Melidava

Spiritul comunitar, spiritul de intrajutorare – esential pentru supravietuire

Spread the love

O sa va scutesc de introduceri savante: „oamenii sunt fiinte sociale”, etc. Sa trecem la concret.

Din 100 de cunoscuti, care sigur va sunt si prieteni pe FB, cand postati ceva de inters comun, 10 vor da un like si 2 o distribuire. Capito?

In Baia Mare, la bloc, patru etaje, unde am copilarit, daca iti lipsea ceva in casa, nu te refuza nimeni, primeai ajutor de la oricine, orice usa se deschidea si orice vecin ar fi incercat sa te ajute.

Pe vremuri la tara, in Maramures, situatie pe care o cunosc mai bine, dar am aflat din gura altora, ca asa a fost peste tot in spatiul romanesc, daca iti ardea sura, a doua zi veneau vecinii sa te ajute sa-ti ridici alta.

Daca te apucai sa lucrezi la casa veneau „la claca” toti care putea da o mana de ajutor, benevol.

Spiritul de intrajutorare, spiritul comunitar, este o reflexie a gradului de coeziune a membrilor unui neam.

Cand acest spirit de coeziune slabeste pana la disparitiei neamul s-a transformat intr-o populatie si este usor de aservit. De unde si interesul comunistilor pentru familie. Pentru Marx familia este privita ca o piedica in calea afirmarii personale. Daca aveti suficienta experienta de viata ati avut cu siguranta ocazia sa vedeti ce inseamna familia pentru propulsarea unui tanar in societate. Ce inseamna sa pornesti in viata avand sustinerea unei familii si ce inseamna s-o arzi singur pe drum…

Familia extinsa, bunici, copii si nepoti. Cate femei alearga azi cu un bebe la urgenta cu febra 38, pentru ca nu au avut parte de un sfat bun de la mama sau bunica ei… Cate femei se casatoresc azi si nu stiu sa faca de mancare mai mult de ceai, paine prajita si oua fierte tari (doar tari)..?

Intr-o familie extinsa bunicii aveau grija de nepoti si la randul lor cand era necesar, copiii aveau grija de batrani.

Clanul, ceea ce inseamna familia cu colateralii sai, unchi, matusi cu familiile lor, era o forta. Sunt inca sate in care patru, cinci familii au stat la baza unei comunitati de sute de oameni.

Revenind la concret, cum putem reinvia spiritul comunitar azi? E simplu, dati un click dezinteresat pentru prietenii vostri… Ajutati unde si cum puteti, mai ales cand nu costa bani… Dati un ban pentru o cauza nobila.

Nu treceti nepasatori pe langa un om care are nevoie de ajutor. Cu totii vom ajunge la un moment dat intr-o nevoie si vom avea nevoie de ajutor. Ajutati ca sa puteti spera ca veti fi ajutati si voi cand o sa fiti in nevoie.

Macar atat, reflectati si seara inainte de a pune capul pe perna, intrebati-va daca azi ati facut vreo fapta buna…

#Melidava #MelidavaRomania #maimultdecatsanatate #polen #polencrud #naturavie #alimentfunctional

O descoperire remarcabila pentru apicultura, nutritie si apiterapie, a constituit-o polenul crud.
Pana in urma cu cativa ani, in apiterapie se utiliza doar polenul uscat, cum era in mod obisnuit furnizat de apicultura.
In Martie 1992, Patrice Percie du Sert, inginer agricol si apicultor pasionat din Franta, era intr-o stare alterata de sanatate datorita muncii extenuante. Medicul i-a spus ca nu mai poate continua la fel ca pana atunci.
Cum albinele incepusera recoltarea polenului, atras de culorile placute si proaspete ale granulelor, s-a lasat purtat de dorinta de a-l gusta pentru prima oara direct din colector.
Cititi mai multe aici:

https://melidava.com/informatii-pentru-sanatate/pastura-cruda-polen-crud/polen-crud-aliment-functional-si-probiotic/
...

Lasati un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *