Melidava

STUDIUL CHINA, LAPTELE SI ROMANII

Spread the love

Orice om se poate insela, orice studiu este criticabil.

Va rog retineti ca studiul China nu e cat China… A fost realizat pe 3000 de subiecti. Putea fi facut in Romania…

Una dintre concluziile studiului evident eronata, din perspectiva unor oameni care sunt beneficiarii industriei alimentare moderne de doar 30 de ani si ancorati intr-o cunoastere istorica, este aceea ca femeile din China nu fac cancer de san pentru ca in tara se consuma o mica cantitate de lapte de vaca. Fals. Daca ar fi fost asa romanii ar fi fost morti ca neam…

Eminescu spunea ca suntem un popor de agricultori de doar 150 de ani. Pana la momentul respectiv am fost mai degraba un popor de pastori. Lucru explicabil prin desele „vizite” pe catre ni le-au facut unii si altii. Nu poti sa-ti iei de pe camp recolta si sa fugi la munte din calea turcilor si tatarilor. Da` poti sa-ti duci rapid turma in munte. La vremea respectiva codrul era frate cu romanu` nu cu austriacu`.

Ani de zile tot felul de vegetarieni ne-au frecat la cap ca laptele e cancerigen.

Haideti sa ne intelegem: laptele proaspat muls este considerat de cel mai vechi si mai bun sistem medical din lume, Ayurveda, ca fiind un elixir. Copilul mic daca isi pierde mama sau mama nu are lapte, pe vremuri, inainte de aparitia laptelui praf, manca lapte de vaca sau capra.

In Baia Mare era un sanatoriu de boli pulmonare, din pricina silicozei si incidentei mare a TBC, unde in fiecare zi bolnavii primeau lapte de capra.

Si atunci unde e adevarul? Adevarul e ca cercetatorul nu a realizat dimensiunea problemei laptelui din industria alimentara. Noi beneficiem de minunile ei de 30 de ani. Amercianii si vest-europenii de 120 de ani.

Vaca nu stie sa dea lapte cu 0,5% grasime, sau cu 1%, sau 3,2%. Dupa cum o hranesti si cat de smecher e taranul, vaca poate sa-ti dea lapte cu 3,5% sau 2,5%… Daca a fost sau nu „spalat”. Operatiune care li se aplica inainte de colectare firmelor care se zgarcesc la 10 bani…

Asa…. Si atunci? Laptele colectat este centrifugat pentru a se elimina toata grasimea, care ajunge in smantana, unt si ceva frisca. Si inapoi in laptele ieftin se pun de prea multe ori grasimi hidrogenate, adica margarina. Dar pentru ca este foarte greu sa amesteci apa cu grasime pentru stabilizare se folosesc emulsifianti. Cei mai multi dintre ei sunt toxici, unii descoperiti mai recent ca fiind cu potential cancerigen. Din nou de multe ori nu substanta purificata, nu substanta in sine, ci impuritatile cu care se „imbogateste” pe traseul tehnologiei de obtinere.

Deci amestecam apa colorata cu margarina, punem un emulsifiant, gasim un design bun pt cutie si-l vindem pe raftul marilor magazine la cel mai mic pret posibil care poate produce profit bun. Cine se intreaba asupra consecintelor?

Cum puteti verifica acest lucru: laptele ieftin nu se transforma, asa cum se transforma laptele curat. Nu devine lapte acru, nu poti sa faci din el lapte batut, iaurt sau kefir. Se strica.

Ei bine asta mancati cei mai multi dintre Dvs. dimineata cu cereale, mai bine zis musli, si care nu e acelasi lucru cu cerealele care va pot hrani cu adevarat.

Solutii: lapte din care puteti face kefir, ca proba. E posibil ca laptele pasteurizat la temperaturi foarte inalte, UHT, chiar dupa deschidere sa nu colecteze micro-organismele necesare fermentarii. Chiar daca are inauntru grasime naturala. Dar daca are o legatura cu natura, atunci ciuperca de kefir il poate „consuma” si transforma.

Sau, desigur, varianta optima, lapte nestandardizat, crud. Disponibil, din fericire.

Care a devenit surprinzator un pericol pentru conducerea anumitor state, mai civilizate, desigur.

In conditiile in care noi, niste tarani, am tratat ciroze in faze terminale cu lapte crud. Sau cu unii macar am incercat, pentru ca e greu sa convingi un om care a baut pana si-a terminat ficatul sa consume trei luni lapte crud, doar lapte crud.

Cum, pot sa traiesc doar cu lapte crud? Da. Nu doar ca ai trait cu lapte crud, ai si crescut cu lapte crud.

Sa vezi ca se reduce lichidul de scita de la o saptamana la alta si apoi dupa o luna sa te hotarasti sa bei un kil de vin la o friptura… Cam astea sunt problemele de intelegere  a omului modern despre propriul organism.

Finalmente un lapte de proasta calitate e posibil sa va imbolnaveasca. Un lapte de calitate sigur va hraneste si sa sprijina sanatatea.

O problema majora insa este ca nu toata lumea mai poate consuma cu usurinta laptele crud, din pricina diareei pentru ca au severe probleme ale tractului digestiv, fie cel mai adesea urmare a unor tratamente medicamentoase fie ca urmare a unei alimentatii gresite de zeci de ani.

 

Lasati un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *