RADIOPROTECTIE IN CAZ DE ACCIDENT NUCLEAR
În zilele acestea înfierbântate de un razboi va scriu cateva lucruri din experienta unor oameni calificati pe care am avut norocul sa-i intalnesc si din propria mea experienta.
Dacă aș fi expusa la iradiere, aș lua combinat, propolis si zeolit, de doua ori pe zi timp mai îndelungat, în funcție de persistența radionuclidului. In faza inițială de maximă iradiere, până s-ar constata ca radioactivitatea a scăzut semnificativ, trei doze pe zi.
Iar dacă aș ști dinainte ca urmează așa ceva, as lua cu anticipație doua doze pe zi în loc de una cum iau curent pentru întretinere. Efectul protector e mai intens când corpul e surprins cu o încărcătură de principii bioactive.
Alte măsuri protectoare:
Consumul de produse care au efect puternic antioxidant, din care amintim polen crud, pastura, propolis, vitamina C, orice fruct bogat in vitamina C, limonada, orice alt produs cunoscut pentru efectele sale detoxifiante.
Consumul de produse care interfereaza pozitiv hematopoieza, adica sporesc calitatea sangelui: polen, pastura, produse cu apilarnil, laptisor de matca, alge marine, ceai de urzica, vin rosu, vin de coacaze.
Orice aliment intens nutritiv, orice aliment considerat functional, lapte adevarat, miere, oua de calitate, peste proaspat pescuit.
Lichide in cantitate optima, care pot sustine buna functionare a sistemului imunitar si facilita detoxifierea.
Ceaiuri detoxifiante, din care amintesc ceaiul de urzica, simplu eficient și disponibil, ceaiul de trei frati patati, sulfina, sanziene, codita soricelului, in cantitate semnificativă de un litru pe zi pentru adulti.
La Hiroshima și Nagasaki au supravietuit trei ființe: copacul Gingo biloba, sobolanii ascunsi sub pamant si albinele, protejate de propolis, cu care își spoiesc stupul.
Iodura de potasiu e buna, dar nu suficienta. Ea protejează doar glanda tiroidă și doar în cazul în care iodul radioactiv este cel împrăștiat. Dar restul corpului nu e protejat de iodură.
Mai mult, dacă după accidentul nuclear se răspândește alt radionuclid, iodura devine inutilă.
În Japonia, într-un spital de oncologie s-a făcut un studiu pe pacienți cu cancere tratate prin iradiere. Au fost împărțiți în trei grupe, dintre care unul a făcut doar iradiere, al doilea a primit iradiere și propolis oral în paralel cu aceasta, iar al treilea a primit propolis în timpul si înainte de iradiere. În grupurile cu propolis, au fost evident mai bune starea generală, calitatea vieții, parametrii sanguini și involuția tumorilor, toate mai bine exprimate la cei care au luat propolis dinainte de a începe iradierea.
Așadar în situație de expunere nucleara, puteți consuma propolis sub orice formă aveți la dispoziție. Desigur că un extract serios si de calitate este de dorit. În doze mari, fără zgârcenie, căci corpul are consumuri si nevoi mari într-o asemenea conjunctură.
Pentru eficiență radioprotectoare, trebuie minim două doze pe zi, dimineata si seara. Adultii femei sau barbati sa ia cate 5 ml de tinctura de propolis bună, sau alte produse similare de calitate, Propolis mielat de exemplu, care va sunt la indemana.
Cei care evită alcoolul, e util să știe ca în asemenea situatie, pericolul a câțiva mililitri de alcool este infinitezimal și la distanța în timp, față de cel imens și imediat al iradierii. Finalmente puteti utiliza un produs fara alcool, Propolis esenta, dar un mai slab ca si Propolis mielat.
Copiii pot utiliza și ei tinctura sau produse cu propolis fara alcool, dar la fel in doze mari, cu mult mai mari decat sunt precizate de producatori, căci recomandările de pe etichete au fost făcute pentru situații obișnuite.
Între 1 și 2 ml/ zi la 10 kg masa corporala, ar varia o doză utilă în functie de starea generala și a sistemului imunitar.
Va rog retineti ca masurarea cu picuratorul este foarte imprecisa, din cauza ca picuratoarele existente pe piață au dimensiuni variate. Așa ca putem număra de la 20 până la 40 picături într-un mililitru. Și cred ca nu v-ar conveni să aflați ca ați luat o doza la jumatate din cea utilă pentru radioprotecție…
Zeolitul, este alaturi de propolis cel mai performant radioprotector. Luati zeolit sub orice forma puteti, pulbere, capsule, tablete, dar la fel in doze mari. Spre exemplu un adult poate lua fara probleme cel putin de doua ori pe zi cate o lingurita de ceai (sau de desert), mediu incarcata cu pulbere de zeolit, și sa bea apa. Ceea ce inseamna aproximativ 6-8 grame / zi. Daca utilizati capsule sau comprimate, ele insumate ar trebui sa ajunga la cantitatea aceasta.
In cazul in care dintr-un motiv sau altul nu puteti utiliza zeolit, consumati macar argila. Are efecte detoxifiante, nu la fel de intense ca si zeolitul in acest domeniu al radioprotectiei, dar va avea un efect. E mai mult decat nimic.
Ambele produse creeaza o radioprotectie prin faptul ca reduc riscul de transfectie, adica de imbolnavire a celulelor sanatoase prin preluarea de ADN modificat, de la celule iradiate sau bolnave. Propolisul si zeolitul preiau radicalii liberi, metalele grele si aceste debriuri (resturi) biologice cu ADN alterat, care suprasolicita sistemul imunitar și le elimină prompt. Iar propolisul este și un puternic antioxidant.
Cam atât deocamdată despre radioprotecție. Se discută mult și înfricoșator în aceste zile despre subiecte care arunca omenirea în alte frici, după ce abia am ieșit dintr-o plandemie.
Sper și murmur în inima mea ca vorbele acelea sa zboare după felul vorbelor, iar puritatea esenței din noi sa prevaleze sclipitor deasupra tuturor incertitudinilor.
Dr. Cristina Aosan