LAPTISORUL DE MATCA SI FERTILITATEA
EXTRAS: ‘Efectul pozitiv al RJ asupra fertilității a fost confirmat în experimente pe animale, animale de fermă și chiar pe oameni, deși numai pe bărbați. Mecanismul putativ de acțiune al RJ include proprietățile sale antioxidante în cazul ambelor sexe. La femele, efectul estrogenic-antiandrogenic pare să fie dominant în acțiunile de îmbunătățire a fertilității. În plus, se presupune că RJ are și acțiuni asupra hormonului gonadotrop și acțiuni benefice în nutriția și efectele de diferențiere asupra gameților în fertilizările in vitro, Influența RJ de îmbunătățire a fertilității a fost demonstrată chiar și pe spermatozoizi umani. ….”
NOTA: In 2009 am atins cifra de 100 de copii nascuti de parinti care au apelat la noi pentru ca au avut probleme de conceptie. Dupa aceasta data nu am mai calculat. Pentru noi este mai mult decat clar ca produsele apicole sunt cele mai bune si mai la indemana in acest domeniu. Incurajez pe toti cei care au nevoie sa le foloseasca in doze si formule adaptate situatie lor personale.
Va rog retineti: conceptia se poate realiza intr-o stare de buna sanatate a organismului Dvs.
Conceptia este o functie de excelenta a organismului nostru.
Articolul:
Royal jelly and fertility
Gaspar, A. B. Seres
Introducere
Lăptișorul de matcă (RJ) este un factor nutrițional important pentru dezvoltarea și fertilitatea albinei regină. Componentele sale asigură capacitatea constantă de a depune ouă a acesteia. Eficiența RJ este atât de mare încât durata de dezvoltare de la stadiul de larvă la cel de regină durează numai 16 zile. Unul din factorii care contribuie la această fertilitate este royalactina, o proteină unică din RJ, cu rol esențial în dezvoltarea post-embrionară a albinelor și care face diferența între albinele lucrătoare și regină. Dacă dezvoltarea principală a albinei regină este axată pe funcția reproductivă (dezvoltarea ovarelor, capacitatea de a depune ouă), dezvoltarea albinelor lucrătoare este axată pe crearea unui sistem neurologic complex care asigură capacitatea de a memora, învăța și a se orienta. Royalactina însăși mărește dimensiunile corpului și producția de hormon juvenil, care stimulează dezvoltarea ovarelor. Secretarea hormonului juvenil este reglată de receptorul factorului de creștere, care este supraexpresat în regină de către RJ. Întrucât RJ este bogat în metionină și grupări metil, cu rol esențial în procesele de metilare care determină fenotipul, dezvoltarea unică și fertilitatea albinei regină pot fi explicate prin aceste procese epigenetice. În plus, RJ este lipsit de componente fenolice precum quercetina sau acidul p-cumaric, care ar putea induce unele enzime ale citocromului P în albinele adulte, care determină dezvoltarea albinelor lucrătoare dar fără fertilitate. Îmbogățirea experimentală a RJ cu acid p-cumaric micșorează dezvoltarea ovarelor albinei regină.
Insectele și oamenii sunt foarte diferiți; deci, teoretic, există șanse mici de a găsi hormoni sau alimente care să producă aceleași efecte la ambele specii. Totuși, unii hormoni ai insectelor au fost identificați în acțiuni umane. Ecdisona este un steroid natural al insectelor cu implicare în năpârlire. La oameni el are acțiune anabolică mărind masa musculară și modificând forma corpului, producând dificultăți controlului anti-doping în sport. Hormonul de punere în libertate a corticotropinei se găsește și în insecte și în oameni, având același rol important în răspunsul la stres.
Chiar hormonii umani pot acționa asupra insectelor; hormonul adipokinetic legat de adipozitate la oameni modifică metabolismul la Drosophila. Nu este deci surprinzător că RJ cu rol esențial în menținerea fertilității albinei regină are o acțiune similară asupra altor specii, chiar asupra oamenilor.
Efectele RJ asupra fertilității în modele experimentale cu animale
Cele mai multe experimente pe animale de investigare a acțiunii RJ asupra fertilității au fost efectuate pe șoareci și șobolani. Studiile de fertilitate s-au axat pe femele și masculi, modelând tendința de micșorare a ratelor de fertilitate existentă la ambele sexe, în special în țările industrializate.
Efectul RJ asupra fertilității femelelor la rozătoare
Estrogenul deține un rol important în menținerea fertilității femelelor la multe specii, inclusiv la rozătoare. Distrugerea genei receptorului de estrogen la femelele de șoareci produce infertilitate cu utere hipoplastice și ovare hiperemice. Deci fiecare compus care prezintă efect estrogenic poate îmbunătăți fertilitatea femelelor de rozătoare. RJ se leagă la receptorii de estrogen, dar afinitatea sa este mai mică decât cea a dietilstilbestrolului sau a fitoestrogenilor. Efectul estrogenic al RJ a fost testat pe șobolani ovariectomizați. O singură injectare subcutanată de RJ (1g/kg) mărește concentrația VEGF în uter după 6 ore. Întrucât VEGF este important pentru menținerea unui uter sănătos și fertil, efectul estrogenic al RJ contribuie la creșterea fertilității la femelele de șobolan. La șobolanii imaturi, RJ are o acțiune pozitivă asupra foliculilor ovarieni și hormonilor de sex feminin. O perioadă de două săptămâni de tratament zilnic cu RJ mărește numărul de foliculi ovarieni secundari și concentrațiile de estradiol și progesteronă din plasmă; deși aceste acțiuni au fost independente de doze, trebuie determinat un prag al eficienței dozei (100-200mg/kg). Întrucât tratamentul cu RJ îmbunătățește și parametrii antioxidanți (concentrație micșorată de NO și mărirea puterii antioxidante de reducere a ionului feric), efectul de promovare a fertilității al RJ este rezultatul unor proprietăți estrogenice și antioxidante combinate.
Un studiu pe șoareci a dovedit că RJ poate proteja fertilitatea feminină împotriva efectului androgenic. Animalele au fost tratate cu oximetholonă (anabolic și androgenic) timp de 30 de zile, iar – în paralel – un grup de șoareci a fost tratat oral cu RJ. Studiul cu durata de o lună a arătat că RJ a menținut fertilitatea și a micșorat numărul de embrioni blocați de androgen, demonstrând un efect estrogenic-antiandrogenic cu semnificații în îmbunătățirea ratei de fertilitate.
Un studiu a demonstrat efectul RJ asupra SNC care ar putea avea efect și asupra fertilității. Femele de șobolani au fost tratate oral cu hrană conținând RJ timp de 7 luni. După acest tratament de lungă durată dimensiunile pituitarelor la grupul tratat cu RJ au fost semnificativ mai mici, cu micșorări și creșteri ale expresiilor mARN ale prolactinei și ale hormonului β de stimulare a tiroidei; mARN ale celorlalți hormoni pituitari au rămas neschimbați, indicând că funcția primară a pituitarei nu se modifică semnificativ. Întrucât procesul de îmbătrânire stimulează de obicei producerea de prolactină a pituitarei, o astfel de micșorare poate îmbunătăți fertilitatea, întrucât concentrația scăzută de prolactină înseamnă o șansă mărită de concepere. În plus, funcția scăzută a tiroidei este legată de asemenea de infertilitate; deci acțiunea RJ asupra pituitarei modifică concentrațiile de prolactină și de hormoni tiroidieni în sensul îmbunătățirii ratei de fertilitate.
Efectul RJ asupra fertilității masculilor la rozătoare
MRJP (care implică și royalactina) determină acțiunile RJ, inclusiv îmbunătățirea fertilității la masculi. A fost investigată expunerea orală a MRJP uscate în trei doze diferite a șoarecilor nou-născuți, în vederea dezvoltării organelor sexuale masculine și a hormonilor de sex, timp de 35 de zile post-natale. Doza mică (125mg/kg, zilnic) nu a produs acțiuni semnificative, însă dozele moderate (250mg/kg zilnic) și mari (500mg/kg zilnic) au mărit greutatea testiculelor și diametrele medii ale tubulilor seminiferi. În plus, doza mare a micșorat semnificativ numărul de spermatozoizi apoptotici și raportul spermatogenezei incomplete. Toate acestea sugerează că RJ are un efect bine definit de creștere a maturizării sexuale la șoarecii masculi, mărindu-le capacitatea de fertilizare. Un studiu pe șobolani a arătat că tratamentul oral sau intraperitoneal cu RJ mărește concentrațiile de hormon de luteinizare și testosteron din plasmă.
Capacitatea micșorată de fertilizare a masculilor este frecvent legată de boli. Varicocelul este o venă testiculară mărită care determină micșorarea numărului și calității spermatozoizilor, producând micșorarea fertilității masculine. Probabil, stresul oxidativ indus de varicocel determină procese nocive. A fost investigat efectul de protecție al RJ asupra spermatogenezei împotriva stresului oxidativ într-un model de varicocel pe șobolani. După inducerea chirurgicală a varicocelului șobolanii au fost tratați oral cu RJ (200mg/kg.zi) timp de 6 săptămâni. Tratamentul cu RJ a refăcut capacitatea antioxidantă testiculară până la nivelul animalelor sănătoase, a micșorat concentrația de malondialdehidă (legată de stresul oxidativ) și a mărit numărul și viabilitatea spermatozoizilor în comparație cu animalele martor. Analiza histopatologică a arătat că tratamentul de lungă durată cu RJ mărește scorul lui Johnsen al testiculelor, care evaluează calitatea și intensitatea spermatogenezei. O altă boală care micșorează fertilitatea este diabetul zaharat, în care stresul oxidativ are un rol important alături de cooperarea metabolică modificată între celulele testiculare, cu impact negativ asupra spermatogenezei. La șobolani masculi adulți cu diabet indus cu streptozotocină tratamentul cu durata de 6 săptămâni cu RJ (100mg/kg.zi) a îmbunătățit nivelul enzimelor antioxidante în testicule, scorul lui Johnsen și alți indici spermatogenetici, precum și numărul, motilitatea și viabilitatea spermatozoizilor. Aceste date confirmă că RJ are un efect de păstrare a fertilității în modele bolnave, iar proprietățile sale antioxidante dețin un rol important în aceste acțiuni de protecție și refacere.
Fecunditatea masculină poate fi deteriorată și prin expunere la factori de mediu sau la terapii anticanceroase. Cd, As și Pb sunt elemente toxice care influențează negativ calitatea spermei și fertilitatea masculină. Au fost investigate efectele nocive ale Cd și potențialul de protecție al RJ pe modele de masculi de rozătoare. Șobolani masculi au fost tratați cu RJ (100mg/kg.zi) timp de o săptămână, iar apoi cu Cd pentru a induce disfuncții testiculare, iar tratamentul zilnic cu Cd a fost menținut timp de 7 săptămâni împreună cu administrarea zilnică de RJ. Tratamentul cu Cd a indus o deteriorare semnificativă a funcției testiculare, inclusiv micșorarea greutății testiculelor, concentrația de testosteron din plasmă, motilitatea și numărul spermatozoizilor, însoțite de stres oxidativ la parametri ridicați și procese inflamatorii. Totuși, tratamentul cu RJ a putut limita deteriorările induse de Cd, indicând proprietățile sale de protecție în spermatogeneză. În afară de activitatea antioxidantă, se presupune că conținutul RJ în aminoacizi și acizi grași cu catene scurte contribuie la protecția testiculară și la creșterea motilității spermatozoizilor. A fost efectuat și un alt studiu asupra disfuncției testiculare induse de Cd pe șoareci. Tratamentele paralele cu Cd și RJ (250mg/kg.zi) au durat 7 zile, iar administrarea de RJ a precedat în fiecare zi tratamentul cu Cd. Chiar în acest experiment de scurtă durată, au fost găsite aceleași deteriorări induse de Cd în testiculele șoarecilor ca și cele din testiculele șobolanilor. Efectul de protecție al RJ a fost surprinzător; în cele mai multe cazuri a refăcut modificările spermatogenezei induse de Cd până la niveluri normale. Principala explicație a acestor acțiuni este dată de activitatea antioxidantă a RJ.
Terapiile anticanceroase determină adeseori infertilitate sau subfertilitate prin inducere de disfuncții gonadale. Ca rezultat, calitatea, se micșorează cantitatea și viabilitatea spermatozoizilor împreună cu micșorarea concentrației de testosteron din plasmă. Efectul de protecție al RJ împotriva medicamentelor anticanceroase a fost testat în două experimente cu șobolani. Într-un model de subfertilitate indusă animalele au fost tratate cu bleomicină (10mg/kg) de două ori pe săptămână timp de 7 săptămâni. Efectul dăunător gonadal al bleomicinei a fost micșorat în fiecare zi prin tratamente orale zilnice cu RJ (100mg/kg). La sfârșitul experimentului bleomicina a micșorat semnificativ numărul, motilitatea și viabilitatea spermatozoizilor precum și concentrația de terstosteron din plasmă, dar a mărit numărul de spermatozoizi imaturi și cu ADN-ul distrus, precum și nivelul stresului oxidativ. Tratamentul de lungă durată cu RJ nu a îmbunătățit acești parametri în comparație cu animalele martor. Totuși, deteriorările induse de bleomicină au fost semnificativ îmbunătățite în cazul fiecărui parametru investigat. Mecanismul efectului de protecție împotriva spermiotoxicității este acțiunea antioxidantă a RJ. Într-un alt studiu șobolanii au fost tratați cu hidroxiuree în două doze diferite (225 și 450mg/kg) administrate zilnic timp de 60 de zile, iar zilnic a fost administrat RJ (100mg/kg) înainte de tratamentul cu hidroxiuree. În afară de parametrii menționați anterior ai spermatozoizilor și de concentrația hormonului de sex, studiul a subliniat importanța examinării proceselor oxidative și inflamatoare împreună cu histopatologia. Disfuncția testiculară indusă cu hidroxiuree a fost micșorată cu succes de către RJ, chiar în grupul cu doză mare de hidroxiuree. Parametrii stresului oxidativ și răspunsurile inflamatoare (concentrațiile de interleukine) au fost de asemenea îmbunătățiți, iar tratamentul cu RJ a micșorat valorile acestora, deși ele au rămas mai ridicate decât cele normale. Studiul histologic al testiculelor a dovedit că RJ a ameliorat modificările induse de hidroxiuree în histoarhitectura testiculelor. Similar, mecanismul efectului de protecție a fost efectul antioxidant al RJ.
Efectul de îmbunătățire a fertilității la rozătoare al RJ
Mod de acțiune | Specie | Sex | Efect |
Estrogenic | Șobolani | Femele | Mărirea VEGF uterin |
Estrogenic, progesteronic, antioxidant | Șobolani | Femele | Maturarea foliculilor ovarieni |
Antiandrogenic | Șoareci | Femele | Creșterea număruluui de embrioni |
Micșorarea prolactinei și creșterea m ARN al TSH în pituitare | Șobolani | Femele | Șanse mărite de concepție |
Creșterea LH în plasmă și a concentrației de testosteron | Șoareci, șobolani | Masculi | Îmbunătățirea dezvoltării organelor sexuale și a calității spermei |
Antioxidant, anti-inflamator | Șobolani, șoareci | Masculi | Îmbunătățirea calității spermei și protecție în varicocel, diabet zaharat, împotriva Cd, sau a medicamentelor citostatice |
Efectul RJ de îmbunătățire a fertilității animalelor de fermă
Rata bună de reproducție este importantă în creșterea animalelor de fermă. Orice remediu natural care poate afecta pozitiv reproducerea va fi acceptat cu ușurință de crescătorii de animale. RJ aparține acestui grup de compuși siguri și naturali, cu numeroase dovezi existente în cazul animalelor de fermă.
Pui de găină
Modalitatea caracteristică de a îmbunătăți rata de reproducere și dezvoltarea embrionară la păsări de curte este denumită ”hrănire in ovo” (ovo feeding) însemnând adăugarea de nutrienți externi în ouăle embrionate (în sacul de aer sau în sacul gălbenușului) pentru a îmbunătăți capacitatea de eclozare și performanța broilerilor. Întrucât RJ conține mai mulți nutrienți valoroși, au fost folosite ouă fertile de găină într-un proces de ovo feeding. Ouăle au fost tratate într-a 7-a zi de incubare cu 0,5mL RJ pentru fiecare ou. RJ adăugat a îmbogățit capacitatea de eclozare a ouălelor și a mărit greutatea corporală și greutățile organelor principale (inimă, ficat, ovare) ale puilor. În plus, a stimulat concentrațiile hormonilor de luteinizare și de stimulare a foliculilor la pui, independent de locul de administrare (saci de aer sau de gălbenuș).
Ultrafiltratul din RJ a produs efectul opus, sugerând că separarea componentelor RJ îi poate modifica acțiunea. RJ brut pare a fi util în creșterea puilor, îmbunătățindu-le dezvoltarea și mărind fertilitatea puilor în creștere și a celor maturi. Într-un studiu similar au fost măsurate concentrațiile de testosteron din plasmă după in ovo feeding cu RJ fără a găsi modificări. Deși mecanismul de acțiune al RJ nu este încă cunoscut, efectele sale estrogenice-antiandrogenice ar putea constitui explicația.
Iepuri
Iepurii masculi sunt susceptibili la căldură, iar temperaturile ridicate le pot micșora fertilitatea micșorând viabilitatea spermatozoizilor și concentrația hormonilor de sex masculin din plasmă. Căldura de vară poate determina subfertilitate sau infertilitate la masculi. Un studiu a investigat dacă RJ exercită un efect de protecție asupra funcției sexuale la masculii de iepuri în medii cu temperatură ridicată. Timp de 6 săptămâni, iepurii au fost ținuți la 33°C și tratați oral cu diferite doze de RJ (200, 400 sau 800mg/kg) o dată pe săptămână. Timp de 6 săptămâni căldura a micșorat concentrația de testosteron, calitatea și cantitatea spermei la animalele martor. La iepurii tratați cu RJ concentrația de testosteron din plasmă a crescut treptat împreună cu volumul de ejaculat, conținutul de fructoză din plasma seminală și concentrația spermei. În plus, concentrațiile de spermatozoizi anormali sau morți a fost semnificativ micșorată prin tratamentul cu RJ. Îmbunătățirile maxime au fost înregistrate pentru dozele de 200 și 400mg/kg. Doza de 800mg/kg a produs îmbunătățiri mai mici ale parametrilor fertilității masculilor față de dozele mai mici. Tratamentul cu RJ a produs și alte beneficii asupra sănătății iepurilor, inclusiv creșterea concentrației de proteine din ser și a numărului de celule roșii sanguine împreună cu micșorarea concentrațiilor de lipide, colesterol și acid uric din ser, precum și modificarea activității enzimelor hepatice. Deci RJ menține fertilitatea masculilor de iepuri împotriva infertilității induse de căldură, dar contribuie și la menținerea unui status ridicat al sănătății. Dozele prea mari de RJ pot modera însă aceste efecte pozitive.
Bivoli
Creșterea bivolilor trebuie să facă față unei cereri crescute și să mărească producția. Cererea ar putea fi rezolvată folosind transfer in vitro de embrioni pentru o mai bună reproducție întrucât posibilitățile de modificare genetică la bivoli sunt foarte limitate. Congelarea și decongelarea spermei recoltate de la masculii de bivol îi pot micșora viabilitatea și capacitatea de fertilizare. Rata de succes este mai scăzută față de vaci. Creșterea rezistenței spermei de bivol în procesul de congelare-decongelare poate contribui la creșterea ratei de succes în cazul fertilizării in vitro. Într-un studiu, ejaculatul proaspăt de taur de bivol a fost suplementat înainte de congelare cu RJ în diferite concentrații. Probele au fost apoi decongelate și au fost măsurați parametrii spermei. Suplementarea cu RJ a îmbunătățit semnificativ motilitatea și vitalitatea spermatozoizilor precum și integritatea membranei plasmei și a acrozomului (o anumită parte a capului spermatozoizilor cu rol important în legarea de și fuziunea cu ovocitul). Cea mai eficientă a fost suplementarea cu 0,1% RJ, care a fost folosită mai departe. Și concentrații mai mici (0,05%) au prezentat rezultate pozitive, dar mărirea concentrației de RJ la 0,4% nu a mai mărit protecția spermatozoizilor. Potențialul de fertilizare in vitro al spermei crioconservate suplementate cu RJ a fost semnificativ mai mare, iar deși rata de sarcini nu s-a îmbunătățit semnificativ după implantare, numărul de sarcini a fost mai mare. Considerând că studiul a implicat numai 24 de bivoli, este posibil ca implicarea unui număr mai mare de animale să aducă îmbunătățiri semnificative. Datele sugerează că RJ poate proteja gameții împotriva consecințelor nedorite ale congelării/decongelării și ar putea contribui la mărirea ratei de succes în fertilizarea in vitro a bivolilor și poate și a altor specii. Mecanismul de protecție nu a fost elucidat, dar activitatea antioxidantă a RJ ar putea constitui o explicație.
Ovine
La fel ca în cazul bivolilor, creșterea și înulțirea ovinelor ridică probleme. Limitarea principală este caracterul sezonier al reproducerii la ovine, care ar putea cauza probleme și la alte rumegătoare. Deși se încearcă îmbunătățirea ratei de fertilitate a ovinelor folosind gonadotropine și hormoni de sex, RJ pare să adauge efecte similare sau suplimentare acestor intervenții. Într-un studiu au fost tratate zilnic, oral sau intramuscular, cu câte 250mg RJ timp de 12 zile femele cu burete intravaginal impregnat cu progesteron. Tratamentul cu RJ nu a modificat concentrația de progesteron din plasmă, dar a scurtat intervalele instalării estrului și a mărit numărul de sarcini reușite după împerecheri cu berbecii. Nu au apărut diferențe între administrarea orală și cea intramusculară de RJ. Întrucât aplicarea tratamentului este mai ușoară, intervenția intramusculară pare a fi mai comodă.
Un alt experiment a investigat eficiența RJ asupra funcției de reproducere în comparație cu gonadotropina corionică cabalină. Fiecare animal a primit un burete intravaginal împregnat cu progesteron timp de 12 zile. În cursul acestor 12 zile, fiecare dintre animalele din grupul RJ a primit oral 250, 500 sau 750mg RJ în capsule. O singură injectare intramusculară cu gonadotropină (600 IU) a fost administrată în ziua extragerii bureților cu progesteron la grupul care nu a primit RJ. Au fost urmărite la oi ciclul de estru și concentrațiile de progesteron timp de 21 de zile după ultima doză de RJ și după injecția cu gonadotroppină. Timp de 155 de zile a fost urmărită capacitatea de a primi sarcină. Dozele mari și cele mijlocii de RJ nu au micșorat semnificativ intervalul de timp de instalare a estrului, însă efectul gonadotropinei a fost semnificativ. Tratamentul cu RJ nu a accelerat creșterea concentrației de progesteron din plasmă după extragerea bureților, dar gonadotropina a scurtat timpul necesar pentru stimulare. Totuși, ratele de sarcină și fătare precum și numărul de miei nou-născuți au fost cele mai mari în grupele tratate cu 500mg/kg RJ (inclusiv grupul tratat cu gonadotropină). Concentrația de progesteron din plasmă a fost cea mai mare la animalele cu sarcină din grupul tratat cu gonadotropină. Fiecare doză de RJ a produs de asemenea o creștere semificativă a concentrațiilor de progesteron din plasmă în sarcini.
Un studiu similar a investigat efectul de reștere a ratei de sarcină al RJ. Mioarele au primit câte 400mg RJ timp de 12 zile împreună cu un echipament de punere intravaginală în libertate de progesteron. Un grup de mioare a primit injecții cu gonadotropină (500 IU) în ziua îndepărtării echipamentului, când a fost oprită și administrarea de RJ. Apoi toate mioarele au fost împerecheate cu berbeci. Berbecii au fost lăsați cu ele timp de două cicluri consecutive de estru. În afară de gonadotropină, chiar RJ poate scurta intervalul dintre două cicluri de estru, efectul său fiind egal cu cel al gonadotropinei; nu au fost înregistrate diferențe semnificative între ele. RJ chiar a îmbunătățit rata de concepere a mioarelor după inseminarea combinată cu tratament cu gonadotropină, demonstrând sinergismul acțiunilor lor. Aceste date sugerează că RJ poate îmbunătăți ratele și rezultatele sarcinilor și poate mări numărul ciclurilor de estru pentru a contribui la succesul reproducerilor. Din păcate, mecanismul de acțiune și parametrii farmacocinetici ai RJ în cazul ovinelor nu au fost încă clarificate.
Au fost folosite ovocitele oilor pentru a măsura efectul RJ in vitro asupra maturării. RJ a fost adăugat în mediul de maturare în trei concentrații diferite (2,5, 5 și 10mg/mL). Concentrațiile mari și mijlocii de RJ au îmbunătățit maturarea și fertilizarea ovocitelor, au stimulat dezvoltarea embrioanelor și expresia genelor implicate în metabolismul glucozei. Aceste acțiuni benefice au fost determinate de creșterea activității enzimelor antioxidante și a capacităților de glicoliză ale ovocitelor, induse de RJ. Un studiu similar cu rezultate similare a fost efectuat cu ovocite de caprine
Efectul de îmbunătățire a fertilității al RJ în cazul animalelor de fermă
Mod de acțiune | Specii | Sex | Efect |
Efect nutritiv estrogenic (in ovo feeding) | Pui de găină (inclusiv ouă embrionate) | Femele | Creșterea greutății ovarelor, mărirea concentrațiilor de LH și FSH la găini și maturare mai rapidă |
Creșterea testosteronului în plasmă | Iepuri | Masculi | Protecția funcției sexuale împotriva căldurii |
Antioxidant | Bivoli | Masculi | Păstrarea calității spermei la congelare/decongelare |
Efect de tip gonadotropină | Ovine | Femele | Scurtarea ciclurilor de estru, creșterea ratelor sarcinilor și fătărilor, creșterea concentrațiilor de progesteron din plasmă |
Antioxidant, stimulare a glicolizei | Ovine (ovocite in vitro) | Femele | Îîmbunătățirea fertilizării ovocitelor și a dezvoltării embrioanelor |
RJ și fertilitatea umană
Deși RJ a fost folosit pentru creșterea fertilității încă din antichitate, studii clinice asupra efectelor sale de fertilizare la femei nu sunt accesibile, iar pe bărbați au fost efectuate numai câteva astfel de studii. Conform statisticilor, numeroase femei care efectuează tratamente de fertilitate folosesc RJ sau alte produse apicole ca intervenții suplementare pentru mărirea șanselor de a rămâne însărcinate. Dovezile privind acțiunea pozitivă a RJ asupra ovocitelor, zigoților și păstrării sarcinii provin din culturi de celule și experimente pe animale.
A fost publicat un studiu cu implicare de femei, dar cu scopul de a stimula fertilitatea bărbaților. Un amestec de RJ și miere (3:100) cu păstură conținând și polen a fost testat intravaginal pentru a îmbunătăți capacitatea de fertilizare a spermatozoizilor bărbaților care suferă de astenozoospermie idiopatică (infertilitate masculină cauzată de motilitatea scăzută a spermatozoizilor) înainte sau după coitus. Amestecul a fost auto-administrat din prima zi a ultimei menstruații; cuplurile au decis liber aplicarea precoitală sau postcoitală. Eficiența acestei metode a fost comparată cu cea a tehnicii de inseminare intrauterină. Amestecul care conținea RJ a realizat o rată de sarcină de 8%, în timp ce rata de succes prin inseminare a fost de sub 3%. Mecanismul de acțiune al amestecului este complex. S-a propus ca în afară de conținutul mare de fructoză și NO al mierii, aminoacizii, acizii grași cu catene scurte și proprietățile antioxidante ale RJ contribuie la îmbunătățirea capacității de fertilizare a spermatozoizilor prin mărirea motilității lor.
Într-un studiu clinic a fost investigată influența RJ asupra infertilității masculine. Participanții infertili au primit zilnic trei doze diferite de RJ (25, 50 și 100mg) administrate oral timp de 3 luni. Tratamentul trimestrial a mărit semnificativ concentrațiile de hormon de luteinizare și de testosteron din plasmă, a micșorat numărul de spermatozoizi lenți și a îmbunătățit motilitatea spermatozoizilor activi. Efectul de creștere a testosteronului al RJ ar putea fi legat de conținutul său de Zn, deficiențele de Zn putând induce secretări mici de testosteron, alături de proprietatea sa de a mări concentrația de gonadotropină, al cărui mecanism este necunoscut.
Stilul de viață sedentar poate micșora numărul de spermatozoizi la bărbați. Bărbați sedentari tineri și sănătoși au fost implicați într-un studiu în care au primit oral 1000mg/zi de RJ brut timp de 15 zile. Măsurătorile de testosteron din plasmă și de greutate corporală înainte și după seriile de tratament au arătat că RJ stimulează semnificativ concentrația de testosteron din plasmă (creștere cu 12%) în comparație cu grupul martor (creștere cu 1%). Tratamentul nu a modificat greutatea corporală și indicele de masă corporală ceea ce se poate explica prin perioada scurtă de studiu. Deși mecanismul creșterii concentrației de testosteron prin tratament de scurtă durată cu RJ nu este cunoscut, acesta ar putea stimula secretarea de gonadotropine pituitare care măresc producerea de hormon de sex în testicule.
Efectul de îmbunătățire a fertilității al RJ
Mod de acțiune | Sex | Efect |
Antioxidant (+ efect de hrănire al amestecului cu miere și păstură) | Bărbați | Aplicarea precoitală sau postcoitală intravaginală îmbunătățește motilitatea spermatozoizilor și capacitatea lor de fertilizare |
Conținut de Zn, cu efect putativ gonadotrofic | Bărbați | Mărirea concentrațiilor de testosteron și LH, mărirea motilității spermatozoizilor |
Efectul laptelui de trântor asupra fertilității
Ca și RJ, laptele de trântor este secretat de către glandele hipofaringeală și mandibulară ale albinelor lucrătoare. Este un lichid galben deschis, dulceag, vâscos, separat de larvele de trântor prin extracție în vederea îndepărtării larvelor și pupelor. Are un conținut mic de zahăr; conservarea și depozitarea sa pe termen lung se rezolvă prin congelare.
Preparatele din lapte de trântor sunt folosite în România, Rusia și China pentru refacerea persoanelor slăbite și îmbunătățirea fertilității bărbaților. Caracterul androgen al Apilarnilului (larve de trântor) a fost confirmat pe masculi de broileri. Nu au fost efectuate studii clinice asupra sa, deci singurele informații au fost obținute din experimente pe șobolani.
Efectul laptelui de trântor asupra masculilor de șobolani
Efectul androgenic putativ al laptelui de trântor a fost testat pe șobolani castrați. Animalele au fost tratate oral cu 110mg/kg lapte de trântor, zilnic, timp de 10 zile. Tratamentul a mărit greutățile tuturor organelor sensibile la androgen (cu excepția prostatei) iar acest efect a fost sensibil la flutamidă (antiandrogen). Creșterea greutății veziculelor seminale se poate explica parțial prin creșterea producției de spermatozoizi care ar putea îmbunătăți fertilitatea șobolanilor masculi. De asemenea, laptele de trântor a mărit concentrațiile de testosteron din plasma animalelor și a mărit expresia unei proteine prostatice sensibile la androgen (SLAP). O fracționare condusă după bioactivitate a arătat că componentele active din laptele de trântor sunt metil-oleatul și metil-palmitatul în raport molar de 4:3. Atunci când acest amestec de acizi grași a fost administrat din nou la șobolanii castrați a fost decelată activitate androgenică, deși mecanismul molecular al acestei activități nu este încă cunoscut.
Efectul laptelui de trântor asupra femelelor de șobolani
Au fost investigate efectele atât androgenice cât și progestogenice ale laptelui de trântor asupra femelelor de șobolan. Șobolani imaturi ovariectomizați au fost tratați oral zilnic cu câte 500mg/kg lapte de trântor. Acest tratament a mărit greutatea uterelor animalelor și a mărit expresia proteinei dependente de estrogen (component 3 al complementului). Aceste acțiuni au fost sensibile la antiestrogeni. O fracționare condusă după bioactivitate a arătat că componenta activă din laptele de trântor este acidul E-dec-2-endioid. Acțiunea a fost comparabilă cu cea a izoflavonelor din soia care sunt fitoestrogeni cunoscuți. Structura acestui acid gras este similară cu cea acidului gras estrogenic din RJ. Întrucât funcția estrogenă mai bună poate îmbunătăți fertilitatea, este posibil ca laptele de trântor să contribuie la fertilitatea femelelor.
Efectul progesteronic al laptelui de trântor a fost investigat printr-un test de menținere a fertilității, folosind femele însărcinate de șobolani care au fost ovariectomizate în ziua a 8-a de gestație. Animalele au fost trata oral cu lapte de trântor (500mg/kg.zi) dintr-a 8-a zi gestațională până într-a 15-a zi. Deși tratamentul cu lapte de trântor a stimulat expresia unei proteine ovariene dependente de progesteron (receptor de tipul receptorului calcitoninei), efectul nu a fost suficient pentru a produce o activitate semnificativă de menținere a sarcinii. Totuși, atunci când laptele de trântor a fost administrat împreună cu spironolactonă (progesteron slab) efectul lor combinat a fost semnificativ pentru numărul de fetuși. Nu a fost încă identificat ingredientul activ din laptele de trântor, dar nu se poate exclude că compusul estrogenic ar putea avea și un slab efect progestogenic, care poate micșora sarcinile avortate și realiza un raport mai bun de păstrare a sarcinii și a îmbunătăți fertilitatea chiar la oameni.
Concluzii
Efectul pozitiv al RJ asupra fertilității a fost confirmat în experimente pe animale, animale de fermă și chiar pe oameni, deși numai pe bărbați. Mecanismul putativ de acțiune al RJ include proprietățile sale antioxidante în cazul ambelor sexe. La femele, efectul estrogenic-antiandrogenic pare să fie dominant în acțiunile de îmbunătățire a fertilității. În plus, se presupune că RJ are și acțiuni asupra hormonului gonadotrop și acțiuni benefice în nutriția și efectele de diferențiere asupra gameților în fertilizările in vitro, Influența RJ de îmbunătățire a fertilității a fost demonstrată chiar și pe spermatozoizi umani. ….