DESPRE OSTEOPENIE SI OSTEOPOROZA IN FORMULA AS AN 2014 NR 1113
Două boli care fac ravagii: OSTEOPENIA şi OSTEOPOROZA
Osteopenia şi osteoporoza sunt rezultatul unui stil de viaţă modernizat, ce implică inactivitate fizică, alimente superprocesate, consum exagerat de alcool, utilizarea unor medicamente de sinteză chimică, stres, consumul de diverşi excitanţi şi fumatul. Problemele fiziologice ale femeii la menopauză (naturală sau postchirurgicală, post-iradiere) nu explică numărul mare de persoane cu osteoporoze şi osteopenii ce apar la vârste tot mai mici. Similar, pentru bărbaţi, reducerea precoce a nivelului de testosteron nu este o explicaţie suficientă.
Osul normal
În pofida aspectului său de materie dură, inertă, osul este un ţesut viu, într-un permanent proces de refacere şi schimbare. El are nevoie de un aport adecvat de nutrienţi, respectiv de materiale de construcţie, pentru întreaga structură, atât proteică, cât şi minerală. Cu privire la mineralele din os se vorbeşte mai mult despre calciu, celelalte fiind ignorate. Or, absorbţia şi funcţionarea optimă a unor minerale este condiţionată de alte minerale şi vitamine. Exemplu: absorbţia calciului este dependentă de magneziu, totodată şi de fosfor, care susţine şi absorbţia fierului; dar şi absorbţia fosforului depinde de calciu. Magneziul este în corelaţie cu vitamina B6; buna metabolizare a calciului depinde de vitamina D; borul susţine metabolismul calciului, fosforului, magneziului, vitaminei D şi cuprului. Sodiul este şi el implicat în buna absorbţie a calciului şi altora dintre aceste elemente. Prezenţa sodiului în alimentaţie în cantităţi normale e necesară. Atenţie la regimurile exagerat hiposodate, acolo unde nu e cazul. Noile recomandări medicale prevăd ca nici sugarii să nu primească sare. Eroare! Scheletul lor s-ar dezvolta incomplet şi ar putea deveni candidaţii de mâine pentru osteoporoza la vârste tinere. De altminteri, şi creierul suferă, ca structură şi funcţie, prin lipsa sodiului.
Expunerea la soare favorizează activarea vitaminei D în organism şi concomitent metabolismul calciului şi al celorlalte elemente corelate. Evident, vorbim despre o expunere moderată, la soarele blând de dimineaţă şi de după-amiază spre seară, când domină ultravioletele favorabile.
În mod aparent bizar, sarcinile şi alăptarea au efect benefic asupra capitalului osos. Nu există o explicaţie pentru acest proces…
Cea mai bună prevenţie: MIŞCAREA FIZICĂ
„Sedentarismul este principalul responsabil pentru generalizarea acestor probleme de sănătate”
Masa scheletală atinge un maxim de dezvoltare în jurul vârstei de 30 de ani, la care omul este maxim activ fizic. Ulterior se constată un fenomen natural de „uşurare” a tramei proteice osoase, cu apariţia aşa-numitei osteopenii fiziologice. Acest proces este legat de fenomenele de uzură, apoi de îmbătrânire în general. Osteopenia (osteon=os; penia=lipsă, în greaca veche) reprezintă scăderea uşoară a masei osoase, până în 25% faţă de normal.
Dar osteopenia poate fi accelerată sau chiar declanşată mai devreme, prin lipsa activităţii fizice, după principiul „funcţia întreţine organul”. O activitate fizică normală necesită un schelet puternic şi în consecinţă îl întreţine. Dacă reducem activitatea fizică, atunci organismul percepe osul ca având o utilitate redusă în economia sa permanentă, şi renunţă la efortul de a-i întreţine o structură prea solidă. Aşa se face că osteopenia este tot mai întâlnită la persoane de ambele sexe, descrisă de regulă la vârste până în 50 de ani. Statistic şi medical, sedentarismul este principalul responsabil pentru generalizarea acestor probleme de sănătate. În acelaşi timp, activitatea fizică este principalul mijloc de menţinere a unei bune densităţi osoase, alături de o alimentaţie corectă.
Când densitatea osoasă scade şi mai mult, cu peste 25% faţă de normal, vorbim despre osteoporoză (poros=por, în greaca veche). Conform definiţiei acceptate pe plan internaţional, este o boală sistemică caracterizată prin masă osoasă scăzută. În opinia mea, nu este o boală propriu-zisă, ci mai degrabă o stare a organismului ce trădează o degenerare.
Factori implicaţi în determinismul osteopeniei şi osteoporozei
Din descrierea succintă a structurii osoase, a dinamicii şi rolurilor sale, se observă că o discuţie serioasă trebuie să ia în calcul mai mult decât aportul de minerale (calciu, fosfor, magneziu în principal) şi vitamină D. Este necesară şi proteină de bună calitate, cât şi un mod de viaţă în armonie cu dinamica structurală osoasă.
Bagajul nostru genetic vine de la părinţi, dar cu rădăcini de la strămoşi. Succint spus, suntem mai întâi rezultatul a ceea ce au mâncat strămoşii noştri, şi abia apoi a ceea ce mâncăm noi. Pe de altă parte, nu tot ce ingeră un om ajunge, ca într-o simplă adunare, să fie şi utilizat. Iar suplimentarea alimentară care tinde să se substituie unei alimentaţii care nu mai este normală nu rezolvă această problemă întotdeauna.
Poate cea mai mare critică în industria alimentară vizavi de osteoporoză se aduce lactatelor. Afirmaţia că ele nu ar fi utile în formarea şi întreţinerea oaselor, pentru că nu conţin suficient magneziu, este pripită. Să ne uităm la bunicii noştri de la ţară, sau să ne aducem aminte de românul de odinioară. Suntem un popor de agricultori şi de păstori. Nu aşa erau cunoscuţi de greci în antichitate strămoşii noştri, ca fiind băutori de lapte? Atunci, cum
să neglijăm aportul de lapte în hrana românilor? Critica acestui produs animal nu este nouă. Acum ceva vreme, a circulat pe Internet un material care acuza laptele ca fiind de-a dreptul cancerigen. Dar, probabil, se referea la cel din supermarket şi, mai mult, administrat unor populaţii al căror genom nu conţine informaţii despre digerarea lui, căci nu a intrat în obiceiurile alimentare ale înaintaşilor. Dacă în anumite zone ale lumii, în speţă China şi Japonia, nu se consumă lapte, sunt altele în care lactatele reprezintă hrana de bază. Aşa e Mongolia. În Caucaz, kefirul e apreciat ca secret al longevităţii. În India, vaca este considerată un animal sfânt, pentru multiplele beneficii oferite.
Revenind la problema că laptele nu ar conţine suficient magneziu pentru a permite absorbţia şi utilizarea calciului în mod propriu, trebuie considerat că principala noastră sursă de magneziu este apa, apoi restul alimentelor.
Vorbind strict despre analizele biochimice făcute asupra raportului considerat propriu pentru absorbţie între calciul, magneziul şi fosforul din alimente, se spune că acesta ar fi atins în cereale. Laptele ar fi undeva la mijloc, iar în brânzeturi acesta ar fi impropriu. Cu atât mai mult la cele super-procesate, care reprezintă, din păcate, majoritatea celor disponibile în magazine.
Carnea, în special cea roşie, creşte aciditatea mediului intern. La fel, zahărul rafinat. Ele favorizează pierderea de calciu din oase şi eliminarea sa renală. Alimentele superprocesate contribuie, şi ele, la apariţia şi dezvoltarea osteoporozei. Evident, calitatea alimentelor furnizate în masă, astăzi, este incomparabil mai proastă decât acum 100 sau 1000 de ani. Coroboraţi această idee cu toate problemele societăţii post-industriale, informaţionale, cu viaţa virtuală pe care cei mai mulţi tineri şi adulţi aleg să o trăiască, şi veţi avea un răspuns pentru starea de morbiditate generalizată a societăţii de tip occidental.
Ce grăbeşte boala?
Dintre excitanţi, menţionez că băuturile cu concentraţie mare de cofeină, chiar şi cafeaua în exces, pot determina dezechilibrul raportului între calciu şi fosfor, având ca efect o decalcifiere sporită. La fel se întâmplă şi în cazul băuturilor şi alimentelor ce utilizează drept conservanţi diverşi benzoaţi.
Alcoolul în exces poate produce o decalcifiere impresionantă. Pentru ilustrare, o să dau un exemplu dintr-o lecţie în laboratorul de medicină legală, la care am participat în facultate. Asistentul nostru ne-a dus să ne arate contrastul de afectare scheletală la două persoane decedate în aceeaşi zi, de vârste apropiate (sub 50 ani), doi bărbaţi care căzuseră de la etaj. Unul picase de la etajul 1, fiind un alcoolic înveterat. Prezenta fracturi ale tuturor oaselor mari de la mâini şi picioare, multiple fracturi craniene şi multiple fracturi ale tuturor coastelor, bilateral, atât pe faţa de impact, cât şi pe cea opusă. Practic, scheletul său s-a spart precum un vas de lut. Al doilea, un om care nu consuma alcool, căzuse de la etajul 2, însă a avut doar o fractură de femur şi una craniană. Am putut observa şi diferenţa de grosime între calotele lor craniene, netă în defavoarea alcoolicului.
Fumatul scade capacitatea respiratorie şi antrenează într-un cerc vicios organismul, prin faptul că diminuează evident şi capacitatea de efort. Reduce calibrul vaselor de sânge, în primul rând al celor periferice, cu efect asupra posibilităţii de oxigenare şi hrănire a ţesuturilor. Cum oasele au vase de sânge foarte puţine şi fine, înţelegeţi uşor efectele. În plus, fumatul are efecte oxidante, care accentuează toate fenomenele degenerative.
Hormonii corticoizi în exces determină scăderea densităţii osoase. În mod frecvent, am observat osteoporoză la pacienţi, chiar tineri, care au făcut tratamente cu corticoizi, fiind diagnosticaţi cu scleroză multiplă ori cu alte afecţiuni severe, între care cele autoimune.
O altă cauză intrată mai recent în atenţia publică o constituie extirparea glandelor paratiroide, odată cu tiroidectomiile parţiale sau totale. Paratiroidele sunt două glande foarte mici, situate în spatele tiroidei şi care produc parathormonul. În paralel, tiroida produce şi calcitonină. Aceşti doi hormoni sunt implicaţi în menţinerea nivelului normal al calciului în sânge. Scăderea sau absenţa unuia sau ambilor hormoni determină tulburări majore ale metabolismului calciului şi fosforului, ce conduc la osteoporoză. Cum multe dintre afecţiunile tiroidiene constau în chisturi şi noduli, medicina convenţională se grăbeşte să recomande extirparea zonală sau totală a glandei tiroide. Iar paratiroidele sunt prea mici şi lipite de tiroidă, încât nu pot fi evitate la disecţia chirurgicală, aşa că se elimină odată cu aceasta.
Remedii naturale
Pentru prevenţie, este salutară o alimentaţie cu produse naturale cât mai variate şi echilibrat combinate. Totodată, se cer o activitate fizică corespunzătoare şi o expunere adecvată la lumina solară.
Ca supliment folositor în profilaxie e de menţionat polenul crud. O explicaţie ar putea fi cantitatea mare de rutin din compoziţia lui. Rutinul stimulează osteoblastele, celulele tinere formatoare de ţesut osos. Revin asupra faptului că polenul este un produs cu mare complexitate, echilibrat, ce oferă toate elementele minerale din corpul nostru, cu o mare varietate de vitamine, enzime, coenzime, şi un procent impresionant de proteine de foarte bună calitate. Finalmente, contribuie la echilibrul general şi buna funcţionare a întregului organism.
În întreaga mea experienţă ca medic, m-am lovit de numeroase ori de problema osteoporozei şi osteopeniei, cât şi de faptul că medicaţia convenţională nu dă rezultate constante, în schimb, determină şi efecte adverse. Aşa că am încercat să găsesc o cale de rezolvare naturistă, fără urmări nedorite, cu remedii la îndemână şi luând în calcul complexitatea factorilor nutritivi şi de viaţă implicaţi, alături de anumite explicaţii oferite pentru osteoporoză de medicina Ayurvedică. Ca urmare, am observat că densitatea osoasă se poate reface cu remedii relativ simple, lucru pus în evidenţă şi de osteodensimetrie (măsurarea densităţii osoase), care în genere s-a îmbunătăţit constant.
În general utilizăm lăptişorul de matcă, care stimulează refacerea osoasă, fiind şi un regenerator şi tonic general. În paralel spus, din acest motiv, e util şi pentru consolidarea mai rapidă a fracturilor. Revenind la osteoporoză, pentru o femeie cu o greutate de 50 până la 70 de kilograme, am utilizat doi până la patru mililitri de lăptişor de matcă, în funcţie de gravitatea problemei. Se poate administra într-o singură priză, dimineaţa, cu 20 de minute înainte de micul dejun. Se poate administra simplu, sau amestecat cu puţină miere, care „îmblânzeşte” puterea gustului şi sporeşte acţiunea. Dacă se ţine sub limbă ori se mestecă bine înainte de înghiţire, o parte se absoarbe direct prin mucoasa bucală şi intră mai repede în funcţiune.
Propolisul furnizează numeroase elemente minerale, uşor absorbabile şi utilizabile, cât şi polifenoli antioxidanţi cu efecte general anti-degenerative. Noi utilizăm tinctură de propolis (30% concentraţie în propolis), de două ori pe zi, câte doi mililitri, dimineaţa şi seara, înainte de mese cu circa 20 de minute (măsuraţi cu o seringă mică, de cinci mililitri, fără ac), şi în amestec cu miere, de preferinţă. Repet, mierea potenţează acţiunile remediilor cu care se asociază şi le conduce mai repede spre ţinta lor. Dacă pacientul se reţine de la consumul de miere, fiind diabetic, e bine de ştiut că mierea, în cantităţi mici, de 2-3 linguriţe pe zi, luată pe stomacul gol, poate diminua glicemiile. Pentru maximă precauţie, se poate folosi miere de salcâm, care conţine mai multă fructoză şi mai puţină glucoză. Dacă totuşi pacientul preferă să nu ia miere, tinctura se poate amesteca cu tărâţe de grâu, sau lua pe pâine, în scopul atenuării tăriei acesteia asupra mucoasei delicate, buco-faringiene.
Dimineaţa, când sunt de administrat atât tinctura de propolis cât şi lăptişorul de matcă, ele se pot amesteca laolaltă cu mierea şi administra odată, pentru comoditatea terapiei, în condiţiile menţinerii întregului efect. Este bine să faceţi acest amestec într-un recipient de tipul unui pahar mic, ca să nu se piardă mult din mixtura apicolă pe pereţii vasului. Dacă recipientul se pătează cu propolis, îl puteţi curăţa uşor cu alcool de orice tip. Ca beneficiu secundar, dacă mestecaţi bine produsul înainte de înghiţire, propolisul va întări gingiile sau chiar va ajuta la remedierea unei eventuale parodontoze.
Folosim şi zeolitul, ca mineralizant şi echilibrant. Îl recomandăm ca pulbere, două linguriţe de ceai rase, administrate dimineaţa şi seara, cu apă suficientă, pe stomacul gol, la două-trei minute după administrarea de tinctură de propolis.
Pirul contribuie şi el la remineralizarea osoasă. Îl administrăm sub formă de ceai, două-trei căni băute pe parcursul zilei. Ceaiul se prepară ca decoct: se fierbe la foc mic în proporţie de o linguriţă de plantă măcinată (se foloseşte rizomul), în 300-350 mililitri de apă, timp de 15-20 minute. Întrucât spumează, folosiţi un vas mai mare şi supravegheaţi fierberea. Se poate drege cu miere şi lămâie.
Bărbaţilor cu osteoporoză le-am recomandat, în locul lăptişorului de matcă, să ia Apilarmel, un produs ce conţine apilarnil în proporţie de 10%. Aceasta, pentru că mulţi au, în paralel, şi tulburări de dinamică sexuală, mai bine compensate de către apilarnil. Dozele utile sunt de 2 x 2 linguriţe/zi, dimineaţa şi la prânz, pe stomacul gol. Când alături de structura osoasă, urmărim în mod deosebit şi îmbunătăţirea dinamicii sexuale, doza de la prânz se poate lua seara, cu precauţia că apilarnilul poate superficializa somnul. Cura se face câte o lună, cu o săptămână pauză, pe termen lung.
Dar indiferent de corectitudinea terapiei orale, cine persistă în sedentarism are şanse reduse pentru refacerea structurii osoase. Activitatea fizică dă organismului impulsul pentru reconstrucţia osoasă, semnalizând că e necesară o structură capabilă să facă faţă solicitărilor. Trebuie făcută mişcare în mod ponderat şi progresiv, fiecare după puterile sale, nu cu eforturi mari de la început şi în nici un caz exerciţii care să expună la vreo traumă mecanică.
Întregul tratament este de durată. Trebuie urmat cel puţin un an de zile, apoi se repetă osteodensitometria pentru a-i urmări eficienţa şi a stabili coordonatele atitudinii terapeutice pe mai departe.
www.melidava.ro