Melidava

Poveste despre un proiect de viaţă sănătos; Formula As an 2013, nr 1067

Spread the love

Aş putea începe ca-n poveşti, cu „au fost oda­tă doi studenţi care visau pe sub stejari secu­lari, la o clinică naturistă”.

Pare banal, deşi este adevărat. Mai bine să continui cu anii care au ur­mat, trăiţi în ţinuturi de la un capăt de ţară, în care au pus câte un pas mic în faţa altuia, au cunoscut tot mai bine ierburile, au lucrat cu plante, cu albine, s-au stră­duit mereu să facă lucruri bune şi au început să trans­forme în realitate părţi ale visului lor. Dar prin părţile lo­cului vieţuiau nişte zmei grozavi, care le-au fost po­triv­nici. S-au luptat o vreme, apoi au înţeles că nu acela era locul, iar Dumnezeu le-a arătat calea printr-o poartă de curcubeu, deschisă pe un cer fără ploaie, fără nori, pe înserat.

Au mers într-acolo peste munţi şi văi, până la ce­lă­lalt capăt de ţară, unde au găsit un loc vechi. L-au cer­ce­tat cu pasul, s-au umplut de tihna lui, l-au simţit că aş­teaptă. S-au aşezat acolo şi au prins rădăcini. Au să­pat după apă şi au găsit apă dulce. În anii următori, au în­ceput să apară flori şi plante care nu erau înainte pe aco­lo: regina nopţii, melisa, fumăriţa, viorelele, spa­ran­ghelul sălbatic… Copacii care nu rodeau au început să facă fructe. Spinii s-au rărit. Păşunea s-a umplut de flori. Pupăza le-a venit în palmă. În scorburi de copaci s-au aşezat albine. Calea Lactee se arăta cu două spire. Curcubeul apărea mai des dacât altundeva…

Despre noi

Aşa s-a născut Melidava. Ce înseamă acest nume? MELI vine din „melifer”, adică producător de nectar pen­­tru miere; vine din „Melissa officinalis”, numită popu­lar „Roiniţă”, adică o plantă meliferă, medicinală şi folosită de stupari spre a atrage roiurile de albine; şi mai vine din grecescul „Melissa”, care înseamnă al­bină. O particulă care conţine deopotrivă înţelesurile de floa­re, albină şi miere. Iar DAVA, cum ştim toţi, în­seam­nă cetate, în limba stră­moşească a dacilor. Locul este al unui fost co­nac dom­nesc, în sudul Mol­­dovei. Un loc li­niştit, ex­travilan, la 40-50 km de cele mai apropiate ora­şe. Şoseaua Galaţi-Bârlad trece pe la o margine. Satul aparţi­nător este la 3 km. Dea­lu­rile din jur sunt singurii vecini. Te­renul acoperă circa 17 hec­tare, ce îmbracă un deal în­conjurat de vii. Dăi­nu­ieşte aici o pădure de tei şi cas­tani. Avem o livadă cu fe­lu­riţi pomi fructiferi; o plan­ta­ţie de sal­câm; fâneaţă, teren pentru grădini şi culturi mari. Sunt feluriţi alţi arbori şi ar­buşti, unii dintre ei deosebiţi prin vârstă, dimensiuni şi as­pect general, numeroase plan­­te medicinale şi deco­rative.

Animale

Ce vom face aici? Ne-am pro­pus ca în acest spaţiu să ve­ghem şi să promovăm ce es­te natural, firesc, ono­rabil, orânduit cu dreptate şi bun simţ. Am adunat pe parcur­sul timpului, de la noi şi din alte ţări, experienţă, infor­ma­ţii şi valori autentice, despre ce în­seamnă o viaţă sănă­toa­să, tră­ită cu bucurie şi seni­nă­tate, în familie şi societate. Le păs­trăm cu grijă şi le fo­lo­sim în spa­ţiul nostru, pe care îl des­chi­­dem pentru ace­ia care do­resc să afle câte ceva de la noi. Plănuim un aşezământ na­­turist pentru viaţă să­nă­toa­să. Clădirea conacului, oda­tă ce va fi reînnoită, va oferi un spa­­ţiu generos, atât pentru găz­duire confor­ta­bilă, cât şi pentru terapii, seminarii, cursuri sau confe­rinţe, ac­tivităţi de agrement, relaxare.

Organic, ecologic, bio şi sănătatea

Organic, ecologic, bio şi sănătatea

De-a lungul anilor, lu­crând cu pacienţii într-o va­rietate de suferinţe, am ob­servat că foarte multe dintre problemele lor de sănătate se datorează faptului că oa­me­nii nu mai ştiu ce, cât şi cum să mănânce, să bea, să doarmă, care este ritmul nor­­mal de viaţă, muncă şi re­laxare. Le scapă anumite as­pecte ce ţin de relaţiile cu ceea ce ne înconjoară. Ne-am dat seama că trebuie să ne îndreptăm spre edu­caţia pentru sănătate, ca să o putem păstra, şi să pre­ve­nim într-un mod firesc îmbol­năvirea. Dacă acestea două au fost depăşite din diverse motive, încât boala s-a ins­talat, atunci trebuie să că­utăm calea de vindecare pentru fie­care, cu metode care să aducă bi­nele fără să dăuneze.

Pisicuta racita, mananca cu pofta laptisor de matca…

O vindecare ce se adre­sează în­tre­gului, spre a fi com­pletă şi stabilă. Adi­că, care să atin­gă planul fizic, dar şi pe cele mental, emoţional, spiritual şi energetic; atât ca individ, cât şi în relaţie cu cei din jur. În acest aşezământ vom putea aplica terapii pe care nici un pacient nu le poate face acasă, într-un mod co­rect şi complet. În­cepând de la die­ta naturală po­trivită, continuând cu me­tode adec­va­te individual de masaj, proceduri ayur­ve­dice, dezin­to­xicare fizico-chimică şi funcţională, fito­terapie, apiterapie, terapie cu aer de stup, terapii parti­cu­lare cu albine, până la de­zin­to­xicare energetico-emo­ţională, rela­xare şi armoni­zare energetică.

Despre noi - Melidava

Despre noi – Melidava

Sursa principală a produselor uti­li­zate va fi propria grădină şi curte. Cele ce nu se pot produce aici vin din surse bine alese. Noi înşine aplicăm o agri­cul­tură natu­rală. Pentru plantele noastre că­utăm soiuri autohtone, rezistente în cli­matul local, fără a necesita trata­men­te spe­ciale. Ele trăiesc libere, armonios şi dau roade să­nătoase, bine încărcate în prin­cipii hrănitoare şi armo­nizatoare. Apa este din forajele noastre, la o adân­cime sufi­cientă încât să fie curată şi plă­cută, neatinsă de in­filtraţii sau tra­ta­mente chimice.
Spaţiul în care trăim trebuie să fie cu­rat sub toate aspectele. Începem cu fap­tul simplu că aici nu se pro­duce „gu­noi”. Resturile menajere biode­gra­dabile se de­pun într-un loc special amenajat pen­tru compost, care va alimenta gră­dina. Ce­le­lalte de­şeuri se sortează şi se reciclează. Spre a nu mur­dări pământul în care ajunge apa menajeră, folosim să­pu­nuri naturale. Aerul este în­mi­res­mat pe tim­pul verii de florile de stân­­jenei, apoi sal­câm, căp­­şune sălbatice, tei, sân­ziene, sul­fi­nă… Iarna îl cu­răţă ge­rurile Moldovei. În­treaga zo­nă fa­vo­­rizează în­treţinerea unui spaţiu curat, fiind lip­sită de poluare indus­trială şi zoo­teh­nică.


Două părţi importante ale proiectului sunt o api­cul­tură particulară şi un parc de plan­­te melifero-me­dici­nale. Dorim ca albinele noastre să trăiască într-un mod simplu şi natural. Ele sunt prietenii noştri, şi nu nişte supuşi. Le tratăm cu respectul pe care îl merită ori­ce fiinţă creată de Dumnezeu. Ne străduim să le în­ţe­­legem şi să le satis­fa­cem nevoile naturale. Cre­dem că e bine să luăm de la ele doar surplusul din recolta stu­pului şi să le lăsăm hrana nativă, pentru care mun­cesc cu sârguinţă. Ni se pare absurd ca noi să tratăm al­­binele cu medicamente de sinteză, când ele ne dăru­iesc reme­dii terapeutice care ui­mesc întreaga lume. Con­se­cin­ţele benefice ale unui ase­menea parte­ne­riat cu albinele sunt mul­tiple.

Voi menţiona doar re­coltele mari, cu pro­duse apicole curate chimic şi ener­getic. Efectele terape­u­tice sunt amplificate faţă de ace­leaşi produse obţinute prin apicultura obişnuită; ac­ţio­­nează atât fizic, cât şi profund, în plan psiho-emo­ţional şi energetic.


În scopul unei flore care să asigure din arealul nos­tru în­tregul necesar pentru stupi, am început să re­mo­de­lăm flora locului. Tipurile de plan­te, supra­fe­ţele afec­tate pentru fiecare, ca şi felul în care le aşezăm, sunt de natură să protejeze albinele de dă­unători na­turali şi factori climatici extremi, cât şi să le ofere ma­terii prime pe o perioadă extinsă, de primă­vara de­vreme, până toam­­na cât de târziu. Culturile noas­tre sunt ecologice, ca o alternativă naturală în ime­diata apro­piere de stupi, faţă de alte culturi conven­ţio­nale din vecinătăţi. În zona de parc melifero-medicinal, pe lângă aceste nevoi pe ca­re plantele le respectă, mai alegem soiuri cu efecte te­rapeutice pentru oameni şi toto­dată decora­tive.

Adu­cem şi plante de pe alte melea­guri, dacă ele ne sunt de folos; le alegem doar pe cele care pot trăi în condiţiile cli­matice de la noi. Am or­ganizat de peste 3 ani o şcoală de co­paci, în care punem noi înşine se­min­ţele şi îngri­jim puieţii. Deja cresc aici, odată cu lo­cul, nuci, caişi, pier­sici, migdali, aluni, ginkgo bi­loba, evodia, nuci ne­gri, castani, stejari, pini co­­mestibili, sal­câmi japonezi şi alţii. Am infiinţat câ­teva mici culturi, între care salvia, melisa, satavari. Re­gu­larizăm şi or­donăm plante me­di­cinale va­lo­roa­se afla­te în flora spon­tană, cum sunt iris-ger­manica şi mă­rul-lupului, sau plan­te ocrotite prin lege, cum e bu­jorul săl­batic. Am plantat în pă­dure ghio­cei, leurdă, spânz, rosto­pască şi bre­be­nei.
Vom aloca câteva hectare de te­ren pentru parcul ce va fi des­chis tuturor vi­zitatorilor noştri. Ei îl vor putea cerceta în plimbările lor, se vor putea delecta cu fru­museţile plantelor, vor găsi loc de meditaţie asupra ne­mă­su­ratelor bogăţii oferite de Creatorul Vie­ţii.

Oamenii care vin la noi se simt mai bucuroşi, li­niştiţi şi re­la­xaţi. Ei ne spun că „aici suntem mai a­proape de cer”. Locul va fi străjuit de o mică capelă. Dorim o cons­trucţie tradiţională din lemn, în spiritul simplu al pla­iurilor noas­tre.
Legea acţiunii şi reacţiunii se manifestă în Univers la toate nivelurile. „Dăruind vei dobândi”, spunea Pă­rintele Steinhardt. Mai putem afirma că întreaga natură şi toate fiinţele trebuie să fie respectate şi iubite. Ar­monia pe care o creăm în jurul nostru va fi cea în care şi pe care o trăim.
De curând, am înfiinţat o organizaţie neguverna­mentală, o asociaţie denumită Melidava, prin care vom încerca să facem reale planurile noastre. Asociaţia îşi propune să susţină, să promoveze şi să participe la îmbunătăţirea sănătăţii şi a factorilor care o determină sau participă la menţinerea sa. Viziunea noastră asupra sănătăţii (pe care o înţelegem sub toate aspectele sale: fizică, mentală, spirituală, individuală şi colectivă) îm­preună cu metodele de abordare şi de lucru ale aso­cia­ţiei se bazează pe principii naturale, moralitate, bune intenţii şi relaţii armonioase între membri, cât şi între asociaţie şi restul societăţii. Dorim să contribuim la formarea unei viziuni la nivel social asupra sănătăţii, în acord cu principiile mai sus menţionate. Unul dintre obiective este edificarea centrului naturist de educaţie pentru sănătate de la Melidava, în care vrem să func­ţio­neze şi o şcoală de medicină naturistă. Pentru aceas­ta, avem în vedere constituirea unui corp de dascăli de înaltă ţinută.


Doctorul japonez Hirofumi Naito, un maestru in­ter­naţional al terapiei cu venin de albine, şi-a strămutat de curând gospodăria la Melidava, unde a ales să tră­iască (temporar)

şi să lucreze împreună cu noi la ceea ce plănuim. Experienţa sa profesională îndelungată l-a condus la o profundă şi fundamentată înţelegere a micro-api-punc­turii cu venin de albine. El vine la noi cu suflul orân­duirii statornice japoneze, încărcată cu simţul onoarei şi al datoriei împlinite, cu respect faţă de tot ce ne în­con­joară, de la oameni până la ierburi şi gâze; cu bucuria faţă de frumuseţea simplă şi delicată.

 

Realizarea acestor planuri necesită muncă, timp, răbdare, eforturi materiale şi spirituale. Cei care agre­ează proiectul nostru şi vor să contribuie o pot face şi cu o simplă rugăciune. Trecem prin vremuri în care ştim că susţinerea materială este dificilă. Însă doritorii ar putea să o facă simplu, fără a scădea din buzunarul propriu, ci doar îndreptând spre Asociaţia Melidava acei 2% din impozitul plătit către stat, odată cu declaraţiile fiscale care se depun în această perioadă.

Viitorul se schimbă cu fiecare gând al nostru despre el. Poate că da – ar zice unii, poate că nu – ar zice alţii. În orice caz, faptele noastre dau o formă anume vii­torului, care poate fi mai bună sau mai puţin bună. Iar faptele se aştern în continuarea gândurilor.

Asociaţia Melidava:
contact@melidava.ro, Cod fiscal 31516444, Cont lei: RO46BTRLRONCRT0204860501

 

Etichete

#Melidava #MelidavaRomania #maimultdecatsanatate #polen #polencrud #naturavie #alimentfunctional

O descoperire remarcabila pentru apicultura, nutritie si apiterapie, a constituit-o polenul crud.
Pana in urma cu cativa ani, in apiterapie se utiliza doar polenul uscat, cum era in mod obisnuit furnizat de apicultura.
In Martie 1992, Patrice Percie du Sert, inginer agricol si apicultor pasionat din Franta, era intr-o stare alterata de sanatate datorita muncii extenuante. Medicul i-a spus ca nu mai poate continua la fel ca pana atunci.
Cum albinele incepusera recoltarea polenului, atras de culorile placute si proaspete ale granulelor, s-a lasat purtat de dorinta de a-l gusta pentru prima oara direct din colector.
Cititi mai multe aici:

https://melidava.com/informatii-pentru-sanatate/pastura-cruda-polen-crud/polen-crud-aliment-functional-si-probiotic/
...

Lasati un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *