si isi exercita efecte adesea toxice. Printre cele dintai afectate este sistemul imunitar, unde se instaleaza dezordinea, ce poate imbraca mai multe feluri de manifestari. Una este alergia, adica reactia de respingere fata de lucruri care in mod obisnuit sunt normale sau inofensive. Asa se face ca unii oameni nu se pot atinge de savuroasele capsune, altii fac alergie la aspirina, la variate alimente, produse de igiena sau uz casnic, s.a. Unii oameni devin alergici la incarcatura obisnuita a aerului de primavara / vara. Sau sunt situatii cand imunitatea deranjata isi indreapta atacul spre structurile proprii ale corpului si atunci apar boli auto-imune. La antipod, aditivii chimici alimentari pot determina scaderea imunitatii, cu aparitia unor suferinte prin capacitate scazuta de aparare a organismului, de exemplu boli infectioase sau tumori.
Pe langa fondul general de tulburare imunitara, unii aditivi alimentari sunt direct implicati in alergii. Cateva exemple: alura red (E129) si amaranth (E123) coloranti rosii, sunt histamino-eliberatori si pot intensifica simptomele alergice sau de astm. Tartrazina (E102) foarte mult utilizata in sucuri sau dulciuri galbene si portocalii, e demult prezentata si in cartile de imunologie drept astmagena. In plus, la cei cu intolerante la aspirina pot aparea simptome asemanatoare cand consuma oricare dintre substantele mai sus mentionate. Glutamatul de sodiu, un potentiator de gust extrem de larg utilizat, are multiple actiuni toxice, in principal pe sistemele nervos, endocrin si reproducator, dar se pare ca este si alergizant.
Sa ne reamintim si de odorizantele pentru interior care contin numeroase substante toxice, intre care unele alergizante, de exemplu butilfenil metilpropional, alfa-ionona, aldehida cinamica, alfa-pinen, limonen si linalol. Sau 2-etil-hexanol si acetaldehida cu efecte obstructive pe caile respiratorii.
Alte surse importante de substante chimice de sinteza toxice si/sau alergene sunt produsele conventionale de cosmetica si de igiena personala ori a locuintei. Sau detergentii conventionali de rufe, pentru care producatorii recomanda cantitati utile prea mari, in special in masinile de spalat, iar clatirea nu reuseste sa-i indeparteze. Ca urmare raman imprimati in haine si se transmit pe piele (pe care o pot irita sau provoca alergii tegumentare) si de unde o parte se absorb.
Abuzul de antibiotice provenind din medicamente cat si din alimente procesate unde sunt adaugate contra bacteriilor, de asemenea tulbura imunitatea si conduc spre stari alergice. Antibioticele mai au un efect nedorit – distrug flora proprie din intestine. La nivelul mocoasei intestinale se gasesc active circa 60-70 % din celulele sistemului imunitar, intr-o interelatie continua cu alimentele ingerate si flora locala. E o buna prevedere a mamei natura, fata de cantitatile mari de alimente si lichide ingerate zilnic. O flora intestinala in buna conditie, contribuie la o corecta secretie de catre celulele imunitare intestinale a imunoglobulinelor tip IgA. Acestea recunosc ce este propriu organismului si impiedica absorbtia a ce este impropriu; totodata ele contribuie la buna functionare a secretiilor digestive. Se intelege usor cum toti factorii care deranjeaza flora intestinala deregleaza sistemul imunitar si scad digestia. intre acesti factori sunt antibioticele, alimentele denaturate prin hiper-procesare si aditivare, constipatia.
Pe de alta parte, o digestie deficitara se reflecta finalmente si asupra fenomenelor respiratorii considerate de tip alergic, de la rinita alergica, trecind prin polipoze si ajungind la astmul bronsic. Sa vedem cum. Consecinta ei primara este aparitia de produsi de digestie incompleta numiti Aama in Ayurveda, care au caractere aparte: constituie un fel de fluid mai vascos, greoi, care absorbit in sange va circula lent, este greu asimilabil de catre celule fiind impropriu structural, si are tendinta de a se depune si crea depozite sau obstacole. Seamana cu un mucus, in opozitie cu produsii de digestie completa care formeaza un fluid usor, ce circula facil si este utilizat satisfacator de catre celule.
Dar sunt si persoane cu digestie integra, care totusi prezinta cai respiratorii incarcate, printr-un consum excesiv de alimente ce produc mucus in corp: carne si branzeturi in primul rand, dar si iaurt, paste fainoase, dulciuri.
Daca privim din nou asupra manifestarilor de alergie respiratorie, constatam ca mereu este prezent un exces de secretii, de la aspect seros in cazul rinitei pana la mucoase intens aderente in astmul bronsic. De asemenea se intalnesc dezvoltari polipoide care au la baza tot produsii de digestie incompleta sau un exces de mucus. Exacerbarea matinala a simptomelor sustine aceeasi idee. in somn, datorita pozitiei orizontale, acele materiale greoaie se depun in zona cailor respiratorii superioare de la nivelul capului. La trezire omul simte capul mai greoi, poate avea chiar durere sau o senzatie de “tulbureala” mentala. Dupa ce incepe sa se miste si devine activ, se intensifica circulatia sanguina si metabolismul. Acestea duc la fluidizarea secretiilor depozitate, care incep sa se scurga. Apare rinoreea, dar si o usoara iritare a mucoaselor respiratorii ceea ce determina stranut. in paralel scad senzatiile de greutate, durere si tulbure din zona capului.
Interpretarea mai corecta a acestor stari hiper-reactive respiratorii sezoniere este ca ele reprezinta o combinatie intre o reactivitate imunitara particulara si consecintele unei digestii incomplete sau produceri exagerate de mucus. Iar daca cautam cu atentie in anamneza pacientilor respectivi vom gasi fie consum exagerat de alimente mucogene, fie situatii in care se produce digestie incompleta. intre acestea mai frecvente sunt: mese sau consum de alimente la intervale de timp prea mici, cina la ora tarzie, somnul dupa mese cu stomacul incarcat (in special in prima ora post-prandial), alimente/bauturi reci la finalul meselor, consumul de combinatii alimentare greoaie pentru digerare (ex. branza si carne la aceeasi masa, milkshakuri), efort mare (fizic sau intelectual) imediat dupa mese.
Toate aceste lucruri ce par complicate prin complexitatea lor, sunt de fapt lucruri naturale, care se pot desfasura zilnic in corpul fiecaruia. Digestia incompleta nu este descrisa ca fenomen in medicina conventionala, dar e atent tratata in Ayurveda. Depinde de noi, atat prin ce aducem in corp, dar si prin cum facem acest lucru, ca sa ne pastram sanatatea ori sa o recuperam, cand e deja dezechilibrata sau ratacita.
Totusi – s-ar putea intreba cineva – daca alimentatia este asa mult implicata, de ce aceste stari alergice se manifesta primavara sau in primavara-vara ? Raspunsul vine din faptul ca suntem fiinte complexe si traim intr-un mediu unde suntem in permanenta inter-relatie cu numerosi factori. Iarna alimentatia este mai greoaie, deci se pot constitui depozite de tip mucos sau Aama, mai mult decat peste vara. in plus este frig, ceea ce intareste si fixeaza acele depuneri, motiv pentru care stau in locul respectiv, fara manifestari sau cu simptome minime nealergice (ex. viroze respiratorii frecvente ori sinuzite), in functie de constructia fiecaruia. Cand vine primavara, odata cu caldura, depunerile incep sa se lichefieze si sa se elimine. Apar rinoreea si chiar senzatia de obstructie prin umplerea cailor respiratorii cu materialul fluidizat, care in plus poate avea un volum mai mare in aceasta stare, decat cand era fixat intr-o stare ferma.
Cum Aama nu hraneste bine intregul organism iar aceste persoane de regula sunt si consumatoare de alimente aditivate, sistemul imunitar e tulburat si inclinat spre reactii alergice, care vor incepe odata cu alergenii inhalatori din primavara.
Daca pacientul este si fumator, mucoasele respiratorii iritate de substantele straine din fumul de tigara pot fi cu atat mai mult hipersensibile si facil reactive fata de alti iritanti.
Un factor a carui importanta pare cu mult mai mare decat atentia ce i se acorda acum in medicina conventionala este reprezentat de vaccinari. S-a dovedit ca acestea tulbura sistemul imunitar pe mai multe cai si ca asteptatul efect preventiv fata de unele maladii este cu mult depasit de efectele nedorite, mai ales cele la distanta. Intre acestea se numara cresterea alergiilor de variate tipuri. Sunt implicate numeroase elemente in aparitia complicatiilor, printre care: imaturitatea sistemului imunitar al sugarului care e fortat de vaccinarile multiple, numarul crescut de vaccinari, administrarile de polivaccinuri, aditivii din compozitia vaccinurilor (intre care metale grele, ex. mercur).
Ambrozie, principala planta cu polen alergen
Mecanisme alergice
Ca sa revenim la componenta imunitara a acestei stari alergice, catalogata de regula ca reactie alergica de tip imediat, substratul sau consta in implicarea unor anticorpi specifici si in reactiile in lant declansate la contactul lor cu alergenul corespunzator. Vorbim despre un raspuns imunitar exagerat, fata de substante in mod obisnuit inofensive.
Sistemul nostru imunitar produce mai multe tipuri de anticorpi, adica imunoglobuline necesare pentru apararea corpului. Dintre acestea, IgE sunt majoritar implicati in alergii. Fiecare anticorp IgE este specific fata de un antigen anume, fara a se potrivi cu o alta substanta. De exemplu daca cineva este alergic la acarieni, are un nivel sangun ridicat al imunoglobulinelor tip IgE fata de acestia, iar anticorpii respectivi vor reactiona doar cu acarieni, nu si cu puful, polenul purtat de vant ori alte alergene inhalate sau de contact tegumentar.
Atunci cand persoana vine in contact cu alergenul, acesta se intalneste cu IgE specific, se unesc, iar complexul rezultat va semnaliza celulele imunitare numite bazofile sau mastocite. Aceste celule vor elibera un complex de substante dintre care mai importanta este histamina, ce determina manifestarile tipic alergice. De exemplu daca este eliberata in nas, ochi sau sinusuri determina stranut, rinoree sau mancarimi oculare. Cand este eliberata in plamani, provoaca ingustarea cailor respiratorii, inflamarea mucoasei si secretia unui mucus vascos.
Mai sunt incriminate si celule imunitare tip TH2 (limfocite T helper), care daca sunt supra-activate se implica in fenomenele alergice respiratorii sau in dermatita atopica.
In perioada primaverii si verii, se manifesta alergiile sezoniere ce sunt puse pe seama polenurilor. Polenurile alergene sunt cele ce pot fi inhalate, adica sunt purtate de vant (anemofile). Pentru aceasta, ele sunt foarte usoare si pot fi dotate adesea cu niste aripioare sau balonase care le ajuta sa pluteasca. Principalele polenuri alergizante sunt cele de ierburi graminee si ale unor arbori (ex. chiparos, pin, molid, mesteacan).
O alta planta intrata de curand in atentie in Romania este Ambrozia artemisiifolia, sau Floarea pustei. Polenul ei este considerat dintre cele mai alergene iar cantitatea de polen eliberata in vant creste mult in perioadele de seceta si temperaturi ridicate. Originara din America de nord si aclimatizata recent la noi, se gaseste cu precadere pe Valea Muresului, in Banat, judetele Bihor, Vaslui, Giurgiu, dar se poate extinde prin seminte. Cand lucram in Banat, am intalnit numeroase persoane (chiar si in Banatul sarbesc) care dobandisera de curand alergia dupa patruderea Ambroziei in zona. Planta are o perioada lunga de inflorire, din Iulie pana la sfarsitul toamnei. Calendarul polinic alergen al Romaniei era considerat pana acum pe lunile Martie – Mai pentru arbori si Mai – Iulie pentru graminee. Ambrozia, in zonele in care e prezenta, prelungeste perioada alergiilor pe durata intregului sezon cald. in zonele in care s-a extins creeaza asa serioase probleme, incat unele tari, de exemplu Franta, instituie carantina pentru terenurile unde se constata existenta ei si se impun masuri de asanare.
Daca urmarim ierburile incriminate ca alergene, vom observa ca albinele nu le viziteaza, caci polenurile lor nu le trezesc interesul, din cauza ca sunt sarace din punct de vedere nutritiv. In plus, florile respective nu produc nici nectar. Cum pentru albine polenul reprezinta hrana lor proteica, ele selecteaza cu grija varietatile de polenuri colectate, dintre cele foarte nutritive, care sunt totodata grele si lipicioase, incat formeaza usor grauncioarele ce trebuie carate in zbor pana la stup. Asa se face ca persoanele alergice primavara la un anume fel de polen purtat de vant, nu sunt alergice si la polenul apicol. Lucru sustinut si de substratul imunitar IgE-ul, specific pentru un singur polen, care nu poate reactiona si cu altele. Ba mai mult, practica a aratat ca reactivitatea alergica fata de polenurile purtate de vant scade la cei care consuma polen apicol crud.
Ca sa intregim informatia, trebuie mentionat ca exista si alergii la polenul apicol, asa cum sunt si la banala aspirina. Dar vorbim deja despre alergie alimentara, nu inhalatorie, cu manifestari dominant sistemice, ci nu specific respiratorii. De regula persoanele care au multiple alergii alimentare (8-9 produse) pot fi alergice si la polen apicol. Pentru siguranta, se face o testare cu cateva grauncioare de polen tinute in gura pentru minim 1 minut. Daca apare senzatie de ingrosare sau inflamare in gura, aceasta poate fi un inceput de alergie. Dar sa nu confundati cu o posibila senzatie usor intepatoare la nivelul gatului, eventual asociata cu voce putin ragusita, caci este doar un efect de suprafata, care va trece repede. Desi pare bizar, finalmente efectul este favorabil pentru corzile vocale.
Masuri de remediere pentru alergie / stare hiper-reactiva sezoniera
Medicamentele administrate uzual se adreseaza efectelor instalate dupa eliberarea de histamina, adica doar simptomelor. Se indica antihistaminice ca sa impiedice aparitia manifestarilor respective, antiinflamatoare corticoide, eventual bronhodilatatoare si fluidizante ale secretiilor. Din pacate nu pot vindeca starea bolnavului si adesea nu reusesc nici sa tina sub control fenomenele respiratorii sezoniere, chiar daca administarea ajunge sa se faca pe termen lung, in schimb au efecte adverse care pot aduce alte suferinte.
Zeolit Melidava, detoxifiant
Din perspectiva naturista, terapia priveste intregul complex patologic descris: se adreseaza catre stabilizarea sistemului imunitar, inlaturarea cauzelor si corectarea tulburarilor din organism care intretin fenomenul.
Cum alergiile apar frecvent prin intoxicarea cronica cu aditivi alimentari, odorizante si compusi chimici din alte surse (ex: cosmetice, produse de igiena, agricultura, mediu toxic profesional), noi utilizam zeolit pentru efectele sale detoxifiante. Totodata este un reglator imunitar. In functie de severitatea intoxicarii si a manifestarilor alergice, administram cate 1-2 lingurite de pulbere pe zi, dimineata si seara, pe stomacul gol, luata cu apa. Cure de 3-4 saptamani, cu pauze de o saptamana intre ele. De mentionat ca la inceputul terapiei, prin efectele puternic depurative pot aparea transpiratii, urina mai inchisa la culoare si urat mirositoare, scaune intens fetide. Aceste efecte sunt tranzitorii – ele diminua si dispar pe masura eliminarii toxinelor.
Zeolitul este util si in corectarea tulburarilor imunitare postvaccinale, prin eliminarea aditivilor (ex. metale grele – mercur) cat si prin efectul sau reglator imunitar.
Pe langa toxicitatea de origine externa se cere inlaturata si cea de origine interna adica Aama, prin corectarea aspectelor anterior prezentate. De asemenea e necesara reducerea consumului de alimente producatoare de mucus.
Dintre plantele medicinale sunt mai multe utilizate. Mentionam din experienta proprie ceaiul de Trei frati patati care s-a dovedit un bun calmant pentru sistemul imunitar supra-activat. Este totodata si detoxifiant, in special hepatic. Il preparam ca infuzie din o lingurita plante la o cana de apa fiarta. Se beau 2-3 cani/zi, in cure de cate 3-4 saptamani cu pauza de una-doua intre ele.
Printre altele, Coacazul negru sub forma de extract gemoterapic din muguri are bune efecte in alergii. Se poate asocia cu alte extracte in functie de simptomele pacientului: extract din muguri de Calin, daca este prezenta tusea; extract din muguri de Ulm daca se asociaza urticaria.
Patlagina calmeaza tusea si ajuta la fluidizarea si eliminarea secretiilor. Se poate face ceai infuzat, impreuna cu Cimbrisor; ele conlucreaza bine pentru descarcarea cailor respiratorii. Pentru calmarea rinoreei se poate face inhalatie de aburi de musetel.
Propolisul are efecte anti-inflamatoare
Din stup avem propolis cunoscut drept anti-alergic, anti-inflamator, protector pentru mucoase, detoxifiant. Are si efecte anti-virale, anti-microbiene, utile in cazul asocierii unor viroze sau infectii bacteriene respiratorii. Noi utilizam tinctura de propolis cu 30% concentratie. Pentru un adult sunt utile doze de 2-3 ml de doua ori pe zi, dimineata si Propolisul are efecte anti-inflamatoareseara, pe stomacul gol, amestecata cu miere. La cei care iau prima data, incepem cu 0,5 ml la fiecare din cele doua prize pentru cateva zile, crestem la 1 ml pentru cateva zile, apoi la 2 respectiv 3 ml de 2 ori pe zi.
Cum sfera de manifestare a fenomenelor alergice sezoniere e dominant respiratorie, este utila administrarea propolisului si sub forma de aerosoli. Folosirea unui aparat Propolizator in camera de lucru, dormitor sau in masina, pe durata calatoriilor, asigura o buna inhalare si o imbunatatire a respiratiei.
Un alt dispozitiv de tip aerosoli este aparatul Salin. Acesta imita atmosfera de salina, binecunoscuta ca eficienta in astmul bronsic, alte suferinte respiratorii dar si in alergii in general. Inhalarea aerosolilor de sare fluidifica secretiile prea aderente si ajuta la eliminarea lor, eliberind caile respiratorii.
Polen crud apicol, in special poliflor, contribuie la scaderea reactivitatii alergice fata de polenuri, dupa cum aratam anterior. El are efecte intens nutritive si general reglatoare asupra organismului, sustine in mod deosebit ficatul care este principalul organ detoxifiant. Contine lactobacili cat si hrana pentru flora intestinala atat de implicata in buna functionare a imunitatii si mentinerea unui tranzit intestinal corect. in plus combate constipatia si prin continutul sau de fibre. O doza minima utila este de 2-3 lingurite pe zi, administrat dimineata cu pre-suspendare (dizolvare) asa cum am descris alte dati.Polen crud polifloral Melidava
Iesirea din impas
Odata ce sistemul imunitar a deprins mecanismul alergic, va avea mereu tendinta sa il repete. Dar daca l-am dezvata sa faca acest lucru ?
Prof. Roch Domerego, fost vicepresedinte al Comisiei de Apiterapie a Apimondia, a avut in anii ’90, o idee de a crea un produs natural, usor de administrat si care sa combata mai multe aspecte implicate in declansarea acestor alergii. Principalul efect urmarit era sa dezvete sistemul imunitar de a lupta impotriva unor elemente inofensive in mod normal, cum sunt polenul si praful.
A dezvoltat aceasta idee, s-au facut testari in Cuba, unde Apimondia a avut mai multe colaborari fructuoase, iar rezultatele au fost pozitive in 87% din cazuri.
Antialergic Etaminys
Produsul rezultat, Etaminys, a fost inregistrat prima data in 1999 in Belgia si alte tari europene. Initial a avut numele Allermin, ulterior s-a schimbat in Etaminys. Din 2013 a fost produs in Franta de catre compania Cevrai. Inca este inregistrat la compania Api-Ar Spain, aceasta fiind prima producatoare. In 2016, producatorul francez a predat contractul detinatorului formulei, Dl. Roch Domerego. Acesta a propus companiei noastre sa-l produca in continuare.
Produsul Etaminys a fost prima data inregistrat in Romania la SNPMAPS Bucuresti, de catre compania noastra, drept supliment alimentar, in 2014. De curand l-am reinregistrat ca producatori, sub numarul AA/10094/2016.
Etaminys se administreaza oral, in picaturi. Este in fapt un supliment alimentar cu doua componente active: un extract specific de polen apicol si unul de albine, diluate. S-a pornit de la cateva adevaruri stiintific demonstrate. Prin administrarea nazala ori sublinguala a alergenilor specifici din polen a scazut producerea de IgE specifici pentru numerosi izotopi de polenuri, a scazut eliberarea in sange de citokine pro-inflamatorii, iar in splina s-a constatat cresterea factorului TGF-beta, indicind o activitate reglatorie imunitara generala prin scaderea stimularii celulelor TH2. Pe de alta parte, polenul ales pentru produs are o componenta antigenica numita Cas s 1, care printr-o asemanare structurala poate ocupa locusurile de conectare pe IgE specifici pentru majoritatea polenurilor alergene de copaci. Astfel, prin competitie, se evita declansarea reactiei alergice. in cercetarile efectuate s-a observat ca mucoasa bucala are capacitati reglatorii distincte pentru imunitate, si se pare ca responsabile ar fi celulele dentritice de aici. Desensibilizarea s-a dovedit mai eficienta prin administrare pe mucoasa orala sau nazala, decat injectabil. Faptul se conecteaza cu explicatia din acupunctura ca dupa absorbtia prin mucoasa bucala, principiile alimentare ajung rapid sa hraneasca organul energetic splina. Iar in plan organic, splina ocupa o pozitie principala in sistemul imunitar.
Extractul specific de albine din Etaminys duce la limitarea reactiilor alergice in ansamblul lor, cu scaderea generala a IgE. Totodata asigura diminuarea fenomenelor inflamatorii din alergii. In plus, produce si o desensibilizare fata de veninul de albine. Adica scade reactivitatea fata de fosfolipaza A2, care este principalul antigen ce determina alergia la venin de albine.
Aceste mecanisme explica de ce Etaminys corecteaza pana la eliminare hipersensibilitatea reactiva sezoniera si ajuta la depasirea reactiilor alergice provocate in special de polenuri, fan, praf si venin de albine. In practica s-a dovedit eficient si la cei cu prurit aquagen (mancarimi ale pielii la contactul cu apa). Combate fenomenele inflamatorii asociate alergiei. Imbunatateste capacitatea generala de aparare a organismului.
