Melidava

Legume, legumicultori, consumatori

Spread the love

E la moda acum sa lansezi acuzatii impotriva unor producatori de legume, la gramada… Ca sa folosesc un termen potrivit situatie. S-a prins si presa, s-a prins pana si DIGI…

Pentru ca am trait pana la 55 de ani in mai toate zonele tarii pot sa va spun ca stimulatori de coacere s-au folosit in Banat inainte de 1989, pe seama vecinatatii si relatiilor comerciale cu Serbia. Imi povestea un prieten ca folosea un stimulator din Serbia pentru a coace mai rapid rosiile. Omul si-a intrerupt facultatea doi ani pentru a face bani din legumicultura in localitatea Varias, . In doua zile de la aplicarea stimulatorului rosia avea aspect copt. Amicul meu lucra 5000 fire de ardei, principala sursa de venit, produs care pus pe piata la timp si vandut la bucata aducea pe sezon 70-100 mii lei, adica o Dacie intr-un an. Iar cu 2-3.000 de fire de rosii se scotea cheltuiala pt cultura de ardei. Deci curat pe an in medie 85 de mii. In medie 7000 lei pe luna, fata de 2500 lei cat lua un angajat la vremea aceea. Azi e cam la fel…

Legumicultura a fost si a ramas o afacere in mediu rural. Profiturile obtinute sunt mult mai mari decat in cultura mare, grau, porumb, etc. In plus legumicultura se face pe 0,5…1 Ha, si daca esti harnic si priceput obtii profit bun. Prin comparatie sub 100 Ha nu mai poti face agricultura rentabila in cultura mare.

In timp fungii si alti daunatori au devenit tot mai bine adaptati si ca atare culturile de legume rosii si castraveti in spatii neprotejate sunt de domeniul trecutului. Fungicidele au devenit si ele mai agresive.

Acum traiesc in apropierea unei alte localitati cu nume mare in legumicultura, o localitate atat de draga jurnalistilor si care este data drept exemplu ori de cate ori vine vorba de afaceri si profit in agricultura.

Matca, localitate care furnizeaza legume pentru mai multe judete. O mare de solarii, unul langa altul, unul in lungul altuia pe zeci, daca nu cumva peste 100 de hectare. De aici, din piata de en-gros pleaca camioane de legume in fiecare zi in toate judetele limitrofe. Nu de putine ori auzi de masini cu numar de GL care au ajuns sa vand legumele matcasilor in Maramures…

Care este calitatea acestor legume? Cat de sanatoase sunt? Raspunsul e simplu: dupa mai bine de 50 de ani de legumicultura intensiva in Matca nu mai este apa potabila din resurse locale. Apa potabila vine din Tecuci, localitate cu care se invecineaza. S-au facut foraje pana la 400 m adancime, unde s-au gasit panze de apa contamintate cu hidrocarburi si pana la adancimea respectiva nu mai este nici o panza de apa potabila… Toate lumea stie ca legumicultura are nevoie de mari cantitati de apa…

Sa mai vorbim si de pesticidele administrate? Mai are rost?

Ca si contemporani cu nenorocirea asta care se numeste agricutura super-chimizata singura solutie pe care noi o vedem pentru consumatori este utilizarea de zeolit si la gatit si intern pentru detoxifiere, Inclusiv ca sa nu spun mai ales, pentru chiar cei implicati in legumicultura, primii si principalii „beneficiari” ai pesticidelor utilizate. O alta discutie ar fi utilitatea zeolitului in agricultura in general si in legumicultura in special, ca produs care poate inlocui o serie intreaga de pesticide. O fi oare interesat cineva in Ministerul Agriculturii? Alo?!

Gabriel Aosan,

licentiat in stiinte agricole

Lasati un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *