AFECTIUNILE HEPATICE, CA TOT SUNT LA MODA… IN ABORDARE NATURISTA FORMULA AS AN 2013 NR 1086
Afecţiunile ficatului în abordare naturistă
Steatozele hepatice
Steatoza hepatică este o noţiune destul de controversată, deşi e cea mai simplă afectare hepatică, care este complet reversibilă, dacă se abordează corect. Se descoperă de obicei întâmplător, la examinări ecografice ale unor persoane care de regulă nu au manifestări clinice hepatice, sau acestea sunt minore. I se mai spune şi „încărcare grasă” a ficatului, deşi mulţi dintre subiecţi nu au o alimentaţie bogată în grăsimi, nici măcar afecţiuni metabolice ale lipidelor, iar unii nu consumă alcool. Dar o anamneză mai detaliată relevă că alimentaţia lor include multe produse procesate, cu numeroşi aditivi alimentari, cu carne multă sau asocieri grele (exemplu: carne şi brânzeturi la aceeaşi masă), mese neregulate – fie prea frecvente, fie rare, dar abundente şi la ore târzii. Ca urmare, întreg aparatul digestiv este forţat să lucreze prea mult, greu, şi cu substanţe nefolositoare, ce trebuie epurate. Cum ficatul este organ depurativ, iar prin el trec toate materiile absorbite din intestine, aici se vor depune toate E-urile şi alte toxine ce nu pot fi vehiculate suficient de rapid în raport cu cantităţile ingerate. Atunci apare aspectul ecografic de steatoză. Am putea-o numi şi hepatopatie cronică alimentară. Uneori se poate produce moartea unui mic număr de celule hepatice, mai ales dacă pacientul are parte şi de stres, ceea ce determină o uşoară creştere a transaminazelor.
Remedii
În steatoză, trebuie în primul rând corectată alimentaţia, inclusiv lichidele nefavorabile consumate, adică alcool şi sucuri artificiale. Spre a curăţa ficatul, foarte eficient se arată ceaiul de Trei-fraţi-pătaţi împreună cu zeolit; ambele modulează şi imunitatea. Ca să se degajeze şi căile biliare, e bună pudra de Rostopască sublingual, eventual Anghinare. Iar baza terapiei de refacere o constituie troficele hepatice – polenul, armurariul; şi regeneratoare – lăptişorul de matcă.
Hepatitele acute cu virus A
Tratamentul cel mai spectaculos s-a arătat a fi prin „tăierea sub limbă” sau pe frunte. Este o tehnică considerată simplă în Medicina Tradiţională Chineză, dar „băbească” la noi. Cu adevărat, o practică doar câteva babe răzleţe şi un terapeut cu veche experienţă, din Petroşani. Dintre medicii noştri, numai câţiva acupuncturişti o abordează. Deşi medicina convenţională nu recunoaşte metoda, totuşi, ea se învaţă la cursurile de acupunctură, unde am aflat şi explicaţia. Atunci când ficatul este supraîncărcat printr-o inflamaţie, cum e cazul hepatitei acute cu virus A, dacă se face o incizie mică la nivelul venei, se scurge o anume cantitate de sânge, de obicei închis la culoare, cu miros neplăcut şi coagulare rapidă. Este un sânge stagnant, încărcat toxic, a cărui eliminare descarcă ficatul. Rezultatul este dezinflamarea imediată a ficatului. Pacienţii sunt îndemnaţi să aibă un regim alimentar de cruţare (inclusiv fără alcool), timp de circa o săptămână. Capacitatea de efort revine spectaculos şi pacienţii sunt apţi de muncă după o săptămână. În cazul tratamentelor convenţionale, inflamaţia poate dura două-trei săptămâni, iar regimul de cruţare este recomandat timp de un an. Capacitatea de efort revine mai lent, pacienţii sunt apţi de muncă după aproximativ 30-45 de zile.
Conform descrierii chineze, metoda incizării venei sublinguale se poate aplica şi în alte situaţii de supraîncărcare hepatică, cu condiţia ca parametrii coagulării sângelui să fie în limite normale.
Remedii
Cu sau fără această procedură, terapia cu produse apicole, plante medicinale şi dietă poate să fie foarte eficientă. În acest caz, pe primul loc sunt propolisul şi lăptişorul de matcă, cu puternice efecte anti-virale şi anti-inflamatoare; apoi polen şi ceaiuri de Trei fraţi pătaţi, Pufuliţă cu flori mici, Sulfină, coajă de Salcie.
Hepatitele B, C şi D
Sunt cu mult mai greu de tratat decât hepatita A, aproape imposibil de abordat corect medical, îndrăznesc să spun. Şi asta, nu pentru că nu am avea mijloacele naturale eficiente de luptă împotriva agenţilor acestor suferinţe, ci din cauza unui complex de factori exteriori sferei terapeutice curative. În primul rând, în sistemul medical se face la modul general mai puţină prevenţie decât ar fi necesar. Deficienţe de igienă şi de educaţie în igienă la nivel şcolar, educaţie sexuală deficitară, malpraxis prin transfuzii de sânge infestat, folosirea de instrumentar incorect sterilizat (se pare că stomatologia ar fi pe primul loc), sunt câteva cauze ale tabloului morbidităţii virale hepatice. Aşa s-a ajuns ca în România să se raporteze 1.000.000 de cazuri de hepatită cronică B şi tot atâtea cu virus C (în 2010). Incidenţa bolii este enormă, suntem campioni europeni la hepatita C.
În plus, în medicina oficială, necunoaşterea şi, mai grav, nerecunoaşterea medicinei naturiste şi a rezultatelor ei în tratarea bolilor cronice conduc la utilizarea strictă a unor medicaţii cu valenţe curative limitate, dar pentru care atât raportul beneficiu/risc, cât şi costurile nu sunt în favoarea bolnavilor. Ca să dăm un singur exemplu, Interferonul a fost şi este folosit pe scară largă în tratarea hepatitelor B şi C. Producătorii anunţă cu seninătate de la început că rata de succes este mică, de aproximativ 20%, după părerea noastră inacceptabilă pentru un medicament. În plus, ce nu se declară este că, după circa un an, la pacienţii trataţi apar recăderi. Adică virusul, care iniţial dispăruse, reapare. Dar efectele adverse sunt teribile; sunt excepţii cei care nu au urmări nefavorabile.
În ceea ce priveşte prevenţia prin vaccinuri, eu personal, din ceea ce cunosc, nu o recomand. O să recurg la un simplu exemplu. În Franţa, în urmă cu mai mulţi ani, când s-a administrat un vaccin împotriva hepatitei B, s-a constatat că la un interval de 3-4 săptămâni după vaccinare, mulţi dintre oameni au dezvoltat simptome ale unei boli neuro-degenerative severe, scleroza multiplă. Numărul bolnavilor s-a ridicat la aproximativ 15.000, care s-au şi constituit într-o asociaţie ce a intentat proces producătorului de vaccinuri.
O altă piedică pentru o terapie fidelă constă în lipsa posibilităţii de a urmări corect medical evoluţia prin prisma încărcăturii virale. Adică, în primul rând detectarea în laboratoare a viremiei. Pacientul, speriat de prezenţa virusului, doreşte mai mult decât orice să vadă în analizele medicale cum acesta dispare sau măcar scade cantitativ. Omul bolnav este uşor impresionabil, iar noţiunea de laborator şi halatele albe impun ab initio premisa unui rezultat de încredere. Totuşi, în timp, am constatat necorelaţii bizare între parametrii urmăriţi. Am văzut numeroase situaţii în care, clinic, pacienţii evoluau bine, ecografic erau staţionari, sau cu o anume evoluţie în bine, transaminazele în descreştere, dar graficul viremiilor făcute lunar era un zig-zag cu variaţii inexplicabil de mari. De aceea, am solicitat unor pacienţi care şi-au permis financiar realizarea viremiei în două oraşe diferite, cu prelevare de sânge în aceeaşi zi. Caz concret, la Timişoara – rezultatul s-a dat în câteva zile, 19 milioane unităţi virale, iar la Szeged, în Ungaria, rezultat după 3 săptămâni, 11 milioane. Diferenţa vorbeşte de la sine.
Din păcate, imprecizia şi nesiguranţa s-au extins astăzi şi la alte analize uzuale, care pot varia de la anormal la normal sau invers, dacă sunt făcute în diverse laboratoare. Am înţeles mai târziu care sunt motivele, după ce am aflat despre metodele variate de lucru folosite, aparatura şi fineţea necesară la programarea ei, kiturile care din raţiuni comerciale se folosesc adesea după depăşirea termenului de valabilitate… Poate şi din aceste motive, dacă vă uitaţi dedesubtul rezultatelor analizelor dvs., cele mai multe laboratoare se declară proprietarele acestor investigaţii, deşi plătite de dvs. sau stat, şi interzic copierea sau transmiterea acestora în orice mod, fără acordul lor.
Problema cea mare este că, în acest fel, nu se poate urmări fidel eficienţa nici unui tip de tratament; adesea, şi diagnosticarea e dificilă. În plus, schemele de tratament, remediile prescrise şi terapeuţii pot fi puşi într-o lumină proastă din pricina erorii altora. Toate se întorc împotriva pacienţilor, care nu de puţine ori, prin rezultatele de neînţeles, ajung depresivi. Prinşi într-un cerc vicios, aceste depresii aduc manifestări clinice patologice şi căderi ale sistemului imunitar. Aşa se face că tratarea hepatitelor cronice virale devine o aventură.
Remedii
Cu toate acestea, medicina naturistă dispune de mijloace antivirale eficiente, ce sunt şi probate ştiinţific în multe laboratoare din lume. Propolisul este poate cel mai puternic, alături de lăptişorul de matcă. Totodată, ele reglează şi imunitatea. În aceste hepatite, este nevoie de doze mari de antivirale, imunostimulatoare şi imunomodulatoare. Recomandăm complementar produse cu Echinacea.
În ceea ce priveşte propolisul, noi am folosit cel mai mult o tinctură cu concentraţie de 30% propolis, în alcool de 70 de grade, în amestec cu miere, dar şi alte tipuri de extracte. Dozele au mers de la de două ori câte 2 mililitri, până la de trei, patru ori, câte 3-4 ml/zi, de la caz la caz, în funcţie de starea generală a bolnavului, vârstă şi greutate. Aş vrea să nu vă miraţi prea tare de administrarea tincturii de propolis. Chiar dacă aceasta conţine o anume cantitate de alcool, mierea cu care o amestecăm are un efect de tamponare. Iar efectele benefice ale principiilor active din propolis, care sunt puternic biodisponibile în acest tip de extract, sporite fiind prin amestecarea cu miere, întrec cu mult inconvenientele unei mici cantităţi de alcool. Practica îndelungată ne-a arătat că mixtura acţionează bine. Uneori, indicăm pentru fiecare mililitru câte o linguriţă de miere. Adesea, sunt întrebată cum măsurăm un mililitru. Simplu, cu seringa. La orice farmacie găsiţi seringi mici de 5 ml. Este foarte utilă masticarea îndelungă înainte de înghiţire, pentru că aşa cum am mai menţionat, la nivelul cavităţii bucale se petrece o absorbţie promptă şi eficientă.
Lăptişorul de matcă este un alt remediu care are un cert efect antiviral, cât şi de refacere a structurii hepatice degradate. Am obţinut foarte bune rezultate în tratarea hepatitelor cronice, utilizând lăptişor de matcă în doze mari, de 4 ml pe zi.
Polenul crud este de nelipsit pentru ficat, pentru că are un cert efect hepatotrofic, prin aport de proteină de cea mai bună calitate, uşor biodisponibilă, minerale care acoperă întreg spectrul organismului uman, ca şi vitamine numeroase şi enzime. Este esenţial pentru întreţinerea şi regenerarea celulelor.
Mierea este şi ea un foarte bun energizant şi trofic hepatic. Am putut să văd muncitori agricoli, învederaţi consumatori de alcool, cu ficatul afectat, cât şi mari fumători, a căror stare generală, aspect al feţei şi al pielii s-au schimbat după un consum serios de miere. Oricând se poate face o limonadă îndulcită cu miere. Orice desert pentru un bolnav de ficat ar trebui să includă şi miere sau produse cu miere. Oricare tip de miere este eficient, dar la rigoare ar fi mai bună mierea de mană, mai bogată în minerale, mai întăritoare pentru un organism tarat şi pentru imunitate. De asemenea, mierea de cimbrişor, cu efecte antimicrobiene.
De menţionat cazul particular al diabeticilor. La aceştia, tinctura de propolis are şi un efect hipoglicemiant, ca şi lăptişorul de matcă, de altminteri. Însă amestecul cu prea multă miere poate conduce la creşterea glicemiilor. Ei pot pune tinctura de propolis pe tărâţe sau pâine. Unele persoane preferă în apă sau ceai, dar nu recomandăm, căci precipită rezinele.
Mierea este permisă la diabetici în cantitate de numai 2-3 linguriţe pe zi, despre care studiile şi practica au arătat că poate chiar ajuta la controlul glicemiilor. Este preferabilă mierea de salcâm, care conţine mai multă fructoză şi mai puţină glucoză. La fel, cea de castan.
Apilarnilul este un produs care singur, sau în combinaţie cu mierea şi polenul, ridică vizibil vitalitatea oricărui pacient hepatic. În plus, aportul său excepţional de nutrienţi îl recomandă pentru regenerarea celulelor hepatice. Îndrăznesc să spun, prin prisma cunoştinţelor dobândite în ultimii ani, că utilitatea acestui produs în tratarea hepatopatiilor şi patologiei conexe lor este certă, iar efectele – spectaculare, uneori.
Dintre plante, experienţa ne-a arătat că Armurariul este între cele mai bune, cu efect hepato-protector. Explicaţia se află în complexul fito-chimic al acestei plante, care conţine principiul activ numit silimarină. Silimarina în forma sa naturală acţionează sinergic cu celelalte componente cunoscute ale plantei, iar efectele sunt mult superioare extractelor disponibile în pastile. Dar biodisponibilitatea şi eficienţa ei maximă se obţin printr-un mod particular de administrare. Adică, nu ca ceai, nici tinctură, ci pulbere ca atare, realizată din achenele plantei. Dvs. veţi găsi pe rafturile magazinelor „Ceai de armurariu” (un produs de bună calitate oferă firma Larix), care conţine aceste achene, numite şi fructe de armurariu. Nu faceţi ceai, ci măcinaţi-le în maşina de cafea, încât să obţineţi o pulbere. Măcinaţi doar cantităţi mici, pe care le păstraţi la frigider, în borcan de sticlă cu capac înfiletat. Altminteri, principiile active se pot oxida. În continuare, trebuie ţinut cont că absobţia principiilor active (silimarina) se face optim pe stomacul gol, în prezenţa anumitor uleiuri. Aşadar, puteţi lua pulberea împreună cu nucă sau alune măcinate, de 1-2 ori/zi. O masticaţie bună favorizează absorbţia principiilor active în stomac, dar şi absorbţia esenţelor produsului la nivelul cavităţii bucale. Apoi se poate bea puţină apă, caldă de preferinţă. Timp de minim 30 de minute nu luaţi nimic altceva!
Parte integrantă din terapie este dieta. După cum au spus egiptenii, mâncarea este sursa tuturor relelor. Pentru pacienţii hepatici, regimul alimentar trebuie să fie de cruţare, foarte uşor şi atent constituit. E indicat să fie bazat pe vegetale (cereale, legume, leguminoase, seminţoase, fructe), cu mese regulate, la intervale de timp care să permită digerarea completă înainte de o nouă ingestie. Carne şi brânzeturi cât mai puţine, fiind greu digerabile. În schimb, supa de carne e hrănitoare şi digestă.
Cirozele hepatice
Ciroza hepatică este o suferinţă provocată de moartea unei părţi a celulelor, asociată cu o sclerozare a ţesutului hepatic. Se dezvoltă o reţea fibroasă care restricţionează celulele normale rămase şi alterează circuitele funcţionale normale. Este una din principalele cauze de mortalitate din ţările considerate dezvoltate, iar consumul de alcool este principala ei cauză. Sunt numeroase alte situaţii care conduc la ciroză, între care mai frecvente toxicitatea cronică (inclusiv medicamentoasă) şi hepatitele cu virusuri B, C şi D. În stadiile ultime de gravitate, ciroza poate genera ascită, varice esofagiene şi chiar afecta funcţionarea creierului (encefalopatie hepatică). Ascita, adică acumularea de lichid în peritoneu, jenează respiraţia când ajunge la volum mare, uneori atât de mult, încât necesită intervenţie evacuatorie micro-chirurgicală de urgenţă. Varicele esofagiene mari şi fragile pot sângera, cu scurgerea iniţială a sângelui în stomac, unde se digeră, apoi se elimină prin vărsătura „în zaţ de cafea”. Encefalopatia hepatică se datorează toxicităţii ajunse în sânge, care afectează funcţionarea creierului, de la confuzie până la comă. Dacă, sub terapie, asemenea incidente se reduc şi încetează, e primul semn de eficienţă şi răspuns bun din partea organismului pacientului. Tratamentul cirozei şi al complicaţiilor ei este practic tratamentul cauzei care le-a provocat.
Remedii
În terapie, se utilizează remediile mai înainte descrise. Tinctura de propolis o dăm de 2 ori/zi câte 2-3 ml. Pentru o mai bună regenerare hepatică, lăptişorul de matcă se poate da în doze mai mari, 6-10 ml pe zi. Armurariul, de două ori/zi. Se adaugă zeolit, cu bune efecte detoxifiante şi care ajută la eliminarea ascitei, dacă e cazul. Se alternează ceaiuri de Trei-fraţi-pătaţi, Sulfină, Pufuliţă cu flori mici, Gălbenele, Urzici, Cimbrişor. Bineînţeles, după nevoile particulare ale fiecărui pacient, se pot adăuga alte plante autohtone sau descrise în medicinele orientale.
Am să dau câteva exemple concrete cu referire la ciroza hepatică, care răstoarnă preconcepţia despre imposibilitatea tratării acestei afecţiuni.
Primul este un bărbat de 50 de ani, tatăl unei cunoştinte, locuitor la sat. Ne-a solicitat ajutorul pentru tratarea unei ciroze hepatice considerate în fază terminală. Medicii au refuzat să-i extragă a treia oară ascita, în cantitate mare, care se refăcuse. Omul stătea acasă, abia respira şi nu se mai putea deplasa, aşa că i-am indicat o terapie iniţială simplă, inspirată de la cursurile de Ayurveda. Ca alimentaţie, i-am spus să bea doar lapte dulce (de la capră sau vacă), oricât doreşte, pe parcursul zilei, dar luat la interval de minimum 3 ore. Fără nici un alt fel de aliment. Ca remedii: zeolit 3×1 linguriţe/zi, şi pulbere de pelin, 3×1 linguriţă rasă/zi, ambele pe stomacul gol, timp de 2 săptămâni iniţial, urmând ca apoi să stabilim continuarea în funcţie de evoluţie. În acest interval, lichidul de ascită s-a resorbit. Exista, în mod evident, o speranţă, cu un tratament bine continuat. Dar în mintea pacientului, cu o prea puţină înţelegere a mecanismelor vieţii, vindecarea era deja produsă. A părăsit tratamentul, s-a întors la lucru şi a revenit la poftele sale anterioare: grătarul şi vinul. Aproape peste noapte, după spusele familiei, ascita s-a refăcut, cam la jumătate din volumul iniţial. A intrat în depresie şi în următoarele două săptămâni s-a stins din viaţă.
Consider util să fac aici o paranteză. Laptele proaspăt muls, încă nerăcit, este considerat în Ayurveda un elixir. Subliniez, când spun lapte, şi când Ayurveda – cel mai vechi şi mai coerent sistem medical din lume – spune lapte, înţelegem produsul glandelor mamare ale vacii, caprei, bivoliţei, oii etc.
Al doilea exemplu: soacra mea, trăitoare la Baia Mare, a fost diagnosticată, în anul 2001, la vârsta de 70 de ani, cu ciroză hepatică. Sub terapia indicată la spital (strict medicamentoasă, Essentiale forte), ajunsese în jumătate de an cu ascită de volum foarte mare. Arăta ca o gravidă în luna VIII-IX şi dobândise varice esofagiene, care au generat „vome în zaţ de cafea”. Speranţa de viaţă – şase luni.
Dimineaţa, am administrat polen şi lăptişor de matcă. De două ori pe zi, tinctură de propolis, amestecată cu miere. Iar pe parcursul zilei, ceai de Urzică si Sulfină (care acţionează bine pe epiteliul renal, pentru eliminarea ascitei, dar ca decoct), trei căni pe zi. Ca ultim ingredient, bună dispoziţie şi viaţă în aer liber. În următoarele două luni, lichidul de ascită a scăzut treptat, până s-a redus complet. Au dispărut pentru totdeauna vărsăturile „în zaţ de cafea”. Bănuim că şi varicele esofagiene, deşi nu a mai mers să facă analize. După încă câteva luni, s-a întors la Baia Mare, unde trăieşte în continuare. Iar la zile mari, mai gustă câte un lichior cu prietenele din generaţia ei (1928).
Demn de reţinut este că ficatul e organul din corp care are cea mai mare capacitate de regenerare. Însă pentru aceasta, organismul are nevoie de bune remedii cu rol nutritiv, regenerator, protector şi depurativ, asociate cu un regim alimentar şi de viaţă adecvat. Experienţa practică ne arată că organismul are o capacitate deosebită de refacere, însă oamenii înşişi, prin propriile decizii şi acţiuni, fac ca acest lucru să fie, arareori, posibil.
- Dr. Cristina Aosan
- P.S. Soacra mea a murit in 2015, la 87 de ani, din pricina unor multiple micro-accidente vasculare, la 15 ani dupa ce a primit din partea medicinei stiintifice speranta de viata de 6 luni…