Este activ atat pe termen lung cat si in faze acute. Daca se ia preventiv, anterior aparitiei polenurilor si alergiilor, simptomele nu mai apar in cazurile mai simple. in situatiile cu manifestari anterioare mai severe simptomele pot aparea dar in forma atenuata, iar prin continuarea tratamentului adecvat, pot continua sa scada pana la disparitie. Dozele sint de 3-8 picaturi de 3 ori pe zi, in functie de varsta, greutate, severitatea manifestarilor anterioare. La copiii mici se poate incepe cu 1-3 picaturi de 3 ori pe zi. Daca se demareaza administrarea la aparitia primelor semne de hipersensibilitate, se pot inca pastra aceste doze de intretinere.
Are avantajul ca poate fi luat si in faze acute, cu raspuns favorabil de regula repede instalat. Atunci dozele recomandate sunt de 3-8 picaturi de 3-6 ori pe zi (la adult). La nevoie se poate creste frecventa in functie de manifestari, pana cand episodul inceteaza, apoi se trece la modalitatea de administrare de durata.
Un exemplu este in cazul intepaturior de albine, la persoane cunoscute drept alergice. Se incepe cat de repede dupa intepaturi administrarea de Etaminys. Se va constata ca simptomele alergice nu se instaleaza sau diminua, in caz ca incepusera deja. In momentul in care apar mici semne de aparitie sau re-aparitie a lor, se administreaza o noua doza, chiar daca au trecut doar cateva minute. Se repeta in acelasi mod pana cand senzatiile se raresc, iar in paralel se rareste administrarea de Etamninys. Se va constata disparitia completa a senzatiilor neplacute, dupa un interval de timp dependent de numarul de intepaturi si severitatea simptomelor. In medie, in circa 30 minute se produce o calmare neta. Apoi se rareste administrarea tot in functie de simptome, cum am aratat. E indicat sa se continue inca cateva zile de 3-4 ori/zi, pentru consolidarea efectului.
De retinut ca oricand reapar mici semne simptomatice, chiar la distanta de contactul alergic (intepatura de albina, inhalare de polenuri purtate de vant,…) se poate administra o doza (sau mai multe, dupa nevoie) in plus, care le va calma rapid. Acest lucru se poate face fie daca ne aflam in cursul unui tratament, fie ocazional.
Dupa mai bine de saptesprezece ani de urmarire a efectelor produsului, Prof. Domerego afirma ca actiunile benefice sunt resimtite rapid. In cazurile particulare in care nu se observa imbunatatiri, sau daca apare o senzatie de furnicatura locala dupa ce se ia, se reincepe administrarea intr-o schema prestabilita cu cresterea progresiva a dozelor. Atunci vor aparea efectele benefice asteptate. La fel se procedeaza in alergia la venin de albine. Nu s-au constatat efecte toxice. Nu au aparut reactii adverse daca s-a administrat produsul in paralel cu terapii naturiste ori medicamentoase. Dimpotriva, medicatia conventionala poate fi scazuta progresiv. De fapt actioneaza precum un desensibilizator fata de polen, fan, praf si venin de albine.
Selectarea atenta a compusilor, echilibrul dozelor si dinamizarea produsului Etaminys au permis obtinerea unei sinergii care respecta armonia energiilor subtile ale organismului. Avem o noua proba ca natura ne poate oferi remedii de rezolvare a problemelor de sanatate, mai adecvate starilor reale si necesitatilor organice. Cu cat omul e privit in contextul complexului natural, iar notiunile sint riguros concepute si manuite de specialisti in domeniu, cu atat remediile rezultate convertesc mai precis procesele patologice in sanatate.
Dr. Cristina Aosan
Comisia de Apiterapie a Apimondia, membru
Comisia de Medicina Alternativa a Ministerului Sanatatii, membru
(redactat 04.2017)